Güneş yanıkları en çok çocukları etkiliyor

Güneş yanıkları en çok çocukları etkiliyor


█Gerçek Gazetesi
Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde devam ettiği son günlerde oluşabilecek güneş yanıklarının en çok çocukları etkilediği belirtildi.
Denize ve havuza girmek, kumdan kale yapmak ve sahil kenarında oyun oymak en çok çocukları sevindiriyor. Bu zaman zarfında oldukça mutlu olan çocuklar, özgürce eğlenmek istiyor. Ancak güneşin zararlı ışınlarından da en çok açık ve hassas tenli çocuklar etkileniyor.
Çocuklarda oldukça sık görülen güneş yanıklarına karşı aileleri bilgilendiren Özel Medline Aydın Hastanesi"nden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Özgür Gel, ebeveynlere uyarılarda bulunarak, “Güneş yanıkları, cildin güneşin yakıcı ışınlarına aşırı derecede maruz kalınması durumunda ortaya çıkan bir cilt sorunudur. Güneş yanıkları bakımından açık tenli olan, açık renk gözlü bebekler ve çocuklar daha riskli bir grup içinde yer alırlar. Güneş yanıkları, ciltte önce kızarıklık, daha uzun süreli hasarlarda da içi su dolu baloncuklara sebep olur. Kızarıklık, ağrı, şişme güneşten 2-4 saat sonra başlar, 24 saatte maksimuma ulaşır” dedi.
Güneşin zararlı ışınlarından çocukları korumak alınacak önlemlere de değinen Gel, “Özellikle 6 aydan küçük bebekler direk güneşe çıkarılmamalı. Güneşe çıkacak çocuklara kollarını ve omuzlarını koruyacak giysiler giydirilmeli ve mutlaka şapka takılmalı. Çocuklar güneş ışınlarının en yoğun olduğu 11.00-16.00 saatleri arasında çocuklar güneşe çıkartılmamalı. Mümkün olduğunca gölgede bulunmalarına özen gösterilmeli. Güneşe çıkacak çocuklara mutlaka yüksek korumalı güneş kremleri uygulanmalı. Güneş kremi seçerken koruma faktörünün 30"dan yüksek olmasına dikkat etmek gerekir. Özellikle çocukların hassas tenleri için üretilen güneş kremleri de tercih edilebilir. Güneş kremleri 3-4 saatte bir yeniden sürülmeli. Güneş kremleri çocuk denize ve havuza girdikten sonra da tekrar uygulanmalı” diye konuştu.
Güneş yanığının oluşması durumunda yapılması gerekenlere değinen Gel, şu uyarılarda bulundu: “Güneş yanığı olmuş çocuğu ılık bir duşa sokmak onu rahatlatır. Aynı zamanda güneş ve sıcak nedeniyle su kaybetmiş çocuğa bol bol su içirilmelidir. Yanan cildi biraz daha rahatlatmak için nemlendirici kremler uygulanabilir. Bu kremler özellikle cildin soyulmaya başladığı dönemde kuruyan cilde uygulanabilir. Su toplamış ve acı veren yanıklar için ise doktora başvurmak gerekir. Doktor, yanığın derecesine göre uygun antibiyotikli kremler önerecektir” (iha)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Genel Haberleri