Gerçek Gazetesi
İlerleyen yaşlarla birlikte ortaya çıkan göz kapağındaki sarkmalar ve göz altı torbalanmaları Blefaroplasti yöntemiyle giderilebiliyor.
35-40 yaşlarından sonra göz kapağında sarkma, göz altlarında belirgin bir şekilde torbalanmalar oluşuyor. Genellikle yaşa bağlı olarak meydana gelen bu durum, bazen kalıtsal olarak genç yaşlarda ya da gözlerin fazla yorulmasına bağlı olarak meydana gelebiliyor.
Bu durumun kişiye yorgun, üzgün ve düşünceli bir görünüm kazandırdığını belirten Özel Medline Aydın Hastanesi"nden Dr. Ümit Kaplan, özellikle görünümüne dikkat eden kadınların son zamanlarda daha etkileyici bakışlara sahip olmak için tercih ettikleri Blefaroplasti (Göz Kapağı Estetiği) operasyonu ile ilgili bilgiler verdi. Genç ve güzel görünümün en önemli anahtarının bakışlar olduğunu belirten Kaplan, Ancak bazen,göz kapağı derisinde torbalanma, sarkma ya da gevşeme oluşur.Bu durum bakışların olduğundan daha yorgun görünmesine neden olur. Bakışlara canlılık kazandırmak ise blefaroplasti operasyonu ile mümkündür. Blefaroplasti; göz kapağına uygulanan estetik cerrahi girişimdir. Bu girişimde, alt ve üst göz kapaklarından fazla yağ dokusunu deri ve kas ile birlikte çıkarılır. Bu girişim ile göz torbaları ve göz kapağında meydana gelen sarkmalar tedavi edilir.Genellikle bir saat süren operasyon, lokal anestezi altında yapılır. Üç ila yedi gün sonra alınan dikişlerden sonra, göz kapağı çevresindeki şişlik ve morluk giderek kaybolur. Genellikle birkaç gün içinde günlük hayata geri dönülür.Operasyon sonrasında göz açıkken hiç bir iz görünmez dedi.
Blefaroplasti işleminin bazen fonksiyonel nedenlerle de gerekli olabildiğine dikkat çeken Dr. Kaplan, Eğer üst gözkapağında aşırı miktarda deri olursa, deri kirpiklerden öne çıkıp görüşü kısıtlayabilir. Bu durum; araba kullanma, kitap okuma gibi günlük aktiviteleri gerçekleştirirken kişinin zorlanmasına neden olabilir. Tedavi olarak yine blefaroplasti uygulanarak kişinin yaşam kalitesi yükseltilir. Blefaroplasti uzman bir hekim tarafından gerçekleştirilmelidir. Aksi taktirde az ya da fazla doku miktarı alınması estetik olarak kötü sonuçlara yol açabilir diye konuştu.
(iha)