█ Gerçek Gazetesi
Nazilli Pamuk Araştırma İstasyonu Müdürü Sadettin Öztürk, organik gübreler içinde pamuk tarımına en uygun ve en pratik olarak uygulanabilen yeşil gübre bitkisinin fiğ olduğunu belirterek, Fiğ ile yeşil gübreleme yapmak hem maliyetini azaltıyor hem de verimi artırıyor dedi.
Pamuk tarımının sürdürülebilirliğinin sağlanması için üretim maliyetlerini düşürerek, pamuk karlılığının artırılması gerektiğinin altını çizen Sadettin Öztürk, Üretim maliyetinin düşürülmesi için, gereğinden fazla kullanılan bazı üretim girdilerinin optimum kullanımının sağlanması çok önemlidir. Pamuk tarımının en önemli girdilerinden biri kimyasal gübreler olup gereğinden fazla kullanılmaktadır. Bunun yanında pestisit, bitki gelişme düzenleyicileri ve diğer kimyasallar da yoğun olarak kullanılmaktadır. Bunların yoğun ve bilinçsizce kullanımı pamuk maliyetini artırdığı gibi doğal dengenin bozulmasına, toprakların fiziksel ve kimyasal yapısının bozulmasına ve çevre kirlenmesine neden olmaktadır. Kimyasal yapısı bozulan toprakların ıslahı zor, maliyeti çok yüksek ve bazı hallerde ise mümkün olmamaktadır. Gübrenin pahalı bir girdi olması ve toprakların fiziksel ve kimyasal yapısında olumsuzluklar meydana getirmesi gübrelerin çok dikkatli kullanılmasını ve organik gübreler ile desteklenmesini gerektirmektedir dedi.
Organik gübreler içinde pamuk tarımına en uygun ve en pratik olarak uygulanabilen yeşil gübre bitkisi fiğdir diyen Öztürk, Fiğ bitkisi bünyesinde yüzde 20-24 oranda protein ile azot, fosfor, potasyum, kalsiyum ve magnezyum gibi bitki besin elementleri bulunmaktadır. Organik yeşil gübreleme amacıyla fiğ ekimi pamuk hasadının ardından ilk yağışlarla toprak tavlandığında 3-4 santimetre derinlikte ve 12 Kg/da fiğ + 4 Kg/da arpa karışımı ekim normunda yapılmalıdır. Kış döneminde gelişmesini tamamlayarak İlkbaharda pamuk ekimi için toprak hazırlığı başlangıcında parçalanıp toprağa karıştırmak suretiyle organik yeşil gübreleme yapılmalıdır. Yeşil fiğ otu bir dekar alandaki toprağa 8-10 kilogram azot kazandırmaktadır. Fiğ bitkisi, toprağın organik madde miktarını ve toprağın fiziksel ve kimyasal yapısını düzelterek toprak verimliliğini artırmaktadır diye konuştu.
Pamuk tarımında yeşil gübre olarak fiğ bitkisi kullanılmasının, pamuk verimi, kalitesi ve bazı toprak özellikleri üzerindeki etkisi ile toprağa kazandırılan azot eşdeğerinin saptanması ve fiğin yeşil aksamının hayvan yemi olarak değerlendirilme olanaklarının belirlenmesi amacıyla Nazilli Pamuk Araştırma İstasyonu tarlalarında Nazilli 84 pamuk çeşidi ve Kubilay 82 adi fiğ çeşidi kullanılarak bir araştırma yapıldığını anımsatan Öztürk, şunları söyledi: Araştırmada Hiç Fiğ Ekilmeyen; Yetiştirilen fiğin Tamamının Yeşil Gübre Olarak Toprağa Karıştırıldığı ve de Yetiştirilen Fiğin Toprak Üstü Aksamının Topraktan Uzaklaştırıldığı konular ele alınmıştır. Araştırmada fiğ yeşil ot verimi 3 bin 63 kg/da, kuru ot verimi 643 kg/da olarak saptanmıştır. Araştırma sonucunda fiğin; toprağın organik maddesini artırdığı, hacim ağırlığı ve özgül ağırlığını azalttığı, poroziteyi yükselttiği tespit edilmiştir. Fiğ yeşil gübre olarak kullanıldığında kütlü pamuk verimini artırmaktadır. En yüksek pamuk kütlü verimi fiğin yeşil gübre olarak kullanıldığı ve dekara 6 kilogram saf azot uygulandığı konudan alınmıştır. Azot uygulanmayan N0 konuları arasında verim bakımından önemli farklılıklar meydana gelmiştir. Yeşil gübre ve azot uygulanmadığında 251,3 kg/da kütlü verimi alınırken, yeşil gübre uygulanıp azot uygulanmadığında kütlü verimi 345,4 kg/da' a yükselmiştir. Diğer bir ifade ile Azot verilmeyip yeşil gübre olarak fiğ bitkisi kullanıldığında 94,1 kg/da verim artışı sağlamıştır
FİĞ İLE YEŞİL GÜBRELEME YAPMALIYIZ
Fiğ ile yeşil gübreleme yapılan her iki araştırmada da kütlü pamuk verimlerinin daima yüksek olduğuna değinen Öztürk, açıklamalarını şöyle tamamladı: Sonuç olarak fiğ bitkisi yetiştirilerek yeşil gübreleme yapıldığında hem kütlü pamuk verimi yükselmekte hem de toprağın fiziksel ve kimyasal yapısında iyileşme sağlanmaktadır. Bu nedenle yeşil gübre bitkisi olarak fiğ yetiştirip yeşil gübreleme yapılarak hem üretim maliyetini azaltmak hem ürün verimini artırmak, hem de toprağın fiziksel ve kimyasal özelliklerini iyileştirerek karlılığı artırmak ve en önemlisi de pamuk tarımının sürdürülebilirliğine katkı sağlamak için pamuk tarlalarımızda fiğ ile yeşil gübreleme yapmalıyız (iha)