iLMiN VE TEKNOLOJiNiN ULAŞAMADlĞI ARICILIK VE BALCILIK
Yirmi birinci asırda ilim ve teknoloji, insan hayatının ve uzayın tüm sorunları üzerinde sanayinin zirvesine eriştiği halde bir çiçek özündeki ve çam ağacının bedeninde oluşan pamukçukların içindeki usareyi ve balı alabilme teknolojisine erişememiştir ve erişmeside imkansızdır. bu nedenle arıcılara prim verilmesi gerekir.
Arıcılık ve balcılık bir baba mesleği olduğu için henüz yedi yaşlarından itibaren babamıza yardımcı olmaya başladığımızdan beri arı kolonileri üzerinde bir hayli etüt ettim.
Her kovanda iri sarı renkte bir ana arı mevcuttur, ana arının görevi kovandaki mevcuda göre peteklerin içine devamlı yumurta bırakmaktır, bal getiren işçi arılar bir saniye durmaksızın dağlardaki ve ovadaki bitkiler üzerindeki polen tozu ve balı taşırlar, esasında arılar polen tozu ve balı yavruları için taşırlar.
Ana arısı genç olan kovanlarda üç ve dört petek dolusu yavru vardır, bu yavruları kuluçka görevi yapan bodat dediğimiz erkek arılar petekler üzerinde gezinmek sureti ile onları ısıtır ve yavruların uçma seviyesine gelmesini sağlar, yavruların tamamı çıktıktan ve petekler bal konmak için boşaltıldığı zaman erkek arılar işçi arılar tarafından öldürülür ve kovanın dışına çıkarılır, işte bu olaya arıcılar bodat kırması derler.
Bu bodat kırması olayından sonra kovanda bulunan milyonlarca işçi arılar kovana polen tozu ve bal taşırlar.
Yıllarca yaptığımız gözlemler sonucu gördüm ki arı kadar süratli çalışan bir mahluk tasavvur edemiyorum, iki üç gün içinde bir peteği kendi yapar ve bal doldurarak üstünü bir zarla kapatır, onbeş gün veya ayda bir defa bakmış olursanız dört beş adet koyduğunuz bal mumu kılavuz peteğini altıgen şeklindeki gözlüklerce beyaz bir petek oluşturur ve içini bal doldurur.
Fenni kovanlara kılavuz bal mumu konduğu halde fenni olmayan yuvarlak ve dört köşe kara kovanlara bal mumu kılavuzu konmaz, bu gibi kovanlarda tüm petekleri arı kendisi yapar ki en makbul olan petekli balda bu kovanların balıdır.
Yavruların çıktığı yıllanmış esmer peteklerdeki bal santrifüj yolu ile alınır ve süzme balolur.
ARININ BEREKETİ
Arı çok bereketli bir varlıktır, iyi ve temiz bakıldığı ve bencil davranılmadığı zaman sahibini ihya eder, bazı arıcılar arıdan ziyade kendisini düşündüğü için arının yaptığı tüm balı alır ve yavruları besleyecek bal bırakmaz, yavruların bololarak çıktığı anda yavrular aç kalırsa arılar kırılır, tabiatta arının alacağı polen tozu ve usare kalmazsa kovanı kuvvetli tutabilmek için kısa bir zaman dilimi içinde şeker şurubu vermek gerekir.
Arının bereketini izah edebilmem için kendimizden bir misal vermek istiyorum
Yıl 1963 iki bine yakın fenni ve kara kovanımız var bu kovanlardan bir kısmını yataklı olarak bıraktıktan sonra altı kamyon halinde Didim veteriner sitesinin karşı sırtlarındaki kekik otlarının bol olduğu bir yer koyduk, iki ay sonra arının durumunu görmek için gittiğimizde çok korktuk ve üzüldük zira altı yüze yakın kovanda arının işlediği giriş kapısından balıarın sızdığını gördük, arının bu kadar bol bal yapması da iyi değildir, petekler ağır ve dolu olduğu için kovan içinde devrilir ve arıların büyük bir bölümü ve hatta ana arı dahi ölür ve kovanın hayatiyeti söner.
Bu durum karşısında üç kesici bulduk kardeşim Ruhi ve ben beş kişi on gün içinde iki kamyon dolusu petekli ve süzme bal aldık, yirmiye yakın arı kovanını da kaybettik, bu kesimden sonra kasım başı ve aralık ortasında iki kesim daha yaptık ve bu gelirimizle parkın karşısındaki 550 metre kare bahçe içinde 226 metreye oturan dört katlı bir apartman yaptık.
Baba mesleğimiz olan arıcılık ve balcılığı on iki yıl daha devam ettik, geliri ile sermaye yaptık ve araziler aldık.
Gençler tavsiyem genç yaşta koyunculuk sığırcılık ve arıcılık gibi bereketli sektörler üzerinde çalışsınlar.
İKİNCİ ARICILIK VE BALCILIK BAYRAMI
Bu yıl 28 Nisanda Güzelçamlı beldemizde kutlanan Arıcılık ve Balcılık Bayramı Aydın ili arı yetiştiriciler birliği tarafından gerçekleştirilmiş olduğunu gazetelerde okuyunca çok sevindim, Türkiye'mizdeki tüm arıcıların bu yıl bereketli bir yıl idrak etmelerini cenabı haktan diler başarılarının devamını niyaz eylerim.