Estetik diş hekimliği alanında da tamamlayıcı olarak uygulanabilen botoks, tam da ihtiyacımız olan estetik gülüşün kazanılmasında bize çok yardımcı oluyor” dedi.
Clinic Plus Uzman Diş Hekimi Ve Protez Uzmanı Dt.Sevgen Eralp, Gülüş estetiğini bozan durumlardan bir tanesi olan gummy smile vakalarında, gülerken diş etlerinin fazla göründüğünü ifade ederek, “Bu vakalarda üst dudak mesafesi kısadır, konuşurken özellikle ön bölgede bütün dişler görünür ve gülerken de diş etleri ile birlikte bütün dişler görünür. İleri vakalarda ağız, serbest pozisyonda iken bile tam kapanamaz ya da gece uyku sırasında dudaklar tam kapanamadığı için ağız açık kalır. Gülerken ya da konuşurken, diş etlerinin fazla görünmesi estetik görüntüyü bozduğu gibi, sağlık açısından da problemler yaratacağını hatırlatmak isterim. Diş etlerinin sürekli açıkta kalması, tükürüğün o bölgede yeterli dağılmasını engelleyecek ve diş etlerinde kuruluğa sebep olacaktır. Diş etlerinin kuru olması sonucu, gıda artıkları diş eti üzerinden temizlenemez ve tükürüğün bakterilere karşı savunma mekanizması iş göremez.
Travmalara karşı savunmasız bir diş eti, her fırçalamada acır ve kanar. Zamanla diş eti çekilmesi ile birlikte diş kök yüzeyi açığa çıkar ve hassasiyetler başlar. Dolayısıyla aslında gözümüze güzel görünen estetik durumların hepsi sağlık açısından zaten olması gereken durumlardır. Sadece sağlıklı doku estetik ve güzel görünür” diye konuştu.
Gummy smile vakalarının yanı sıra botoks uygulamalarının diş hekimliğinde kullanım alanlarından birinin de diş sıkma ve gıcırdatma (bruksizm&clenching) vakaları olduğunu dile getiren Dt.Sevgen Eralp, “Diş sıkan bireylerde ilk olarak, çeneleri kapatmaya yarayan kaslarda spazm sonucu kulak önünde, şakaklarda ve boyunda ağrı olur. İleri vakalarda ise çene eklemlerinde ve eklem içi dokularda deformiteler görülür. Çene köşelerinde kas spazmı sonucu yumru şeklinde çıkıntılar gelişir, köşeli bir yüz şekli olur. Diş sıkma vakalarında yıllardır uygulanan gece plağı, eşsiz ve klasik bir tedavi yöntemidir fakat birçok hasta tarafından maalesef kabul edilemiyor.
Tedavinin sorumluluğu tamamen hastanın insiyatifinde olduğu için, istikrarlı bir kullanma olmadığı zaman da tedavi başarısız oluyor. 2-3 gece kullanıldıktan sonra hastanın motivasyonu kayboluyor ve plak bir köşede unutuluyor. Ağrı kesici gibi sadece ağrı olduğunda, akut dönemlerde kullanılıyor. Bu tarz bir tedavi şeklini biz de istemediğimiz için, son yıllarda botoks uygulamalarından yardım almaya başladık. Çene eklem kemiklerinde ya da disklerinde aşırı deformasyon olmayan durumlarda, sadece spazm olan kas gruplarına botoks uygulayarak, hem hastanın akut dönemdeki ağrılarından kurtulmasına yardımcı oluyoruz hem de aşırı diş sıkma sonucu kendi dişlerine zarar vermesine engel oluyoruz. Böylece gece uyurken ya da gün içinde istemsiz olarak çene kaslarının sıkılmasına engel oluyoruz. Botoks uyguladığımız diş sıkma vakalarında artık gece plağı kullanmamıza gerek kalmıyor. Böylece tedavinin kontrolü doktor olarak tamamen bize geçmiş oluyor.” Şeklinde konuştu.