█Gerçek Gazetesi
Hamdi AKGÜL
Tarihi taş işleme sanatı, fabrikaların üretimini sona erdirmesi ve buna dayalı olarak taş işleme için gerekli onikstaşı ocaklarının da kapanması ile unutulmaya başlayan el sanatlarından, taş oyma ve işleme sanatı Güllübahçe'de yaşatılmaya çalışılıyor.
Oniks taşından yüzlerce ürün ortaya çıkaran İhsan Öncül, babası Mustafa Öncül'den öğrendiği sanatını artık tek başına sürdürmeye kararlı. Yöresel oniks taşını temin etmek için babası ile birlikte 30 önce Güllübahçe'ye gelerek sanatını sürdüren İhsan Öncül, babasının 10 ay önce vefatıyla baba mesleğini sürdürmeye kararlı.
Söke Belediye Meclis Üyesi Şehir Plancısı Şule Tuntaş, Taş İşleme Ustası İhsan Öncül'ü Söke'nin Güllübahçe beldesindeki atölyesinde ziyaret ederek, bilgi aldı. 250 milyon yıllık oluşum evresi bulunan oniks taşını farklı damarlardan, farklı desenler çıkaran İhsan Öncül, dağda sadece bir vadide bulunduğunu söylüyor. Atölyesinin yanındaki işyerinde kendi imal ettiği taş ürünlerinin satışını yapan İhsan Öncül, Belçika'dan özel siparişler aldığını ve Avrupa ülkelerine hitap eden geniş bir talep yaşadığını belirterek, "Tanıtım çok önemli. Taş işleme sanatının Güllübahçe'de yaşatıldığı Kültür Bakanlığı kayıtlarına girmesi lazım. Bu konuda yaptığım girişimlerden sonuç alamadım. Bana destek verilirse, ülkemi en iyi şekilde temsil edeceğime inanıyorum" dedi. Gece lambası, hayvan figürleri, santranç, saat, servis takımı, baharat takımı, tesbih, avize ve günlük hayatta kullanılan malzemelerinin imalatını yapan İhsan Öncül; lavabo ve duvar ışıklandırma çalışması ile emeğin teknoloji karşındaki zaferini ispatladı.
Söke Belediye Meclis Üyesi Şule Tuntaş, Güllübahçe'de taş işleme sanatının son örneklerinin yaşatıldığını belirterek, "Güllübahçe ve Söke bu özelliği ile çok iyi tanıtılabilir. Kültür Bakanlığı'nın geleneksel el sanatlarına verdiği desteğin İhsan Öncül'e de sağlanması lazım. 2 çınar ağacının korunarak tarihi taşların işlendiği atölye, çevreci yapısı ile de bir marka olmaya aday" dedi.