Gerçek Gazetesi
İmdat GÜÇLÜ
Halkların Demokrat Partisi (HDP) Kadın Meclisi, 6 Mart Perşembe günü Söke Kemalpaşa Mahallesi Çınarlı kahvede Kadınlar için Yerel Yönetim atölye çalışması gerçekleştirdi.
Yapılan atölye çalışması ile bu kentte yaşayan kadınlar olarak, kentin kadın dostu (Cinsiyete duyarlı bir kent) olması için taleplerini belirlediler.
HDP"li Kadınlar olarak Söke"deki adaylardan neler beklediklerini, halka en yakın yönetim düzeyi olarak Yerel yönetimlerin kadınlara ne kadar yakın olduğunun maddeler haline getirildiği atölye çalışmasında, istek ve beklentiler şöyle sıralandı;
1- Yerel yönetimlerde bütün faaliyetlerin cinsiyet eşitliği perspektifiyle yürütülmesini istiyoruz.Bütün yerel yönetimlerin kadın kurumlarıyla işbirliği yapmasını istiyoruz.
2- Bütün personelinin toplumsal cinsiyet eşitliği, cinsel yönelim ve kadına yönelik şiddetle mücadele konularında kadın örgütlerinin danışmanlığında eğitim almasını istiyoruz.
3- Bu konularda kamuya açık söyleşi, etkinlik ve kampanyalarla farkındalık yaratılmasını istiyoruz.
4- Her şeyden önce yerel yönetimlerde tüm bu konuları gözetecek Cinsiyet eşitliği birimlerinin kurulmasını istiyoruz.
5- Kadına yönelik şiddete karşı yerel yönetimlerin sorumluluk almasını istiyoruz. Kadına yönelik Şiddet için acil telefon hattı ve acil eylem birimlerinin kurulmasını istiyoruz,
6- Mahallelerde kadınların ihtiyaçları doğrultusunda ücretsiz çocuk ve yaşlı gündüz bakımevleri, tamgünlük ya da saatlik kreşler, çocuklar için etüd merkezleri açılmasını istiyoruz.Özellikle yoksul mahallelerden başlayarak ihtiyaca göre yaygınlaştırılmış aşevleri, çamaşırhaneler açılmasını istiyoruz.
7- Kadınlar için istihdam garantili meslek eğitimi, beceri ve kapasite geliştirme programları istiyoruz. Kadınların kendini geliştireceği, kendini ifade edebileceği, sanatsal, kültürel ve sportif faaliyetleri yürütebilecekleri, ürettikleri ürünleri değerlendirebilecekleri mekanlar istiyoruz.
8- Parklar, yollar, caddeler ve tüm ortak mekanların günün her saatinde kadınların da, rahatça dolaşabileceği biçimde güvenli hale getirilmesini istiyoruz. (Sökedeki mahallelerde var olan yeşil alanların yok edilmesi değil, bu alanların çogaltılmasını istiyoruz.),
9- Kaldırımların, yaya yollarının, cadde ve sokaklardaki yaya geçişlerinin bebek arabalı kadınların, yaşlıların, engellilerin de rahatlıkla kullanabildiği biçimde düzenlenmesini istiyoruz.,Sokakların iyi aydınlatılmasını istiyoruz.
10- Her mahalleye sık ve düzenli aralıklarla; 24 saat toplu taşıma olanağının sağlanmasını istiyoruz. Otobüs durak yerlerinin yeterli hale getirilmesini ve ulaşımı zor olan olan uzak noktalara kadar götürülmesini istiyoruz. (Söke"deki bazı mahallelerde Fevzi paşa ve Yenikent sonrası yerleşim alanlarına durak ve araba servislerinin yetersiz olduğu kadınlar tarafından dile getirildi)
11- Bisiklet yollarının açılmasını ve bisiklet kullanımının özendirilmesini istiyoruz. Yalnızca belli günlerde yapılan bisiklet turnuvaların yetersiz olduğunu düşünüyor ve bu talebimizi yaşama geçirebilmek için bisiklet yollarının yapılmasını istiyoruz.
12- Kentimize göçle gelen kadın ve kız çocuklarına yönelik kenti tanıma, hizmet almak için hangi kurumlara başvuracaklarına ilişkin bilgilendirme/tanıtım çalışmalarının, dil farklılıkları da gözetilerek yapılmasını, göçmenlerin korunmasını, taciz, tecavüz ve şiddete karşı destek mekanizmalarını kapsayan merkezler oluşturulmasını istiyoruz. Söke"de Semt evlerinin her kadını kucaklayacak, kadını güçlendirecek programların uygulandığı yerler haline getirilmesini istiyoruz.
13- Engelliler için yaşam alanlarının oluşturulmasını istiyoruz.
14- Yerel yönetimlerin (şu anda bazı belediyelerce uygulanan) kadınlara öncelikli istihdam alanlarının açmasını istiyoruz.
15- Tabii ki tüm bunların gerçekleşebilmesi için bütçenin daha en başından toplumsal cinsiyete duyarlı bütçeler olarak hazırlanmasını istiyoruz.
HDP Kadın Meclisi adına açıklama yapan Sevay Açıcı, KADINLARın tüm bunları, yani tüm kentli haklarını güvence altına alacak mekanizmalara erişimini sağlamak için yerel yönetimlerin planlama ve karar alma süreçlerine eşit bir biçimde katılımını destekleyen kentler, cinsiyete duyarlı kentlerdir. Böylece kadınlar da kentin sunduğu ekonomik, sosyal ve siyasal fırsatlardan eşit bir şekilde yararlanma şansı bulur. YAŞASIN 8 MART!, BİJÎ 8"Ê ADARÊ!/SKUDAS 8 OVRO MART! dedi.