Ege İhracatçı Birlikleri, Türkiye’nin ve Ege Bölgesi’nin en büyük dış ticaret partneri Almanya’nın Türkiye’deki en önemli iş adamları örgütü Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası ile Ege Bölgesi ihracatçılarının dış ticaretini daha da arttıracak işbirliği protokolü imzaladı.
Ege İhracatçı Birlikleri organizasyonu, Alman-Türk Ticaret Odası katılımı ve Almanya Federal Cumhuriyeti Başkonsolosu Thomas Gerlach himayesinde “Almanya Pazarı İş Fırsatları ve Kültürler Arası İlişkiler” konulu bir de seminer düzenlendi.
“Almanya Pazarı İş Fırsatları ve Kültürler Arası İlişkiler” konulu seminerde konuşan Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, Türkiye ve Almanya arasında tarihi bağlar olduğunu, İzmir’in simgesi olan Saat Kulesi’nin İmparator II. Wilhelm tarafından İzmir’e hediye edildiğini kaydetti. Tarihten gelen bağların, bugün Almanya’nın Türkiye ve Ege Bölgesi’nin başlıca ticari partneri olmasındaki payının büyük olduğuna işaret eden Ünlütürk, “Almanya geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi 2015 yılında da Egeli ihracatçıların en fazla ihracat yaptığı ülke oldu. Üyelerimizce, Almanya’ya geçtiğimiz yıl 1 milyar 128 milyon dolar ihracat gerçekleştirildi. Bölgemizin toplam ihracatında Almanya’nın payı yüzde 11 oldu. Almanya, Türkiye genelinde de yıllardır başlıca ihracat pazarımız. Geçen yıl 13 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik” şeklinde konuştu.
ALMANYA’YA İHRACATTA HEDEF 50 MİLYAR DOLAR
Türkiye’nin ithalatında da Almanya’nın çok büyük paya sahip olduğuna dikkati çeken Ünlütürk şöyle devam etti: “Almanya, Çin’in ardından en büyük tedarikçimiz. 2015 yılında karşılıklı ticaret hacmimiz 35 milyar doları aştı. Avrupa Birliği’nin en güçlü ve istikrarlı ekonomisine sahip Almanya bizler için hala büyük bir potansiyel barındırıyor. 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Bu kapsamda, Almanya’ya ihracatımızı 50 milyar dolara, karşılıklı ticaretimizi ise 100 milyar dolara ulaştırmayı hedefliyoruz.”
Ege İhracatçı Birlikleri’nin Almanya’nın Nürnberg kentinde düzenlenen ve dünyanın en büyüğü olan Biofach Organik Ürünler Fuarı’na 17 yıldır Türkiye Milli Katılım Organizasyonu düzenlediğine de değinen Ünlütürk, “Bu yıl 18. Kez Türkiye Milli Katılım Organizasyonu’nu düzenliyoruz. Bu fuarda, firmalarımızın Alman muhataplarıyla iş ilişkileri kurmalarını sağlıyoruz. Bu bile, bizim Almanya pazarına ne kadar önem verdiğimizin ve bu pazarda gördüğümüz potansiyelin bir göstergesidir” diye konuştu.
Dünyanın en önemli ticaret kentlerinde oluşturulan, Alman Yurtdışı Ticaret Odaları (AHK’lar) nın İzmir’deki ayağı olan Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası İzmir Bürosu’na işbirliği teklifinde bulunduklarını ifade eden Ünlütürk, Uzun yıllar süreceğine inandıkları bir işbirliğinin temellerini attıklarını kaydetti.
EİB Koordinatör Başkanı Ünlütürk, işbirliği protokolünün avantajlarını ise şöyle sıraladı; “Bugünden itibaren üyelerimizin Almanya pazarı hakkında daha çok bilgi sahibi olmaları, bu sayede bu pazara girebilmeleri ya da mevcut pazar paylarını arttırmalarını sağlayacak çalışmaları hep birlikte başlatıyoruz. Bu işbirliğinin ilk ayağı, Almanya pazarı hakkında doğru bilgilerle donatılmamızı sağlayacak. Bu sayede, biz ihracatçılar bu pazara girerken nelere dikkat etmeliyiz, hangi kanalları kullanmalıyız ve neleri yapmamız konusunda Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası İzmir Bürosunca ayrıntılı bir şekilde bilgilendirileceğiz. İkinci safhada ise, önümüzdeki dönemde gerek Almanya’da gerekse yurtiçinde Birliklerimizce düzenlenecek etkinliklere paralel olarak, Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odasınca tespit edilecek potansiyeli yüksek firmalarla ikili görüşmeler düzenleyeceğiz. Bunun dışında, sektörlerimizden gelecek talepler doğrultusunda, sayıca az potansiyel açısından yüksek Alman alıcıları ülkemizde ağırlayacak butik alım heyetleri gerçekleştireceğiz. İşbirliğimizin ilk adımını Şubat ayındaki IF Wedding Fuarı kapsamında atacağız. Alman gelinlik ve damatlık alıcılarını fuarı ziyaret etmeleri için İzmir’de ağırlamaya çalışacağız. Daha sonra Nisan ayında gıda, tekstil ve hazırgiyim, deri ve deri mamulleri, ayakkabı, demir-demir dışı metaller, makine-ekipman ve otomotiv yedek parça sektörlerinin alıcılarından oluşan bir Alım Heyeti organizasyonu düzenlemeyi hedefliyoruz”
Türkiye ile Almanya arasındaki ticareti geliştirmek istediklerini belirten Federal Almanya Cumhuriyeti İzmir Başkonsolosu Thomas Gerlach ise, “Yerimizde durursak bu geri gitmek anlamına gelir. Ege Bölgesi’nin ihracatının artması için işbirliği yapalım. Bu işbirliği protokolü buna olanak sağlayacak. Biz de vize vermeyi kolaylaştırarak çabalarınıza destek olacağız” dedi.
KALİTE VE YENİLİKÇİLİK ÖN PLANA ÇIKMALI
Türkiye’nin ekonomide son 10 yıldaki değişimine hayran olduklarını ifade eden Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreter Yardımcısı Frank Kaiser, Türkiye’de 20 yıl öncesine göre çok daha iyi girişimcilik modeli gördüklerini anlattı. Kaiser şöyle devam etti: “Türkiye orta gelir tuzağına takıldı. Bu tuzaktan kaliteyi arttırarak, yenilikçiliği öne alarak çıkabilir. Biz iki taraflı ticareti arttırmak istiyoruz. Kazan-Kazan modeli ile gelişebiliriz. Türkiye’deki Alman girişimciler yerel girişimcilerle işbirliğine büyük önem veriyor. Bu modeli destekliyoruz”