Farkındalık için 800 kilometre yol kat edecekler

Farkındalık için 800 kilometre yol kat edecekler

Gerçek Gazetesi
Kültür ve Turizm Bakanlığı"nın desteklediği “800 Kilometre Engelli” projesinin iki engelli kahramanı olan Hüseyin Eroğlu ve Aydın Erkuş"un yol hikayelerinin son durağı Didim"de devam ediyor.
Engelli aktivist Hüseyin Eroğlu ve engelli ressam Aydın Erkuş'un, Kültür ve Turizm Bakanlığı"nın desteklediği “800 Kilometre Engelli”projesi kapsamında motosikletle yapacakları iki haftalık Türkiye gezisi belgesel olacak. Hem engellilerin yolculuklarda karşılaştığı sorunları hem de yolculuk boyunca ikilinin yaşadıklarının hikayesini anlatacak olan belgesel çekimleri Didim"de devam etti. Bu kapsamda İstanbul"dan yola çıkan Eroğlu ile Erkuş, Gelibolu, Çanakkale, Ayvalık, Dikili, Bergama, İzmir güzergahından sonra Aydın"ın Didim ilçesine uğrayarak Didim Engelliler Derneği Başkanı Bedri Altıntaş"ı ziyaret etti.
Amaçlarının bilinci ve farkındalığı artırıp var olanı resmetmet olduğunu açıklayan Hüseyi Eroğlu, “Genellikle engellileri yolculuklara birileri götürür ama biz kendimiz gezmek istiyoruz. Ülkemizin tarihi ve doğal güzelliklerini görmek, memleketimizin insanlarıyla sohbet etmek istiyoruz. Yolculuk yaparken de yolculuk koşullarının engellilere uygun olup olmadığını görmek istiyoruz” şeklinde konuştu.
2005 yılı Temmuz ayında yürürlüğe giren “Özürlüler Kanunu”nun uygulama süresinin 2012 Temmuz"un da biteceğini hatırlatan Eroğlu, geçen süreç içerisinde yasaya bağlı gelişimin zayıf olduğunu belirterek, “Kanuna 7 yıl süre tanındı süremiz 2012 Temmuz"un da doluyor ancak geçen süre içerisinde düzenlemeler çok zayıf. Engelli aileleri bile kendi yaşam alanlarında gerekli düzenlemeleri yapmıyor. Kamunun konuya eğilmesi lazım. Yolculuğumuz bilinci ve farkında lığı artırıp var olanı resmetmeyi amaçlıyor” dedi.
DİDİM SINIFTA KALDI
Engelliler açısından Didim"i değerlendiren Eroğlu; kaldırımlar ve engelli tuvaletleri konusunda Didim"i sınıfta bıraktı. Oteller ve binaların özellikle de kamu kurumlarının yapım aşamasında engellilere göre düzenlenmesini ve inşa edilmesi gerektiğini savunan Eroğlu şunları söyledi: “Yerel yönetimler bu konuda ruhsatlandırma aşamasında yaptırım uygulatabilir”
Ressam Aydın Erkuş ise, yol arkadaşından öğrendiği çok şey olduğunu değinerek, şöyle konuştu: “Hüseyin"i gözlemliyorum ve de ondan çok şey öğreniyorum. Bugüne kadar kaldırımları kim çıkar kim çıkamaz onu hesap etmemiştim. Ancak gördüm ki sakatlar masum, onları engelleyenler diğer insanlar”
Didim Engelliler Derneği Başkanı Bedri Altıntaş ise, 2006 yılında kurulan derneğin binin üzerinde engelli kaydı olduğunu hatırlatarak, “Devletin imkanları belli, biz dernek olarak engelli vatandaşlarımızı kayıt altına aldık ve de ihtiyaçlarını tespit ederek yardımseverler ile engelli vatandaşlar arasında köprü olduk. Şehirsel anlamda bazı eksiklikler var ancak belediyemiz bu konuda duyarlı inanıyorum ki Didim kısa zamanda engelsiz bir kent olacak” şeklinde bilgi verdi. Altıntaş, Eroğlu ve Erkuş"un başlattığı yolculuğu ise “Kendilerini tebrik ediyorum. Yaptıkları iş cesaret gerektiren bir iş ve kendileri engelleri çoktan kaldırmışlar, biz yeter ki onları engellemeyelim” diye konuştu.
Eroğlu ve Erkuş"un engelsiz yolculuğunun Muğla Lagina Hekate Tapınağı ve Stratonikeia Antik Kenti"nde son bulacağı belirtildi. (iha)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Genel Haberleri