Fiyatı da, faydaları da altın değerinde

Fiyatı da, faydaları da altın değerinde


Yılmaz ÖLMEZ
Gerçek Gazetesi
Söke İlçesine bağlı Bağarası Beldesinde üretimine yeni başlanılan Yer Kirazı şimdiden büyük ilgi çekmeye başladı. Denizli ile Kuyucak ilçesine bağlı Gencelli köyünde üretimi yapılan Yer Kirazlarını daha önce tanıtmıştık.Temmuz ayında hasadı yapılan yer kirazı poşetlerde gramlar halinde satılıyor. Çünkü bu meyvenin kilosu 100 lira. 200 Yıldır Güney Amerika'da yetiştirilen ve son aylarda da Denizli ve Aydın illerinde de keşfedilip, üretimine başlanılan Yer Kirazının hasadı da bu mevsimde yapılıyor. Fakat Sökeli üretici İrfan Göçkün 3.5 dekarlık bahçesine Yer Kirazı fidanlarını henüz Mayıs ayında dikmesinden dolayı hasadın Temmuz sonu,Ağustos başı gibi başlayacağını söylüyor. Yer kirazı bir kabuk içerinde yetişiyor.Yeşilden açık sarı renge dönüşen bu meyvenin kurusu ise daha pahalı.Kuru kiraza ise Altın Çilek deniliyor.
Aslen Denizlili olan ve uzun yıllardır Söke'de yaşayan İrfan Göçkün aslında çiftçilik yapmıyor. Eş,dost tavsiyesi ile üretime başlamış.4.5 Dekarlık arazinin 3.5 dekarında bu meyveyi yetiştiriyor. Başta Aydın İl Tarım Müdürü Muhsin Temel olmak üzere Söke Ziraat Odası başkanı Muhsin Örnek'te üreticiye bu yeni girişiminde yardımcı olmaya çalışıyor. Göçkün,”Yer Kirazı 20 gün sonra hasada gelir.Bizde üretime yeni başladık.Bu meyve öncelikle gut ve şeker hastalığına iyi geliyor.Astım ve idrar yolu hastalıklarına da iyi geliyor.Kurusu içe altın çilek adıyla satılıyor ve zayıflamak isteyen kişiler tarafından büyük rağbet görüyor. Bu değerli ürünün ben çiftçimiz tarafından tanınıp,yaygınlaşmasını istiyorum.Bu ürün geniş alanda yaygınlaşırsa fiyatı da düşecektir.Böylece herkes yiyebilecektir” dedi.
Söke Ziraat Odası başkanı Muhsin Örnek'te, ”Üreticimizi bu girişiminden dolayı kutluyorum.Bu tür yeni ürünlerin bölgemizde yaygınlaştırılması gerekir.Büyük marketlerde gramlar halinde satıldığını öğrendik.Ziraat Odası olarak üreticimizin maddi ve manevi desteğimizi vermeye devam edeceğiz. Küçük toprak parçasına sahip olan çiftçilerimizin pamuk, ayçiçeği ve buğday gibi ürünler yerine bu tür alternatif sebze ve meyveler yetiştirerek daha büyük kazanç elde etmelidirler” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Genel Haberleri