√ Yaz mevsimiyle birlikte tarım alanlarında da ilaçlı zirai mücadele maksimum düzeye ulaştı. Fakat kullanılan zirai ilaçlardan arta kalan boş kutuların gelişi güzel orta yere atıldığı gözlerden kaçmıyor. Ancak akar sulara karışan bu zehirlerin sadece sudaki canlıları değil, Ege Kartalı'nın neslini de tahdit ettiği öğrenildi! İşte; gelişi güzlel atılan zirai ilaç kutuları ve farkında olmadan sebep olduğumuz doğa felaketi!!!
Yılmaz ÖLMEZ
Gerçek Gazetesi
Önceki yıl Rusya'ya ihraç edilen bir çok tarım ürününde ilaç kalıntısı tespit edilmiş, tonlarca ürün geriye iade edilmişti. Tarım ve Köy İşleri bakanlığı'da zirai ilaçlamayı kontrol altına alabilmek için Reçeteli İlaç dönemi başlatmıştı. Dünya'da ilk olarak Türkiye'de uygulamaya geçirilen reçeteli ilaç satısı ne denli etkili oldu bilinmez ama, ortada bir gerçek var ki; o da kullanılan zirai ilaç kutularının çevreye gelişi güzel atılması. Yaz mevsimiyle birlikte sebze ve meyvelerde yoğun bir zirai ilaçlama mücadelesi başladı. Fakat bir çok üreticinin boş zirai ilaç kutularını imha etme, ya da bir noktada toplama yerine arazi kenarları ve akar sulara attıkları görülüyor. Bir süre önce Söke Ovası"nda inceleme lerde bulunan İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi, Ziraat Fakültesi"nden bir gurup öğrencinin tatlı sularda yaşayan su kaplumbağalarının telef olduğunu tespit ettikleri öğrenildi.
İlaç atıklarının sadece tatlı suda yaşayan canlılara değil, Ege Denizi"ndeki canlıları, hatta Ege Kartalı'nın neslini de tehlikeye soktuğu bilgisi geldi.
Sökeli Genç Ziraat Mühendisi Tekin Tekeli kanallara, çaylara ve derelere atılan zirai ilaç kutularının Büyük Menderes Nehri"ne, oradan da Ege Denizi"ne ulaştığına dikkat çekerek, zehrin bazı balık türleri üzerinde büyük hasarlar oluşturduğunu ve bu balıkları yiyen Ege Kartalı'nın da yumurtalarının açılmadığını söyledi. Tekeli, İmha edilmesi gereken bu kutular, dereler, çaylar aracılığıyla Büyük Menderes Nehri"ne, oradan da Ege Denizi"ne taşınıyor. Yine edindiğimiz bilgiye göre Ege Denizi"nde yaşayan balıkların pullarında da dökülmeler oluşuyor. Bu nedenle bu balıkları yiyen Ege Kartalı"nın yumurtaları da açılmıyor. Bu çok önemli bir bilgi. O yüzden doğayı tahrip etmeye bizim hakkımız yok. Bu ilaçlar Karine Dalyanı"nı etkiliyor. Canlı hayatı, Flora Biogenetik Rezervi de etkiliyor. Bu ilaç kutularını biyolojik olarak imha etmeli, ya da kumbaralara atmalıyız. Sudaki yaşamın dışında bi yolojik canlılarda yok oluyor. Doğal yaşama büyük katkıları olan yararlı böcekleri ve solucanları da kaybediyoruz. İlaçlama döneminin başladığı bu dönemde ilaç kutularının atıldığı kumbaralardan arazi yollarına konulması ve üreticilerimizin bu boş kutuları bu kumbaralara atmaları sağlanmalıdır. dedi.