Hayvan yetiştiricileri artan maliyetlere karşı direniyor

Hayvan yetiştiricileri artan maliyetlere karşı direniyor


Gerçek Gazetesi
Aydın Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı, artan maliyetler karşısında imkanı olan üreticinin hayvanını elinde tuttuğunu, olmayanın ise havanı elinden çıkararak sermayeye çevirdiğini belirtti.
Kış ortasında kaba yem fiyatların artması ile çiftçinin elindeki hayvanları çıkartmak zorunda kaldığını belirten Aydın Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı, çiftçinin en küçük sıkıntısı kendilerinin de sıkıntısı olduğunu söyledi. Kaba yen fiyatların artış göstermesi ile hayvan üreticilerin zor günler geçirdiğini belirten Posacı, “Kışın ortasın da kaba yemler artış gösterince doğal olarak üreticimiz zor duruma düştü. Harman dönemlerin de saman balyası 7 ile 11 TL arasın da fiyatlar onarken şu anda 22 ile 25 TL arasın saman balyaların satışının gerçekleştiğine şahit oluyoruz. Burada üretici hayvan varlığının sürdürebilmesi için yem ve saman almak zorunda ya da hayvanını kesimhaneye götürerek hayvan sayısını düşürme yoluna gidecektir. İmkânı olan hayvanını elinde tutuyor olmayan ise havanı elinden çıkararak sermayeye çeviriyor. Et fiyatları şu anda 12 -13 TL arasında seyrediyor. Ancak talepler az olunca fiyatlar otomatikman aşağı düşüyor. İlimizde maalesef Modern Soğuk Hava Deposu sıkıntısı var. Bu sorun olmasaydı et fiyatları daha yukarı çekilirdi ve bu durumda da üreticinin cebine biraz daha para girecekti” dedi.
Aydın"da Modern Soğuk Hava Depolarına ihtiyaç olduğunu belirten Posacı, bu sorunu toplantılarda defalarca dile getirdiğini, bu sorun çözülmesi halinde Et Balık Kurumunun da Aydın"da devreye girmesine zemin hazırlanmış olacağını belirtti.
Çiftçinin elinden tutacak güçlü kuruluş ve pazarlama organizasyonların olmadığını savunan Posacı, ''Avrupa ya baktığımızda güçlü organizasyonlar marifeti ile üretici birlikleri ve pazarlama kuruluşları çiftçinin ürününü piyasa değerinde değerlendiriyor. Oysa bizde pazar ayağında teşkilatlanma sağlıklı olmadığı için çiftçiden ucuza alınan mal rafta 3-4 misli ile satılmaktadır. Çiftçiden çıkan ürün fiyatı ile rafta ki fiyat farkı çok yüksek. Piyasa kapitalsizimin ezici boyunduruğu altındadır. Gerek mal alımların da gübre, ilaç, tohum gibi kalemlerde Tarım Kredi Kooperatifleri desteklenirken, ürün satışların da da TARİŞ gibi kuruluşlar desteklenmelidir. Bu tür kuruluşlar piyasada ki fiyat belirlemesinde çok ekili kuruluşlardır ve çiftçilerimiz için de önem arz etmektedir'' şeklinde konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Genel Haberleri