GDO’lu ürün söz konusu değildir

GDO’lu ürün söz konusu değildir


Ger­çek Ga­ze­te­si
AK Par­ti Ay­dın Mil­let­ve­ki­li Meh­met Er­dem, seb­ze ve mey­ve­ler­de Ge­ne­ti­ği De­ğiş­ti­ril­miş Or­ga­niz­ma­la­rın (GDO) üre­tim ve­ya it­ha­la­tı­nın söz ko­nu­su ol­ma­dı­ğı­nı sa­vu­na­rak, “Bil­gi­ye da­yan­ma­yan ya­lan ve yan­lı ha­ber­ler­le Ba­kan­lık ve AK Par­ti hü­kü­me­ti yıp­ra­tıl­ma­ya ça­lı­şı­lı­yo­r” de­di.
GDO'lu ürün­ler­le il­gi­li yö­net­me­li­ğin Ta­rım ve Kö­yiş­le­ri Ba­kan­lı­ğı"nca çı­kar­tıl­dı­ğı­nı anım­- sa­tan Meh­met Er­dem, bu ko­nuy­la ala­ka­lı ya­lan ve yan­lış ha­ber­le­rin or­ta­ya çı­ka­rıl­mak­ta ol­du­ğu­nu id­di­a et­ti. Bil­gi­ye da­yan­ma­yan ya­lan ve yan­lı ha­ber­ler­le Ba­kan­lık ve AK Par­ti hü­kü­me­ti­nin yıp­ra­tıl­ma­ya ça­lı­şıl­dı­ğı­nı ile­ri sü­ren Er­dem, “Her ko­nu­yu is­tis­mar ve ka­ra­la­ma fır­sa­tı ola­rak de­ğer­len­di­ren­ler bu ko­nu­da da ay­nı tav­rı gös­ter­mek­te­dir­ler. GDO'lu ürün­ler baş­lı­ca mı­sır, so­ya, pa­muk ve kol­za­dır. Ül­ke­miz­de GDO'lu to­hum­la üre­tim ya­pıl­ma­mak­ta­dır ve ya­sak­tır. GDO'lu to­hum­la üre­tim ABD, Bre­zil­ya ve Çin baş­ta ol­mak üze­re 25'e ya­kın ül­ke­de 1996 yı­lın­dan bu ya­na ya­pıl­mak­ta­dır. Dün­ya"da 125 mil­yon hek­ta­ra ya­kın alan­da bu üre­tim de­vam et­mek­te­dir. Dün­ya'da üre­ti­len mı­sı­rın yüz 23'ü, so­ya­nın yüz­de 72'si, pa­mu­ğun yüz­de 47'si ve kol­za­nın yüz­de 21'i GDO'lu­dur. Mı­sır ve so­ya hay­van bes­le­me açı­sın­dan en bes­le­yi­ci ve de­ğer­li yem­dir. AB top­lam 37,8 mil­yon ton so­ya it­ha­la­tı yap­mak­ta­dır ve bu­nun 27 mil­yon to­nu GDO'lu so­ya­dır. Ay­rı­ca Al­man­ya, İs­pan­ya, Çek Cum­hu­ri­ye­ti, Slo­vak­ya, Ro­man­ya ve Po­lon­ya'da GDO'lu to­hum­lar­la ekim ya­pıl­ma­sı­na izin ve­ril­mek­te­di­r” di­ye ko­nuş­tu.
Ül­ke­miz­de GDO'lu to­hum­lar­la ekim yap­ma­nın ya­sak ol­du­ğu­nu ha­tır­la­tan Er­dem, “Ül­ke­miz­de 10 yı­lı aş­kın sü­re­dir, ay­nen AB'de ol­du­ğu gi­bi, hay­van yem­le­rin­de kul­la­nı­lan GDO'lu so­ya ve mı­sır ser­best­çe ve de­ne­tim­siz ola­rak gir­miş­tir. 26 Ekim 2009'da ya­yın­la­nan yö­net­me­lik ile bu ser­best­lik or­ta­dan kalk­mış­tır. Ar­tık 15 ay­rı bel­ge dü­zen­len­me­si ve gi­re­cek ürün­le­rin ulus­la­ra­ra­sı ak­re­di­tas­yo­na sa­hip la­bo­ra­tu­ar­lar­da in­ce­len­me­si ve üni­ver­si­te­le­ri­mi­zin bi­lim in­san­la­rın­dan oluş­tu­ru­la­cak bi­lim­sel bir ku­ru­lun ona­yı ile ül­ke­mi­ze gir­me­si müm­kün ola­cak­tır. Şu an­da hay­van ye­mi ola­rak yur­da gi­riş ya­pan so­ya ve mı­sır ge­mi­ler­de bek­le­mek­te­dir. Çün­kü ye­ni yö­net­me­lik ge­re­ği in­ce­le­me­le­ri za­man al­mak­ta­dır. Bu du­rum et üre­ti­ci­le­ri­ni is­yan et­tir­mek­te­dir. Bu üre­ti­ci­ler yö­net­me­li­ğin uy­gu­lan­ma­sı­nın er­te­len­me­si­ni ba­kan­lık­tan ıs­rar­la is­te­mek­te­ler. Ba­zı mu­ha­le­fet par­ti­le­ri­nin tem­sil­ci­le­ri­nin id­di­a et­ti­ği gi­bi bu yö­net­me­lik GDO'lu ürün­le­ri ser­best bı­rak­tı ise; et üre­ti­ci­le­ri­nin it­hal et­ti­ği­miz yem­le­ri ül­ke­ye so­ka­mı­yo­ruz is­ya­nı ne­den?” ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.

YA­PI­LAN­LAR SAĞ­LIK­LI
BES­LEN­ME İÇİN
GDO"lu ürün­ler­le il­gi­li dü­zen­le­me­yi sağ­la­ya­cak olan Bi­yo­tek­no­lo­ji Ya­sa­sı"nın Ba­kan­lar Ku­ru­lu'nun ona­yı­na su­nul­du­ğu­nu anım­sa­tan Er­dem, şun­la­rı söy­le­di: “G­DO"lu ürün­ler­le il­gi­li Dün­ya ça­pın­da ya­pı­la­cak dü­zen­le­me­ler­le il­gi­li Car­te­ge­ne an­laş­ma­sı­na yi­ne AK Par­ti hü­kü­me­ti ola­rak 2004 yı­lın­da im­za atıl­mış ve 2009 yı­lı so­nu­na ka­dar bu ya­sa­nın çı­ka­rıl­ma­sı ta­ah­hüt edil­miş­tir. Ya­ni bu ko­nu­da hem dün­ya­da­ki ge­liş­me­le­re ayak uy­du­ran, hem de yurt için­de­ki ya­pıl­ma­sı ge­re­ken­le­ri AK Par­ti hü­kü­me­ti yap­mış­tır. AK Par­ti hü­kü­me­ti ül­ke­miz in­san­la­rı­nın sağ­lık­lı bes­len­me­si için bu dü­zen­le­me­le­ri yap­mak­ta­dı­r”
Seb­ze ve mey­ve­ler­de GDO'lu üre­tim ve­ya it­ha­la­tın söz ko­nu­su ol­ma­dı­ğı­nı kay­de­den Er­dem, “Yan­lış bil­gi­ler ve­ri­le­rek ka­mu­oyu­nun ya­nıl­tıl­ma­sı­nı doğ­ru bul­mu­yo­ruz.Zi­ra seb­ze ve mey­ve üre­ti­ci­le­ri­miz bun­dan za­rar gör­mek­te­dir. Ye­di­ği­miz gı­da­la­rın sağ­lık­lı ve gü­ve­ni­lir ol­ma­sı için AB'ne uyum ya­sa­la­rı çer­çe­ve­sin­de ya­sal dü­zen­le­me­ler ya­pıl­mış ve ya­pıl­ma­ya de­vam edi­le­cek­tir. Bu dü­zen­le­me­ler AB is­te­di­ği için de­ğil, ül­ke­miz in­sa­nı­nın sağ­lık­lı bes­len­me­si ge­rek­ti­ği için ya­pıl­mak­ta­dır. Ül­ke­mi­zin in­sa­nı her şe­yin en gü­ze­li­ne ve en iyi­si­ne la­yık­tı­r” şek­lin­de ko­nuş­tu. (iha)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Genel Haberleri