“Hesap İşletim Ücreti” uyarısı

THD AYDIN ŞUBE BAŞKANI ÜMİT KUTBAY: "BANKALARCA HESAP SAHİPLERİNDEN KESİLEN HESAP İŞLETİM ÜCRETLERİ YASAL DEĞİLDİR" - "MAĞDUR OLAN VATANDAŞLARIMIZA HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERMEYE HAZIRIZ"

Gerçek Gazetesi
Tüketici Hakları Derneği (THD) Aydın Şube Başkanı Ümit Kutbay yaklaşan yıl sonu nedeniyle bankalarca hesap sahiplerinden 'Hesap İşletim Ücreti' adı altında yaptığı kesintiler nedeniyle vatandaşları uyardı. Bu kesintinin yasal olmadığını iddia eden Kutbay, bu konuda mağdur olan vatandaşları da dernek olarak hizmet vermeye hazır olduklarını söyledi.
Hesap sahiplerinden her yıl bankalarca kesilen paranın çeşitli mahkemelerce geri ödenmesi yönünde karar verilmesine karşın, bu kesintinin bazı vatandaşların hesaplarından halen yapıldığını ifade eden Kutbay, herkesin hakkını sahip çıkmasını istedi. Tüketici Hakları Derneği Aydın Şube Başkanı Ümit Kutbay, konuyla ilgili açıklamasında "Çeşitli bankalar tarafından tüketicilerin mevduat hesaplarından çeşitli miktarlarda 'Hesap İşletim Ücreti' adı altında kesinti yapıldığına ilişkin derneğimize şikayetler gelmektedir. Bankaların bu haksız uygulaması karşısında tüketici sorunları hakem heyetlerine yapılan başvurularda tüketici lehine kararlar verilmektedir. Tüketici sorunları hakem heyetlerinde tüketici lehine verilen kararlara tüketici mahkemesinde itiraz eden bankaların davalarının reddedildiğine ilişkin elimizde karar örnekleri bulunmaktadır. Bankaların tüketicilerin mevduat hesaplarından "Hesap işletim Ücreti" adı altında yaptıkları kesintiler ilgili yasalara aykırı ve haksız bir işlemdir" dedi.
Tüketici sorunları hakem heyetlerinin hesap işletim ücretini iptal etmesinin yada bankaların tüketici lehine hakem heyetlerinin verdiği kararlar hakkında açtıkları davaların tüketici mahkemesinde reddedilmesinin yasal gerekçeleri ve dayanaklarını da açıklayan Tüketici Hakları Derneği Aydın Şube Başkanı Ümit Kutbay; "5464 Sayılı Banka Kartları ve Kredi Yasası'nın 24 nci, maddesinde, "Kart hamilinin yaptığı işlemler nedeniyle, sözleşmede yer almayan faiz, komisyon veya masraf gibi adlar altında hiçbir şekil ve surette ödeme talep edilemez ve kart hamilinin hesabından kesinti yapılamaz. Sözleşmede kart hamilinin haklarını zedeleyici ve kart çıkaran kuruluş lehine tek taraflı haksız şartlar sağlayan hükümlere yer verilemez" denilmektedir. Diğer bir gerekçe ise 4822 Sayılı Yasa ile Değişik 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Yasa'nın 6.maddesinde; "Satıcı veya sağlayıcının tüketiciyle müzakere etmeden, tek taraflı olarak sözleşmeye koyduğu, tarafların sözleşmeden doğan hak ve yükümlülüklerinde iyi niyet kuralına aykırı düşecek biçimde tüketici aleyhine dengesizliğe neden olan sözleşme koşulları haksız şarttır. Taraflardan birini tüketicinin oluşturduğu her türlü sözleşmede yer alan haksız şartlar tüketici için bağlayıcı değildir. Eğer bir sözleşme şartı önceden hazırlanmışsa ve özellikle standart sözleşmede yer alması nedeniyle tüketici içeriğine etki edememişse, o sözleşme şartının tüketiciyle müzakere edilmediği kabul edilir" denilmektedir. Yargıtay 13. Hukuk Dairesinin 23.11.2005 tarih ve E.2005 / 11428, K. 2005/ 17306 sayılı kararında "Satıcı, sağlayıcı ve kredi veren tarafından tüketiciyle akdedilen sözleşmede kullanılan haksız sözleşme şartları geçersizdir" denilmektedir. Banka hesaplarından "Hesap İşletim Ücreti" adı altında para kesilen tüketiciler, hakem heyetlerine verecekleri dilekçelerle bu alınan paraları geri isteyebilirler" sözlerine yer verdi. (iha)

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

EKONOMİ Haberleri