Gerçek Gazetesi
Yaz mevsiminin başlaması ile birlikte artan deniz kazaları nedeniyle Aydın Özel Fizik Tedavi Rehabilitasyon Merkezi (FİZİREM) doktorlarından Uzman Dr. Cavidan Ay, denize girerek serinlemek isteyenleri dikkatli olmaları konusunda uyardı. Vatandaşların özellikle zeminin bilmedikleri yerde denize balıklama atlamamaları konusunda uyaran Uzman Dr. Cavidan Ay, Bir çok vatandaşımız denize veya göle balıklama atladıkları için boyunları kırılıp felç olabiliyor. Bu nedenle herkesin güvenli yerlerde denize girmesini tavsiye ediyoruz ve vatandaşlarımızın balıklama diye tabir edilen tehlikeli atlayışları yapmamalarını öneriyoruz dedi.
Okulların tatil olması ve havaların daha da ısınmasıyla birlikte deniz ve havuz kazalarının arttığını ve bir çok üzücü olayın yaşandığını hatırlatan FİZİREM hekimlerinde Uzman Dr. Cavidan Ay, Özellikle içinde bulunduğumuz mevsimi yaz aylarının en hareketli zamanı. Herkes tatile gidiyor ve mümkün olduğu kadar denizden, havuzlardan yararlanmaya çalışıyor. Bu hareketlilik karşımıza kaza problemini çıkartıyor; Yapılan araştırmalara göre boyun kırıkları trafik kazalarından sonra en fazla deniz ve havuzlarda gerçekleşiyor. İnsan omurgası omur adı verilen 24 adet kemiğin birbirleri ile eklem yaparak oluşturduğu bir yapıdır. Boyun bölgesinde 7, sırtta 12, ve belde de 5 adet omur bulunur. Omurganın ortasında oluşan kanala da beyinden kuyruk sokumuna kadar uzanan omurilik yerleşmiştir. Omurga kırıklarının önemi, içinden geçen omurilikte oluşan yaralanmalardır. Omurilik, beyinden bütün vücuda dağılan, ve vücudun her noktasından beyne giden sinirleri taşıyan kalın bir elektrik kablosu gibidir. Bu kablonun herhangi bir noktasındaki zedelenme o noktanın altında vücudun kol ve bacaklarının hareket etmemesi, dokunma ve ağrı duyusunun kaybolması ve her türlü işlevin yapılmayarak felç olması anlamını taşır. Günümüzde cerrahi olanakların ulaştığı yüksek düzey koşullarında her tür omurga kırığı tamir edilebilmektedir, ancak omurilik yaralanmalarının tedavisi yok denecek kadar azdır. Zedelenen bölge ne kadar üst seviyede ise o ölçüde geniş vücut kısmı etkileneceği için boyun bölgesindeki yaralanmalar daha alt düzeylere göre çok daha önemlidir. Boyun omurgasının etrafındaki kaslar, eklemleri birleştiren bağlar, ve üzerlerini örten deri kafayı omuzlar üzerinde tutan ve taşıyan desteği, yani boynu oluşturur dedi.
Yaz aylarında hastanelerin acil servislerine başvuran boyun kırıklarının önemli bir kısmını suya dalma sırasında oluşan kırıkları kapsadığını kaydeden Uman Dr. Cavidan Ay Sığ bir suya, ya da havuza dalıp başını hızla dibe çarpan kişinin hiçbir şansı yoktur. Ani omurilik kesilmesi nedeni ile oluşacak felç sonucunda yaralıların bir kısmı, olay başkaları tarafından anlaşılıncaya kadar boğularak ölürler. Bazen deneyimsiz kişilerin suya dalış anında reşeks olarak başlarını birden geriye bükmeleri de, kırılma olmasa bile yumuşak doku zedelenmelerine ve boyun ağrılarına neden olabilir. Su kazaları için alınacak tek önlem atlama noktasının yüksekliğinin ve suyun derinliğinin orantılı ve uygun olduğu kontrol edildikten sonra dalmaktır. En etkili korunma yöntemi ise profesyonel eğitim almamış kişilerin hiçbir zaman suya dalmamalarıdır diyerek yazın suda serinlemek isteyenlerin dikkatli davranmasını istedi.
Tatil yaparken Kuşadası"nda yanlış dalış sonucu boynunda kırık oluşan Efeler Lisesi son sınıf öğrencisi Kemal Kılıç da deniz kazası geçiren şanslı kişilerden biri Aydın Özel Fizirem Fizik Tedavi Merkezi"nde gördüğü tedavi sonucu ayağa kalkan Kemal Kılıç, geçirdiği deniz kazası sonucu eğitimini yarıda bırakmak zorunda kaldığını belirterek, vatandaşların daha dikkatli olmasını istedi. Ne kadar iyi yüzücü olursa olsun, kimsenin bilmediği yerde dalış yapamamasını öneren Kılıç, Okul arkadaşlarımızla denize gitmiştik. Denizin dibinin müsait olduğunu düşünerek balıklama daldım. Omurilik zedelenmesi oldu. Uzun süre yatakta kaldım. Şimdi ayağa kalkabildiğim için kendimi şanslı hissediyorum dedi.
(iha)