En fazla tağşiş zeytinyağında yapılıyor

Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Bircan, Aydın’da yaptıkları denetimler sonucunda tağşişin en fazla zeytinyağında yapıldığını ifade etti.

Ürünlerde hileye kaçarak içine başka maddelerin konulduğu ve insan sağlığıyla oynandığı günümüzde Aydın’da en fazla hile olayı zeytinyağında yapılıyor. Aydın’ın en önemli ürünlerinden olan ve fiyatı önceki yıllara göre daha iyi olan zeytinyağı, tağşiş yapılarak içine katılan farklı yağlarla tadı ve lezzeti değiştirilerek diğer zeytinyağları ile aynı fiyatlara satılıyor.
Aydın’da bazı firmalar ve işletmeler zeytinyağı fiyatının yüksekliğini fırsat bilerek hakiki sızma zeytinyağı ile başka yağları birbirine karıştırarak piyasaya hakiki sızma zeytinyağı olarak sürmeye başladı. Aydın’da her türlü üründe denetleme yaptıklarını fakat en fazla zeytinyağında tağşiş ile karşı karşıya kaldıklarını dikkat çeken Bircan, “Bakanlığımızın programları dahilinde zeytinyağı dolum ve üretim yerlerin çeşitli numuneler alarak denetlemeler yapıyoruz. Yıl içinde gelen ihbarlar neticesinde Buharkent ve Köşk ilçesinde iki işletmeye tağşiş konusunda işlem yapıldı. Tağşiş konusunda 5996 sayılı kanun gereği tağşiş yapanlar 14 bin 649 TL ile cezalandırılıyor ve tağşiş damgası yiyerek Bakanlık sitesinde yayınlanıyor. Hal ne kadar böyle olsa da cezai işlem uygulanan şirket veya firmanın birden fazla markası olduğu için bir markası tağşiş damgası yese de diğerleri ile yola devam ediyor. Bunun önüne geçilmelidir diye düşünüyorum. Bir şahsa birden fazla aynı ürün üzerinde farklı markalar veya isimler adı altında patentler verilmemelidir” dedi.
“ODA VE BORSALAR ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMASI GEREKİYOR”
Gıda konusunda Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü olarak üzerlerine düşen görevi yaptıklarının altını çizen Bircan, “Odalara ve borsalara kayıtlı olan firmalar ve işletmeler tağşiş konusunda bilgilendirilmeli ve eğitimden geçirilmelidir. Oda ve borsalar tağşiş konusunu ciddiye alarak önemli bir farkındalık oluşturmalı ve üyelerinin elinde tağşişli ürüne rastlaması durumunda iç denetim mekanizmasını devreye sokarak gerekli cezai işlemler uygulamalıdır. Gerekirse üyelikten atmaya kadar gidilmelidir. Bu anlamda oda ve borsalar gerekli yatırımları yapmıyor ve elini taşın altına koyması gerekiyor. Biz müdürlük olarak elimizden geleni yapıyor ve gelen bütün ihbarları değerlendiriyoruz. Tağşiş konusunda yapılacak herhangi bir durum söz konusu olarak oda ve borsalarla her türlü işbirliği yapmaya hazırız” diye konuştu.
“GÜVEN VE VİCDAN KONUSU ÖNEMLİ”
Vatandaşları alacakları ürünler konusunda birtakım kriterler konusunda uyaran Bircan, “Bir ürün alırken güven konusu çok önemlidir. O ürünü alan kadar satanın da vicdanı rahat olması gerekir. Bu iki değer yitirilmesi takdirde ortaya hoş olmayan durumlar çıkıyor. İnsan sağlığı hiçe sayan ve insanların ağız tatlarını bozanlar mutlaka en ağır cezalarla cezalandırılmalıdır. Vatandaşlarımız ürünlerini alırken başta son kullanma tarihi olmak üzere ürünlerin piyasa değerleri dikkate alınarak alınmalıdır” ifadelerini kullandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EKONOMİ Haberleri