Gerçek Gazetesi
Eğitim Bir-Sen Aydın Şube Başkanı Mehmet Şirinkaya, halkın kendi kendisini yönetmesi olan cumhuriyet rejiminde halkın bu eylemi demokrasi vasıtasıyla yerine getirdiğini belirtti.
Demokratik cumhuriyetlerde halkın, demokratik usullerle kendi içinden temsilciler seçtiğine ve temsilcilerinde halkın beklentileri doğrultusunda yasalar yaptığı ve yönetim sergilediğine işaret eden Mehmet Şirinkaya, Ülkemiz demokrasisi, bugün hala oturmuş değildir. Tam manasıyla demokratik bir sisteme sahip olduğumuz söylenemez. Cumhuriyetimiz, uzun zaman darbelerle örselenmiştir. Halkın temsilcileri alaşağı edilmiş, idam edilmiş, siyasi yasaklar getirilmiş; adeta "halk kendi kendisini yönetmeyi bilmez" anlayışıyla vesayet sistemi uygulanmıştır. Cumhuriyetin 86. yılında yapılması gereken; geçmişin kötü izlerini taşıyan, darbe döneminde örülmüş, kurumların reflekslerini gözeten anayasa yerine, millet hâkimiyetinin kuşattığı, milletin menfaatinin ve mutluluğunun öncelendiği sivil, demokratik bir anayasanın hazırlanmasıdır dedi.
Cumhuriyetin 86. yılında önemli bir sorun olarak ideolojik devlet sorununun ortaya çıktığını iddia eden Şirinkaya, Halkın belirleyici olduğu bir mücadeleyle şekillenen devlet, kendisine bir ideoloji biçmiş, bu ideolojiyi tanıyan, benimseyen vatandaşlarıyla barışık yaşamış, sosyal, kültürel beslenmesine binaen devletin ideolojisiyle çelişen bir görüşü, yaşama biçimini taşıyan vatandaşlarını ötekileştirmiş, her fırsatta biçimlendirmeye çalışmıştır. Devlet, insanının mutluluğuna hizmet eden bir araç olmaktan çıkmış, insanlar devleti kutsayan birer figüran haline dönüştürülmeye çalışılmıştır. Devlet, millet içindir. Devlet; Türküne, Kürdüne, Lazına, Çerkesine; Alevisine, Sünnisine, Ateistine; başı örtülüye, başı açığa eşit mesafede durmalı, vatandaşları arasında ayrımcılık yapmamalıdır diye konuştu.
Cumhuriyet rejiminin taşıması gerektiği özelliklere de değinen Şirinkaya, şunları söyledi: Cumhuriyetin 86. yılında, Türkiye Cumhuriyeti Devleti, anakronik bir müessese olarak tanımlanmasına yol açacak uygulamalardan vazgeçmeli, halkının mutluluğunu, refahını, yücelmesini gözeten; çağdaş, bu topraklar üzerinde yaşayan ve kendisini vatandaş olarak tanımlayan herkesi candan kucaklayan, demokrasinin tüm kurallarıyla işlediği, şeffaf bir yapıya kavuşmalıdır (iha)