Bir takım yasaların önünü açmak için içki ve sigara konusunda TBMMye yeni yasa önerisi getirildi. Bu yasa taslağı, insan hak ve özgürlüklerini yasaklama çalışmasıdır.
Benim içtiğim sigara sadece beni ilgilendirir. Başka insanlara zarar vermedikten sonra, insanlar kendi kullandığı araçta sigara içebilir. Devletin yapacağı iş, sigaranın zararlarını anlatmak ve bu konuda eğitim çalışması yapmaktır.
Bir başka yasak da içkili mekanlarla ilgili. İlk bakışta yasa taslağındaki konular pek masumane! Ancak taslak yasalaşırsa ortaya çözülmesi çok zor büyük sorunlar çıkar. İçkili mekanlarda verilecek alkollü içecekler kesinlikle dışarıdan görülmeyecek. Küçük boy içkili mekanların önleri dışarıdan görülmeyecek şekilde kamufle edilebilir. İyi, güzel de mesela Kuşadası ve benzeri turistik kentlerde otel bahçelerinde yabancı turistlerin içtiği alkollü içkilere nasıl yasak getirebilirsin?
Türkiye ne Arabistan, ne de İrandır. Hukukçular, özellikle özel araçlarda sigara içme yasağının Anayasal hak ve özgürlükler bakımından yasanın insan haklarına aykırı olacağını belirtiyorlar. Çünkü kendi arabası içinde sigara içme yasağı özel yaşamı engelleme anlamına gelir. Yani özel yaşama büyük bir müdahaledir.
Türk Ceza Kanununda özel yaşama müdahale etmek bir suçtur.
Ancak yasa taslağında alkol reklamlarına yasaklama getirilmek isteniyor. Reklam yasağı getirilebilir. Batı ülkelerinin bir çoğunda reklam yasağı vardır. Ancak içki satışını engellemek Anayasal hak ve özgürlüklere aykırıdır. Ancak mevcut yasalara göre kişinin sigara içme ve alkol alma hakkı elinden alınamaz. Yeni yasa taslağı ile bu haklar bireyin elinden alınmak isteniyor.
Görüldüğü gibi, yasaklar gündemi meşgul etmeye başladı. Yetişkin bir insan kendi yaşamına kendisi yön verir.
Ben Kerim Yalçınkaya olarak aynen böyle düşünüyorum. Yedi yıl önce sigarayı bıraktım. Getirilmek istenen yasaklarla içimde yeniden içme arzusu belirdi. Belki de bir çok insan yasaklar yüzünden sigaraya başlayabilir. Çünkü bu yasaklar özendirici oluyor. İstekleri kamçılıyor. Onun için siyasal iktidar mensuplarının insanları kendi inanış biçimlerine benzetme ve uydurma hakkı yoktur. Çünkü bu yasaklar belirli bir ideoloji doğrultusunda yapılıyor.
Bir zamanlar ABDde içki yasağı getirilmişti. Sonra alkol satışı mafyanın eline geçti. Bu kafayla yasaklar getirilirse Türkiye giderek Arabistana döner.
Yasa çıkınca alkollü içeceklerin üzerinde Alkol sağlığa zararlıdır diye bir etiket konacak.
Gerçekten alkol sağlığa zararlı mıdır?
Yediğimiz bir çok sebze ve meyve alkol içermektedir. O zaman alkollü içki şişelerinin üzerine Sağlığa zararlıdır şeklindeki bir uyarı koymak yanlıştır. Alkol az içildiği zaman, insana zararlı değildir. Zaten herşeyin fazlası zararlıdır. Ölçü bilindiği zaman zararlı değildir.
Tarihçi Murat Bardakçının içki konusundaki yorumu oldukça ilginç; Osmanlıda içki yasaktı. ayyaşlarla esrarkeşlerin ayrı bayramları vardı. 1908den sonra unutulmaya yüz tutan içki ve esrar düşkünü bir grup İstanbullu her sene Ramazan Bayramının 1. günü Osmanlı tarihinin en namlı içkicileri ve esrarkeşlerin mezarlarının başında şenlik yaparlarmış. Bekri Mustafa ile Hacı Ahmet Ağanın mezarları süslenirmiş.