Geçen hafta toptan kilosu 9 TL’ye satılan bamyanın fiyatı bir hafta aradan sonra 4 TL’ye düşünce üreticiler adeta hayal kırıklığı yaşadı. Fiyatlardaki düşüşün bölgenin en büyük hali Acarlar Hali’ndeki açılış kapanış saati ayarlamasından kaynaklandığını ileri süren üretici ve bamya tüccarları halin eskiden olduğu gibi 24 saat açık tutulmasını istediler.
Geçen yıl Aydın’da yaklaşık 2 bin ton üretimle kent ekonomisine ortalama 5,5 milyon TL gelir sağlayan bamyanın fiyatı bu yıl hasadın başlamasından kısa bir süre sonra taban yaptı. Aydın merkez, Nazilli, Koçarlı ve İncirliova ilçelerinde binlerce dönüm alanda yetiştirilen bamyanın geçen hafta toptan fiyatının 9 TL iken bu hafta birden 4 TL’ye düştüğünü belirten Koçarlı Dedeköy’lü üreticilerden Cüneyt Sarıışık adeta şok yaşadıklarını söyledi. Sadece koçarlı Ovası’nda yaklaşık 1500 dönüm alanda bamya dikili olduğunu belirten Cüneyt Sarıışık, “Sezon çok güzel başladı. İlk hasatta bamyanın çarşı pazardaki fiyatı 15-20 TL’ye kadar çıktı ve tüketiliyordu. Bu hafta birden fiyatlar 9 TL’den 4 TL’ye düştü. Ve üretici olarak çok üzüldük. Konserve fabrikaları açılıncaya kadar sıkıntının devam etmesinden endişe ediyoruz” dedi.
“HAL SAAT 14:00’TE KAPANDIĞI İÇİN SIKINTI YAŞANIYOR”
Bölgede bamya toptancılığı yapan üreticilerden Acarlarlı Uğur Yoldaş, fiyatların aniden düşmesinin kendilerini de olumsuz etkilediğini belirterek fiyat düşüşünün nedenlerinden birinin Acarlar Hali’ndeki zaman uygulamasından kaynaklandığını ileri sürdü. Yoldaş, “Üreticinin sabah tarlaya gidip bamya toplayıp satış merkezlerine gelmesi saat 12:00’yi buluyor. Bamyanın alınıp hale varması da saat 14:00’e yaklaşıyor. Acarlar Hali de gece saat 24:00’te açılıp saat 14:00’te kapanıyor. Arada kapalı kalan zaman diliminde hareket olmadığından dolayı fiyatların düştüğünü düşünüyoruz” dedi.
“KOOPERATİF KURACAĞIZ”
Bamyadaki fiyat düşüklüğünün bölgedeki yüzlerce çiftçiyi olumsuz etkilediğini ve sorunun çözümü için kooperatif kuracaklarını belirten Koçarlı Dedeköy Mahallesi Muhtarı Ahmet Maraş, “Geçen hafta bamyanın kilosu 9 liraya satıldı. Birden fiyatların düşmesi üreticiyi üzdü. Köyümüz bamya üretiminde önemli bir merkez. Bu tür sorunların yaşanmaması için projeli çalışmamız var. En kısa sürede kooperatifleşemeye gitmek istiyoruz” dedi.