█GerçekGazetesi
Kerim YALÇINKAYA
Söke Ziraat Odası Toplantı salonunda yapılan Hayvancılık İşletmelerinde Kalite ve Verimliliğin Arttırılması konulu toplantıda süt üreticilerine aydınlatıcı bilgiler verildi.
Todplantıda ilk konuşmayı Aydın Damızlık Birliği Başkanı M. Sedat Güngör yaptı. Güngör, destekleme konusunda açıklayıcı bilgiler verdi. Daha önceki yıllarda hayvan başına 69 TL ödenirken, şimdi 4 yıl için 50 TL"lik bir destekleme yapılacağını dile getiren ve süt sığırcılığını da anlatan Güngör, besi yemi ile beslenen hayvanlarda desteklerin sürdüğünü belirtti. Eskiden fiyat oluşumunda Çanakale ve çevre illerin fiyatlarının dikkate alındığını söyleyen Sedat Güngör, son yıllarda merkezlerde belirlenen fiyatlarda özellikle Söke'de süt fiyatlarının düşük olduğunu, Aydın ve civarında süt fiyatları 1.20 TL'ye göre yükseldiğini ifade etti. "Süt fiyatlarının daha fazla düşmesini engelledik" diyen M. Sedat Güngör, süt fiyatlarının Söke'de 0,87 TL civarında olduğunu da sözlerine ekledi.
Daha sonra söz alan Veteriner Hekim Ziya Bağcık, dünyada en çok süt üreten ülkelerin 1. sırasında Hindistan'ın, 2. sırada Amerika ve sırasıyla Hollanda gibi ülkelerin bulunduğunu kaydetti. Bağcık, Hollanda'nın süt ve süt ürünleri konusunda detaylı bilgi verdi. Türkiye'deki süt üretimini de dile getiren Bağcık ülkede sütten yapılan ürünlerin miktarlarını gösteren bir tablo yayınladı. Ülkedeki hayvan varlığınıda dile getiren Bağcık, "Eskiden Türkiye'de 650 bin adet süt ineği varken, günümüzde bu sayının 1milyon 868 bine çıktı" dedi. Süt inekleri sayısının artmamasına rağmen süt ürün miktarının fazlalaştığına dikkat çekti. İyi ve kaliteli sütün sağlıklı hayvanlardan elde edildiğini kaydeden Bağcık, sağlıklı hayvanın mikrobiyal yönden kusursuz olması gerektiğini vurguladı.
Veteriner hekim kaliteli sütün nasıl üretildiğini çeşitli slayt gösterileri ile belirtirken, doğru bir sağımla kaliteli süt elde edildiğine işaret
etti.
Ziya Bağcık "Bir kere sağımcı eldiven giyecek, süt sağım cihazı çok temiz ve hijyenik koşullara tam tamına uygun olacak ve yapılan bütün çalışmalar kayıt altına alınacak" diye konuştu. Veteriner Hekim Bağcık, İnsanlar yedikleri gıdaların nereden geldiğini öğrenmek istiyor dedi.
Sütlere geçen zehirli maddelerden de söz eden Ziya Bağcık, "Süte geçen ot ilaçları ve zehirli otlar da sütleri zehirleyebilir. Bakanlık bu konu üzerinde dikkatle duruyor" dedi.
İlaç ithalatçıları, dağıtıcı ve satıcılarına kamu denetiminin muhakkak yapılması gerektiğini beliren Veteriner Hekim Ziya Bağcık, süt inekçiliği yapan çiftlikleri slayt gösterileriyle süt üreticilerine tanıttı.
Barınak ve altyapı konusunda da bilgiler sunan Ziya Bağcık, çiftliklerde karşılaşılan çeşitli hayvan hastalıklarını süt üreticilerine gene slayt gösterileriyle tanıttı.
Süt üreticilerinin çeşitli sorularını da yanıtlayan Bağcık, hayvan yemleri konusunda da bilgi verdi. Aydın Damızlık Birliği Başkanı M. Sedat Güngör de üreticilerin yönelttiği çeşitli soruları yanıtladı.