İkizdere Barajı, köylülerin kabusu oldu

İkizdere Barajı, köylülerin kabusu oldu


Gerçek Gazetesi
Aydın'ın İncirliova İlçesi İkizdere Köyü sınırları içerisinde yapımı 10 yıldır süren ve son aşamaya gelinen İkizdere, baraj içerisinde kalacak olan İkizdere Köyü"nün taşınma sorunu bir türlü çözülemiyor.
Köyde oturan vatandaşlardan bazıları evlerinin karşılığında istimlak bedeli alırken, bazıları evlerinin karşılığında ev istiyor. İstimlak bedeli isteyenlerin ödemeleri yapılırken, evlerinin karşılığında ev isteyen vatandaşların evleri teslim edilmemesine rağmen, DSİ"nin vatandaşlara köyü boşaltmaları için yazı gönderdiği bildirildi.
İkizdere Çayı üzerinde içme ve sulama amaçlı yapılan İkizdere Barajı nedeniyle 15 yıl önce ev yapımı yasaklanan köyde gençlerin evlenememe sorununun ardından, ikinci bir sıkıntı hat safhaya çıktı. Barajın tamamlanma aşamasına gelmesi nedeniyle köylülere köyü boşaltmaları yönünde yazı gelirken, köylüler evlerine karşılık kendilerine ev verilmediği için zor durumda olduklarını söylediler. Köyde çiftçilik yapıp, hayvan bakarak geçimlerini sürdürdüklerini ifade eden köy sakinlerinden İsa Tetik, evlerinin karşılığında kendilerine ev verilmeden köyü boşaltmalarının olanaksız olduğunu kaydetti. Kendileri için yapılacak evlerin köy koşullarında olmasını isteyen İsa Tetik, “Ben para yerine evimin karşılığında bana ev vermelerini istedim. Yaptığımız araştırmalara göre, bizim evlerin yapılması için DSİ"nin Bayındırlık Bakanlığına para aktardığını öğrendik. Şuanda bizim evlerin yapılamamasının sebebi olarak yer sorunu olduğu dile getiriliyor. Fakat bizim ev sorunu çözülmeden bizden köyden çıkmamız istenmesi garibime gidiyor. Biz kıt kanat geçinen insanlarırız. Evimiz olmadan hayvanlarımızla nereye çıkıp gideceğiz. Yetkililerden, biran önce bize verilecek olan evlerin yapılmasını istiyoruz. Evlerimiz yapılmış olsa biz köyden çıkmakta hiç bir sorun çıkarmayacağız. Ortada barınabileceğimiz ev yok, fakat bizden çıkmamız isteniyor” dedi.
Köyde imar izni olmadığı için zor bir hayat sürdüklerini ifade eden köy sakinlerinden İbrahim Sargın ise geçtiğimiz yıllarda evlendiğini fakat köye imar izni verilmediği için derme çatma bir evde yaşadığını belirtti. Köydeki gençlerin evlenip yuva kurmalarında büyük sorun yaşadığını dikkat çeken İbrahim Sargın, “Köyümüzde varlıklı ailelerin çocukları şehirden ev alıp, evlenebiliyor. Fakat gariban ailelerin çocukları köye yeni ev yapamadıkları için evlenemiyor. Evlense de köydeki eski, virane evlere giriyor” diyerek köydeki gençlerin sorunlarını dile getirdi.
Kendisinin hayvancılıkla uğraştığını ifade eden İbrahim Sargın, köyden taşınmaları halinde bir çok köylünün işsiz kalacağını ifade etti. Köyde hayvan bakıp, bahçe işlereriyle uğraşıp hayatlarını idame ettirdiklerini dikkat çeken Sargın, köylerinden ayrılmanın bir çok sorunu da beraberinde getireceğini kaydetti.
Köydeki evi karşılığında para talep eden köy kahvecisi Veysel Yurttaş ise kendisinin parayı aldığını şehirden ev arayışı içinde olduğunu söyledi. Kahvesinin bulunduğu alanı ve üst katına karşılık 60 bin TL istimlak bedeli aldığını açıklayan Veysel Yurttaş, istimlak bedellerinin evlerin bulunduğu konuma, büyüklüğüne ve durumuna göre ödendiğini belirtti.
İkizdere köyünün ileri gelen yaşlılarından Murat Yurttaş isimli amca ise yol kenarına kurduğu çardak üzerine oturup doğup büyüdüğü köyden gidecek olmanın üzüntüsünü yaşadığı her halinden belli, gelip geçenle sohbet ediyor. Geçmişte çok zor zamanlar geçirdiklerini hepsinin bu köyde anısı olduğunu ifade eden Murat amca, devletin verdiği karardan dönüş olmadığını dile getirerek çaresizliklerini anlatıyor.
“İSTİMLAK
ÖDEMELERİ YAPILDI”
Ikizdere Barajı yapımında yaşanan sorunlara rağmen barajın yüzde 70"nin tamamlandığını ifade eden Devlet Su İşleri (DSİ) 21. Bölge Müdürü Halilibrahim İndap, “1999 yılında temeli atılan Ikizdere Barajı"nın yapılış amacı ilk başlarda sadece sulama amaçlıydı. Fakat barajın inşaatı sürerken çevre yerleşim yerlerinde yaşanan içme suyu sıkıntısı barajın içme suyu içinde kullanılmasını gündeme getirdi. Bizde bu doğrultuda yapılan görüşmeler neticesinde sulama amaçlı olan baraj projesine sulama ve içme suyu amaçlı baraj projesine çevirdik. Bu doğrultda baraj inşaatında bir çok değişiklik yapıldı. Barajın iç yapısı tamamen değişti. Barajımızın yüzde 70"ı tamamlandı. En kısa sürede su tutar hale gelecek. Şuan da tek sorunumuz barajın faaliyete geçmesiyle sular altında olacak İkizdere Köyü"nün iskan sorunu var. Köyün istimlak edilebilesi için gerekli olan 15 milyon TL istimlak bedeli ödemesi yapıldı. Köyde evine karşılık ücret isteyenlerin paraları ödenirken, ev isteyenlerin paraları da Bayındırlık Bakanlığı fonuna yatırıldı” şeklinde konuştu. (iha)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Genel Haberleri