Gerçek Gazetesi
Germencik Tarım İlçe Müdürlüğün tarafından kuş gribi konusunda bilgi verildi.
Kütüphane Konferans Salonu'nda düzenlenen toplantıya, Kaymakam Niyazi Can, Milli Eğitim Müdürü İbrahim Akarsu, İlçe Tarım Müdürü Mustafa Bircan, ilçe, belde köylerde görev yapan imamlar, öğretmenler, muhtarlar, sağlık personeli ve çevre orman müdürlüğü personeli katıldı.
İl Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürü Dr. Kamil Yavaş, kuş gribinin gelecek yıllarda daha da tehlikeli boyutlara varacağını anlattı.
Hastalığın insandan insana geçen bir hastalık oluşunun endişe yaratığını anlatan Yavaş, bu nedenle önlem almak gerektiğine işaret etti.
Kuş gribi hastalığının riskini azaltmak için sık sık ellerin sabunla yıkanması, çevre temizliğine özen gösterilmesini isteyen Yavaş, ''Aldığımız yiyecekleri temizleyip iyi pişirmeK bu hastalığın önlenmesinde önemli. Hayvanların bulunduğu yerlerin de tertemiz tutmamız gerekiyor. Çevremizde ölen kanatlı hayvanlar gördüğümüzde ellemeden sağlık kuruluşunu veya Tarım Müdürlüklerine bildirmeniz uygun olur'' dedi.
Kuş gribi ile ilgili dünyada 373 vaka görüldüğünü 236'sının ölümle sonuçlandığını anımsatan Yavaş, ''Ülkemizde de 12 vaka görüldü. Bunun dördü ölümle sonuçlandı. Bilinçli hareket edildiğinde önlem alındığında bu hastalığın oluşmasını önleyebiliriz''şeklinde konuştu.
Kırım Kongo hastalığı konusunda da bilgi veren Dr. Yavaş, kenelerle insana geçen hastalığa dikkat edilmesi gereken dönemin başladığını bildirdi.
Kenelerin insanı ısırdığında hastalığın oluşabildiğine dikkati çeken Yavaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Vatandaşlarımız bu konuda bilinçli değil. Keneyi elleriyle koparmak istiyor veya vücuda yapışan keneleri orada öldürmek istiyor. Bu da büyük bir tehlike. Kene görüldüğü zaman en yakın sağlık kuruluşuna, hastanelere gitmekte yarar var. Vatandaşlarımızı bu konuda hep birlikte bilinçlendirmeliyiz. Önümüz yaz, bu tür keneler sık sık görülür. Bunun önlemini şimdiden almalıyız.
(A.A.)