Özellikle ülkenin en sıcak bölgelerinin başında gelen Ege’de yazın imkanı olanların tatile çıkmasını tavsiye ettiklerini belirten Ege Liva Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Kadriye Uğurlu, “Gebelikte oluşan fizyolojik değişiklikler, anne adaylarını çevre koşullarına daha duyarlı hale getirmektedir. Bu dönemde vücut ısısı artar. Özellikle hamileliğin ilk aylarında olan anne adaylarında halsizlik şikayeti, terleme ile oluşan sıvı kaybına bağlı olarak daha belirgin olabilir. Gebeliğin son aylarındaki anne adayları için sıcak yaz ayları daha zorlu geçecektir. Vücutlarında oluşan değişime ve alınan kilolara bağlı olarak solunum sayısında artış, nefes darlığı, efor kapasitesinde azalma ve sıcağa tahammülsüzlük daha sık görülür. Bu durumda bol su (yaklaşık 2.5 lt/gün) tüketilmesi ve özellikle sıcak öğle saatlerinde dışarıya çıkılmaması önerilir. Ancak imkanı olan serin yerde deniz kenarı veya yaylada tatilini geçirebilir. Aydın hem yayla hem de denize ulaşım için gayet uygun bir yer” diye konuştu.
“İNCE VE PAMUKLU GİYSİLER TERCİH EDİLMELİ”
Yaz mevsiminde özellikle hamilelerin giysi kullanımına da dikkat etmesi gerektiğini belirten Uğurlu, “Giysi olarak mutlaka sentetik olmayan kumaşlardan yapılan ve ısıyı yansıtan açık renkli kıyafetler tercih edilmelidir. Gebelikte vücut ısısının yükselmesi ve efor kapasitesinin azalması terlemeyi artırır. Pamuklu, cilde nefes aldıran kıyafet seçimi, anne adaylarını cilt mantarları ve genital mantardan koruyacaktır. Terlemeye bağlı ciltte oluşabilecek sorunları sık duş alma ve doktor önerisiyle kullanılan kremlerle gidermek mümkündür” dedi.
“GEBELER SEYAHAT EDEBİLİR Mİ?”
Yaz aylarında en sık sorulan soruların başında seyahat konusu geldiğini belirten Aydın Ege Liva Hastanesi hekimlerinden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Kadriye Uğurlu, “Gebelikte özellikle ilk on haftaya kadar düşük riski yüksektir. Bu nedenle, gebeliğin ilk haftalarında ve 34. gebelik haftasından sonra uzun ve yorucu olabilecek seyahatler önerilmez. Bu süreler dışında sorunsuz takip edilen bir gebenin seyahatinde genellikle bir sakınca yoktur. Ancak uzun kara yolculuklarında mutlaka sık mola verilmelidir. Uzun süre hareketsiz kalınca bacaklarda ödem gelişebilir ve damarlarda pıhtı oluşumu riski artar. Uzun karayolu seyahatlerinde varis çorabı kullanımı riski azaltacaktır. Araba yolculuğunda gebelerin de mutlaka emniyet kemeri takması gereklidir” diyerek gebelerin doktoruna danışarak seyahate de çıkabileceğini ifade etti.
“GEBELER DE HAVUZ VE DENİZE GİREBİLİR”
Gebelerin de belli kuralar çerçevesinde havuz ve denize girip hem serinleyebileceğini hem de sosyal aktiviteler içinde olabileceğini kaydeden Uğurlu, havuzların mutlaka temiz ve bakımlı olmasına denizin de temiz olmasına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Uğurlu “Havuz temizliğinde kullanılan kimyasal maddeler ciltten emilir. Bu nedenle havuzda kalış süresi uzun olmamalı ve çıkınca mutlaka duş alınmalıdır. Islak mayo ile durmak genital florada bulunan mantarların enfeksiyona yol açmasına neden olur ve akıntı, kaşıntı görülür. Bu, hamilelerde en sık görülen enfeksiyon çeşididir. Denizde hamile bir kadın yalnız yüzmemelidir. Gebelikte artan magnezyum ihtiyacı bacaklarda kramplara neden olabilir. Bu nedenle derinde özellikle yalnız yüzmek tehlikeli olabilir” diyerek deniz ve havuza girenlerin koruyucu krem kullanmalarını da tavsiye etti.