* Önceki sayıdan devam
İNGLİZ BAYAN WİLİSİN ZİYARETİ
Sökeyi Tanıtma ve eski Eserleri Koruma Cemiyetinin ilk toplantısında, Kıbrısta oturan İngiliz Binbaşı Wilisin eşi bayan Wiliste hazır bulunmuştu. Kıbrıs radyosunda programcı olarak çalışan bayan Wilis, aynı zamanda gazetecilik yapan bir öğretmendi. Onu bize eski eserlerimiz hakkında bilgi edinmek için Forbes Meyan Fabrikasının Müdürü Bay Sime getirmişti.
Orta okulu, Enstitünün sergisini, Priene Harabelerini gezdi, gece de kendisini defileye götürdük. İzmirden İstanbula hareket eden bu genç bayan, Kıbrısa döndüğünde Cyprus Time diye çıkan Kıbrısın en büyük İngilizce Gazetesine MODERN TÜRKİYEYE MEŞHUR SEYAHAT adıyla iki makale yazıp, zelzele dolayısıyla duyduğu teessür ve iyi temenniler taşıyan bir mektupla bana göndermişti (Bu deprem Balat Depremidir). Orta okul İngilizce öğretmeninden, Enstitü Müdiresinden sitayişle bahisleri, el işlerimizin güzelliği, genç kızlarımızın kendi emekleriyle hazırladıkları elbiselerle zarif bir defile düzenlediğimizden söz ediyordu. Ayrıca eski eserlerimizse birinci makalenin en büyük bölümünü teşkil ediyordu. Sizlerinde memnuniyetle okuyacağınızdan hiç kuşkum olmadığı bu yazının tercümesini yakın bir zamanda Demokrat Söke Gazetesinde yayınlamaya gayret edeceğim.
Mektubunda, Sökede kendi lisanı olan İngilizceyle karşılanmaktan fazlasıyla memnun kalan ve şeref addeden bu bayan Kıbrısta oturup Türkçeyi bilmemekten dolayı kendimden utandım, derhal bir kitap alıp buradaki Türk asıllı vatandaşlarımızdan ders almaya başladım. Yakında da Kyreniadan (Girne) bir vapurla Türkiyenin güneyine bir seyahat düzenleyip, buradan oraya birçok arkadaşımı getirmek istiyorum. Aynı zamanda Dr. Fazıl Küçükün İngilizce makalelerini bu zamanda faydalı olur diye, İngiliz gazetelerine basılmak üzere memleketim olan İngiltereye gönderiyorum. Bütün ümit ve temennilerim bu üç partili konferansın iyi niyetle sonuçlanması. diyerek mektubu bitiriyor. Bize karşı bu kadar yakınlık gösteren ve memleketimiz için dostça çalışan Bayan Willisi tekrar aramızda görmekten sevinç duyarız.
HÜMEYRA ÖZBAŞ
DEMOKRAT SÖKE GAZETESİ
Yazı bitince elini çenesinden çekerek:
-Hiçte fena değilmiş! Ben biraz toparlanayım da, Halilde hastaneden gelsin birlikte bu işin 2. perdesini açalım. Şimdi aklım hep İzmirde. Biliyorsun Halil Bey, İzmir Ege Üniversitesi Hastanesinde yatıyor. Elini öpüp müsaade istedim. O, bana telefon edecekti.
Sökede çağrı telefonunu beklerken, selasını duydum. Şok oldum. Ölüm bu kadar mı yakındaymış? Hani derler ya; Yatan değil vadesi yeten ölür O ki aile mezarlığında toprağa verdik. Şimdi Halil Beyin çiftliğindeki aile mezarlığında yatmaktadır. Kabri nur, mekanı cennet olsun.
Ölümünden sonraki biyografisini, Yeni Söke Gazetesindeki köşemde şöyle yazmışım:
SÜADE HÜMEYRA ÖZBAŞ SULTAN HANIM KİMDİR?
Hümeyra Sultan, 1917 yılında İstanbulda doğdu. Babası Kırım Hanları soyundan gelen, Son Osmanlı Sadrazamı Ahmet Tevik Paşanın subay oğlu İsmail Hakkı Beydir. Hümeyra Sultan anne tarafından ise son Osmanlı Padişahı Sultan Vahdettinin kızı Ulviye Sultanın kızıdır. Baba ve anne tarafından çok yüksek ve hanedan ailelere mensuptur. Ruhu şad, mekanı cennet olsun.
(NOT:Hümeyra Sultan ile ilgili yazılarım Yeni Söke Gazetesinde yayımlanmıştır. Dileyenler o arşivden yararlanabilirler.)
Oğlu Halim Beyden bazı notları ile resimlerini istedim. Her nedense vermek istemedi. Oysa bu değerli ve kutsal insanın ülkemiz için yaptığı özverili çalışmalarını çoğu insan bilmiyor. Bugün Kuşadası ve Didimde sorun ve onu tanımayan çok az insan kaldı. Benim amacım, bu yüce insanı, layık olduğu oranda tanıtmaktan başka bir şey değildi. Bundan sonrası Halim Bey ile Hanzade Hanıma kalmıştır. Yardımcı olurlarsa sevinirim.