█Gerçek Gazetesi
Aydın Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Şenol Okur, dünyada 500 milyon kişide Hepatit B virüsü olduğunu belirterek, Hepatit B ve C virüslerinin yılda bir milyon insanın ölümünden sorumlu olduğunu belirtti.
Hepatit konusunda toplumun dikkatini bu hastalara çekmek ve hastalıktan korunmanın önemini anlatmak istediklerini belirten Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Şenol Okur, Hepatit, karaciğerin iltihabı demektir ve pek çok neden ile oluşabilir. Uzun süreli karaciğer iltihabının en yaygın nedenlerinden biri viral enfeksiyonlardır. Hepatit hastalığına neden olan virüsler A, B, C, D... şeklinde sınıflandırılır. Hepatit A kirli su ve besinlerle bulaşırken, Hepatit B kan yoluyla bulaşan, anneden çocuğa geçen, cinsel yolla bulaşan ve hasta kişinin eşyalarıyla direk olarak temas eden kişilerde görülebilen bir hastalıktır. Hepatit C virüsü ise enfekte kan ile doğrudan temas ile yayılır. En yaygın bulaşma yolları, kontrol edilmemiş kan transfüzyonu ya da kan ürünlerinin kullanımı, sterilize edilmemiş araçlarla tıbbi ya da diş müdahaleleri, anneden bebeğe doğum sırasında, kullanılmış enjektör paylaşımı, tıraş bıçağı, diş fırçası gibi eşyaların paylaşımı, sterilize edilmemiş araçlarla dövme ya da vücut takılarının uygulanması, güvenli olmayan cinsel ilişkidir. Hasta ve hasta çıkartıları ile teması bulunan tüm sağlık personeli, sık kan ve kan ürünü kullanmak zorunda kalanlar, Hepatit B taşıyıcısı ile aile içi temaslılardan aşısız olanlar, çok sayıda cinsel eşi olanlar ve para karşılığı cinsel ilişkide bulunanlar, berberler, kuaförler, manikür-pedikürcüler, itfaiye personeli, askerler, polis memurları, kazalarda ve afetlerde ilk yardım uygulayan kişiler risk grubunda yer almaktadır dedi.
DÖVME UYARISI
Dövme yaptıran kişilerin kullanılan mürekkep ve iğnelerin her seferinde değiştirilmesi gerektiğini bilmesi gerektiğini açıklayan Okur, Damar içi uyuşturucu kullanan kişilerde de Hepatit B virüsü hızla yayılabilir. Hepatit B normal erişkinlerde yüzde 95 oranında iyileşir ve kanda hastalığın yenildiğine dair bilgi veren "Anti-HBs" antikoru oluşur. Diğer yüzde 5'lik kısımda ise hastalık kronikleşir. Karaciğer enzimleri olarak bilinen ALT ve AST değerleri yükselir, karaciğerde şişlik görülür. Kronikleşen hastalarda yüzey antikoru ve yüzey antijeniberaberce bulunduğu için bu kişilere taşıyıcı denir. Bu kişiler hastalığı aktif olarak bulaştırır. Bu kişilerin hastalığın nasıl bulaştığını bilmesi ve bulaşmasına yol açacak davranışlardan kaçınması gerekir şeklinde konuştu.
Dr. Okur, sözlerini şöyle tamamladı: Bugün dünyada 500 milyon hastada hepatit B virüsünün pozitif olduğu yani 12 kişiden birinde HBV virüsünün pozitif olduğu tahmin edilmektedir. Hepatit B ve C virüsleri yılda bir milyon insanın ölümünden sorumludur. Hepatit B aşısı güvenli, etkili bir aşıdır ve 3 aşıyla yüzde yüze yakın korunmak mümkündür. Ülkemizde, bebeklere, çocuklara ve risk grubunda olan kişilere, Hepatit B aşısı ücretsiz olarak sağlık kuruluşlarımızda uygulanmaktadır. Hepatit C'nin henüz bir aşısı yoktur ve oldukça tehlikelidir. Hastalık yüzde 80-90 oranında kronikleşir. Karaciğer sirozu, karaciğer kanseri ve karaciğer nakline kadar gidebilecek ağır tablolar ile karşılaşılabilir. Bu hastalıktan kurtulduğu bildirilen birkaç kişinin kır havası aldığı, müzik ve dans ile neşeli saatler geçirdiği ve hastalığı yeneceğine olan inancını kuvvetlendirdiği, tabii ki önerilen ilaçları kesintisiz olarak kullandığı belirtilmektedir. Aile Sağlığı Merkezlerimizde hepatit testleri ve Hepatit B aşısı ücretsiz olarak yapılabilmektedir. Vatandaşlarımız bu konuda aile hekimlerine başvurarak bilgi alabilirler" (iha)