Gerçek Gazetesi
Geçtiğimiz çarşamba günü açılan 2. Aydın Tarım, Gıda ve Hayvancılık Fuarı'nda tek tarımsal üretim standını kuran Dalaman Tarım Açık Ceza İnfaz Kurumu, Aydınlılardan büyük ilgi gördü. Tamamen hükümlüler tarafından yetiştirilen tarım ürünlerini fuarda tanıtan infaz koruma memurları, ziyaretçilere, ceza infaz kurumunda devam eden tarım ve hayvancılık sektörü alanındaki çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Aynı zamanda stantta ürün satışı da gerçekleştirilirken, yetiştirilen ürünlerin pazarlanması konusunda da karşılıklı görüşmeler yapıldı.
Dalaman Tarım Açık Ceza İnfaz Kurumu'nun 1942 yılında 200 TL bütçe ile kurulduğunu belirten Kurum Müdürü Ali Şeref Kül 3 bin 600 dekar arazide tarım ve hayvancılık ağırlıklı faaliyetlerini sürdürdüklerini söyledi. Cezaevi'nin daha çok bir okul ve iş yeri mantığı ile işlediğini belirten Kül tarıma elverişli 2 bin 800 dekar arazide tarımsal faaliyetler ve geriye kalan 800 dekarlık alanda da hayvancılık yaptıklarını kaydetti.
Dalaman Tarım Açık Ceza İnfaz Kurumu'nun bir çok konuda örnek olduğunu belirten Kül, 280 kişi kapasiteli kurumumuzun tahsisi daha çok mesleki ve iyi halli hükümlüler içindir. Kurumuzun idare binası, tarım arazileri, tavukhane, kümesler ve hayvan ahırları ile personel ve hükümlülerin barındığı lojmanların her türlü gereksinimleri giderilmiştir. Ayrıca hükümlülerimizin sağlık ve sosyal ihtiyaçları karşılayacağı revir ve çim sahalarımız da mevcuttur. Ana faaliyet alanlarımız ziraat, hayvancılık, fırıncılık, tabldot ve lokantacılık, inşaatçılık, marangoz ve ağaç işleri, alüminyum doğrama, torna tesviye, demircilik ve odunculuktur dedi.
Ceza infaz kurumunda bulunan hükümlülerin tahliye sonrası birer meslek edinmeleri için halk eğitim merkezi ile ortak çalışmalar yaptıklarına işaret eden Kül, hali hazırda mesleki beceriye sahip olanların da kendi ve aileleri için çalışmalarından ekonomik kazanç elde ettiğine işaret etti. Yürütülen tüm çalışmaların ortak amacının hükümlülerin toplumca kabul edilebilir davranışlar geliştirmesini sağlamak olduğuna değinen Ali Şeref Kül, Kurumuzda bulunan hükümlülerin özgüvenlerini kazanmaları ve boş zamanlarını olumlu faaliyetlerle geçirmeleri için; sosyal, kültürel ve sportif etkinler düzenliyoruz. Kurumumuz 2006 yılı içerisindeki tüm faaliyetlerinden toplam 650 bin YTL kar elde etmiştir. Bu rakamın 2007 yılı için 800 bin YTL civarında gerçekleşmesini bekliyoruz sözlerine yer verdi. Devam eden faaliyetler hakkında bilgi veren Kurum Ziraat Mühendisi Erdal Gül ise, 60 dekar alanda hububat ürerimi ve 550 dekar alanda da çeşitli narenciye üretimlerinin yapıldığını bildirdi. Kurumun bünyesinde 2 dekar alan üzerine kurulu bir seraya sahip olduklarına işaret eden Gül, geriye kalan arazide ise yaz sebzeciliği, yem bitkileri ve ikinci ürün ekilişlerinin gerçekleştirildiğini söyledi. Kurumda yetiştirilen tüm ürünlerin daha çok kurum ihtiyaçları ve çevre ceza infaz kurumu ihtiyaçlarının karşılanmasında kullandığına değinen Gül, Artan ürünlerimizin de satışını gerçekleştiriyoruz. 2007 yılı içerisinde hükümlülerimizin yaptığı çalışmalar sonrasında 250 ton narenciye, 650 ton buğday ve 300 ton mısır üretimi gerçekleştirilmiştir. Toplam 62 dekar alanda devam eden yaz ve sera sebzeciliği faaliyetleri olarak da çok büyük bir üretim kapasitesine sahibiz. Halka açık olarak faaliyet gösteren piliç restoranımız kalitesi ve lezzeti ile bölgesel bir üne sahip olmuştur. Hayvancılık iş kolunda ise büyükbaş, küçükbaş ve kanatlı hayvan üretimi yapılarak bölgemiz halkı ve ceza infaz kurumlarının kırmızı ve beyaz et ihtiyacı karşılanmaktadır dedi. (iha)