Türkiye son yıllarda, eğitimi dindarlıkla özdeşleştirmeye çalışıyor. Bunu 4+4+4 eğitim sistemi ile gördük. Bu program, Gençleri nasıl dindar yaparız? ekseninde uygulanmaya kondu.
Ancak 60 aylık bebeleri eğitim programının içine almak çok yanlış bir karardı. Eğitim yılı içinde 60 aylıkken eğitime sokmaya çalışılan çocukların yüzde 67sinin başarısız olduğu görüldü. Kimisi altına kaçırdı, kimisi okumayı sökemedi. Kısacası 60 ayını dolduran çocukların okula alınması iyi sonç vermedi. Ama şekilcilik aldı başını yürüdü. Aynı eğitim sistemi içinde yeni yeni İmam Hatip Okulları sistemin içine sokuldu. Sayıları yurt genelinde çığ gibi arttı. Ama bu okulların mezun edeceği imam ve hatipler için kadro yok. O zaman İmam Hatipler sistemin içine düz liseler gibi sokuldu.
Neden düz liseler gibi? Çünkü Türkiyedeki bütün düz liseler Anadolu Lisesi oldu da ondan. Eğitim programında Anadolu Lisesini kazanamayan bir öğrenci ne yapar?
Endüstri Meslek Lisesini istemiyorsa, gidip İmam Hatipe kaydını yaptırır.
Bu konumda olan öğrencilerle yaptığım görüşmede İmam Hatip Lisesine kayıtlarını yaptıracaklarını söylediler. Böylelikle İmam Hatipliler yeni öğretim sistemi içine sokulmuş oldu.
Nitekim Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, önceki gün yaptığı açıklamada İmam Hatiplerin sadece bir okul olmadığını ve bu okulların ülkeyi yönlendirebileceğini söyledi.
Türkiyenin din alanına yönelmesi ülkeyi kalkındırıp gelişmişlik sağlar mı? Günümüzde dünyada gelişmiş bir islam ülkesi var mıdır? Gördüğüm kadarıyla yok. Petrol zengini Arap ülkeleri, hiç bir şey üretmeden sadece gelişmiş batı ülkelerinin teknolojisini kullanıyorlar.
AK Parti iktidarı, Türkiyedeki düz liseleri eğitim sistemimizden çıkarırken, İmam Hatiplerin önünü açmıştır. Bu yıl seviye belirleme sınavında Anadolu Liselerinde yer bulamayan öğrencilerin büyük bölümü İmam Hatiplere kaydını yaptırıyor. Öğrenci, İmam Hatip Lisesini, yüksek öğretime geçiş merdiveni olarak görüyor.
Böyle eğitim sistemi iyi sonuç vermez. İmam Hatip Lisesinden sonra her hangi bir fakülteyi kazansa ve okuldan mezun olsa bile öğrencinin temeli İmam Hatipli olacak. Yani çeşitli mesleklerden mezun olan öğrenciler İmam ve Hatipli olacaklar. Bu durum hükümetin düşlediği bir gelişme herhalde.
Bu eğitim doğru bir tercih olabilir mi? Gelişmiş batı ülkeleri, ülkemizde kurduğu okullarda göze batan kabileyetli gençleri kendi ülkesine alırken, biz gençlerimizi sadece din eğitimi ile hayata hazırlıyoruz. Oysa bizde sayıları hızla çoğalan İmam Hatipler yerine bilim ve teknoloji okulları açsak, daha iyi olmaz mı? Mesela Fen Lisesi sayısı az. O zaman gençlerimiz daha iyi eğitim imkanlarına kavuşmaz mı?
Sizler Türkiyenin bilim dünyasında adının duyulduğunu gördünüz mü? Türkiyenin bilim dünyasında tescilli bir markası var mı? Türkiye, hangi icadı ve buluşu ile kendini dünyaya tanıttı? Kısacası Türkiye çağdaş ülkeler seviyesine ne zaman çıkacak? Toplumun hepsi dindar olunca Türkiye daha kolay mı kalkınacak?
İlle de gençliği İmam Hatipli yapacağız diye karar verirseniz, Türkiye gelişemez geri kalır, benden söylemesi...