█ Gerçek Gazetesi
Aydın Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Şenol Okur, dünyada en yaygın uyuşturucunun sigara olduğunu ve Türkiye"de alkol kullanımının da küçük yaşlarda başladığını belirtti.
Yeşilay Haftası nedeniyle alkol ve madde bağımlılığı konusunda uyarılarda bulunan Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Şenol Okur, Uyuşturucu denince esrar, afyon, kokain gibi maddeler akla gelmektedir. Alkollü içki denince ise içildiğinde sarhoşluk veren her türlü içkidir. Alkollü içki veya uyuşturucu alanlar önce rahatlık baş dönmesi hissi duyar sonra sarhoş olurlar. Böyle bir durumdaki insan kolay suç işler ve kurallara uygun hareket edemez. Beyin mide kalp akciğer gibi organlar alkol ve uyuşturucudan en çok etkilenen organlardır. Alkol-madde bağımlılığı bir süreçtir. Çünkü başlangıçta bir sorun olmayan alkol-madde kullanımı davranışı zaman içinde bağımlılığın gelişimine doğru yol alır. Başlangıçta keyif alma gibi maddenin yaşattığı olumlu etkiler bağımlılığın gelişmesiyle birlikte yerini ağırlıklı olarak olumsuzluklara bırakır. Günümüzde sağlıklı çocuk yetiştirmek çok zor, birçok tehlikeden birisi de madde bağımlılığı. Çocuklarımızı korumak için en büyük görev ailelere ve öğretmenlere düşüyor. Madde bağımlılığı gençliği içten zehirleyen bir konudur. Pek çok uyuşturucu maddeye bağımlı hale gelmek için bir defa kullanmak yeterlidir. Çünkü bu maddenin size nasıl etki edeceğini vücudunuzun nasıl tepki vereceğini bilemezsiniz. Aslında insan vücudunun bağımlılık maddelerine ihtiyacı yoktur. Mükemmel bir şekilde tasarlanan insan beyni, vücudun bütün dengelerini orantılı bir şekilde yönetmektedir. Dışarıdan alınacak bağımlılık maddesi bu mükemmel sisteme müdahale etmek ve işleyen mekanizmayı bozmak anlamına gelir. Artık bize mutluluk veren hemen her şey manasını yitirmeye başlar ve sıkıntı verir. Bunun yanında hayatta karşılaştığımız olumsuzluklar, ailevi sorunlar, ekonomik sıkıntılar, başarısızlıkların da çözümü bu maddelerde de değildir. Tam tersine bağımlılık maddeleri sayılan sıkıntıları artırmaktan başka bir işe yaramaz dedi.
ALKOLE BAŞLAMA YAŞI KÜÇÜLÜYOR
Türkiye"deki alkol tüketimi hakkında da bilgiler paylaşan Okur, Ülkemizde alkol kullanım bozuklukları nedeniyle tedaviye başvuruların artışı, tüketilen alkol miktarının artması ve alkol içmeye başlama yaşının küçülmesi nedeniyle gelişmiş ülkelerdeki kadar büyük sorun olmasa da alkol kullanımının giderek artan bir sorun olduğunu söyleyebiliriz. Çalışmalar daha erken yaşlarda yani 13-14 yaşlarında alkol kullanımının başladığını göstermektedir. Alkol içmeye başlama yaşı küçüldükçe alkole bağlı sorunların gelişme riski artmaktadır diye konuştu.
EN YAYGIN UYUŞTURUCU; SİGARA
Dünyada en yaygın uyuşturucunun sigara olduğuna işaret eden Okur, şunları söyledi: En yaygın uyuşturucu, hiç şüphe yok ki sigaradır. Sigara tiryakilerinin yarısı kanserden, dörtte biri kalp ile solunum yetmezliğinden ve enfarktüsten öldüğü gözlemlenmiştir. Ülkemizde son yıllarda sigara bağımlılığına karşı farkındalık artmış buna bağlı kullanıcılarda bırakma ve bırakma girişimleri artmıştır. Fakat sigaraya başlama yaşı hala 12 - 13 yaş civarlarındadır. Çocuklarımızı bu illetten uzak tutmak hepimizin görevidir. Çocuğunuzun bağımlılık yapıcı madde kullanmaya başladığını anladığınızda; öfke ile hareket etmeyiniz, durumu gözlemleyerek çocuğunuzun sosyal çevresini gözlemleyiniz, çocuğunuzun arkadaşlarıyla iletişimini takip ediniz, çocuğunuzun uyuşturucu madde kullanmaya başlamasında sizin eksik ve hatanızın olup olmadığını gözden geçiriniz, çocuğunuzu kesinlikle suçlamayınız, çocuğunuza sevgi ve şefkatle yaklaşarak onunla kaliteli zaman geçirmeye çalışınız. Çocuk ve gençlerde, madde bağımlılığının başlangıcını gösteren kesin bir işaret yoktur. Ergenliğin olağan duygusal sorunları ya da başka ruhsal bozuklukların da benzer belirtilere yol açabileceği akılda tutulmalı; ancak, ergende madde kullanımı kuşkusunu akla getirebilecek bazı ciddi davranış değişiklikleri gözden kaçırılmamalıdır. Bu belirtilerin ciddiyetinin değerlendirilmesi, başka ruhsal sorunlarla ayırıcı tanının yapılması, çözüm önerileri ve tedavi yaklaşımı; madde kullanımı konusunda özelleşmiş çocuk/ergen psikiyatristleri ve erişkin psikiyatrislerinin görev ve sorumluluk alanı içindedir. Bu nedenle ailelerin ve öğretmenlerin gençlerde madde bağımlılığını gösteren belirtileri tespit ettiğinde gecikmeden profesyonel sağlık yardımı alması büyük önem taşımaktadır. Bu konuda vatandaşlarımız Halk Sağlığı Müdürlüğümüz Ruh Sağlığı Birimi'nden her konuda destek alabilirler. Ya da Çocuk ve Ergen Psikiyatri uzmanlarına başvurmalıdır. Koruyucu sağlık adına bir adım, tedavi adına yüz adımdan daha yararlıdır
(iha)