Muğla Güvercinini Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Mertalp Olpak, Dernek Eski Başkanı Sabahattin Kuş, Dernek Yönetim Kurulu Üyeleri Adil Gülcan, Mehmet Türkoğlu ve Erbay Bozdağ, Nazilli’deki dernek binasında her hafta düzenli olarak gerçekleştirilen güvercin mezatı sırasında derneği ziyaret ederek Nazilli başta olmak üzere çevre il ve ilçelerden gelen diğer hobicilerle bir araya geldiler. Karşılıklı fikir alışverişinde bulunan dernek başkanları ve güvercinseverler, Muğla’nın patentli güvercinlerini de yakından tanıma şansı yakaladı.
Dernek olarak amaçlarının güvercinseverleri bir araya getirerek yerel değerlere sahip çıkıp tanıtmak olduğunu ifade eden Olpak, “Muğla Güvercinini Koruma ve Yaşatma Derneği olarak kurulduğumuz 2004 yılından bu yana Muğla’mızın yerel değerlerine sahip çıkmaya gayret ediyoruz. Bölgede yaşayan Gök, Arap, İsli ve Akalı türü güvercinlerin zamanla ırklarının bozulacağı endişesiyle tescil için Muğla Belediyemiz tarafından Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na başvuruda bulunulmuştu. Güvercin besleyen vatandaşlar, bu türlerin bölgeye has olduğunu bilmediği için ırklarını bozuyor. Zamanla bu ırkın bozulacağı düşüncesiyle böyle bir çalışmanın yapılmasına karar verildi. Uçuş ve ötme performanslarıyla iki farklı kriterde değerlendirilen güvercinlerin, ilk yapılan araştırmaya göre Muğla bölgesinde yaklaşık 50 kişinin beslediği tespit edilmişti. Vücutlarının alt bölgesinde siğil adı verilen yağ bezeleri var. Gagalarının üzerinde ve boyunlarında farklı renklere sahip noktaları mevcut. Muğla güvercinlerinin göğüs kısmı diğer güvercinlere göre daha çıkık, bu özellik onların uçuş performanslarını artırıyor. Uçuş performansında dalıcı olarak adlandırılan Arap ve İsli türleri, gökyüzünde belli yüksekliğe çıktıktan sonra adeta bir matkap gibi yere doğru dalış yapıyor. Bu özelliği diğer güvercinlerde görmek güç. Ayrıca Muğla güvercinlerinin en önemli özelliklerinin başında yuva sadakati geliyor. Farklı bir yere götürülen güvercin, doğup büyüdüğü yere bir şekilde geri dönüyor. Muğla belediyemizin 2012 yılında başlattığı patent çalışması 2013 yılında sonuçlandı. ’Muğla Gökü’, ’Muğla Arabı’ ve ’Muğla İslisi’ne patent alındı. Bu türlerin ayrıca tepeli ve tepesiz özellikleri olarak patent çalışması da var. ’Muğla Akalısı’ adını verdiğimiz türün ise patent çalışması halen sürüyor” dedi.
"Menteşe’de tek derneğiz" diyen Başkan Olpak, şöyle konuştu:“Muğla Merkezde bulunan tek dernek olarak Muğla Güvercinini yaşatmak için elimizden gelen her çabayı sarf ediyoruz. Dernek çalışmalarımızda kesinlikle ticari kazanç gütmemekteyiz. Dernek, vakıf ve birlikler birbirlerinden tamamen farklı şeylerdir. Muğla Güvercinini Koruma ve Yaşatma Derneği, Muğla merkezdeki tek dernektir. Derneğin başkanı olarak, tüm üyelerimizle birlikte güvercinsever arkadaşlarımıza destek olmak en birinci görevimiz”
Nazilli Güvercin Derneği Başkanı Murat Şimşek, Aydın Güvercin Derneği Başkanı Fatih Pireli ve diğer dernek başkanları ziyaretlerinden dolayı Muğlalı Güvercinseverlere teşekkür ederek birlik ve beraberlik mesajı verdiler. Irkların bozulmaması için işbirliği yapma kararı alan güvercinseverler, kamu kurum ve kuruluşlarının da desteği ile gelecekte nesilleri bozulmamış türlerin varlığını devam ettireceğini belirttiler.