Gerçek Gazetesi
Ege Akdeniz Genç İşadamları Dernekleri Federasyonu (EGAFED)"nun 79. Yönetim kurulu toplantısı Kuşadası"nda yapıldı.
Kuşadası Genç İşadamları Derneği (KUGİAD) binasında gerçekleşen yönetim kurulu toplantısına EGAFED Yönetim Kurulu Başkanı Efkan Ceylan, Kuşadası GİAD, Antalya GİAD, Aydın GİAD, Denizli GİAD, Isparta GİAD, Kütahya GİAD, Söke Giad, Uşak GİAD, Marmaris GİAD, Simav GİAD, Senirkent GİAD, Eğirdir GİAD, Şarkikaraağaç GİAD, Didim GİAD, Yalvaç GİAD Yöneticileri ve Üyeleri katıldı.
Toplantının açılışında konuşan KUGİAD Başkanı Ertan Sönmezer, federasyon yönetim kurulu toplantısına ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyduklarını söyledi. KUGİAD"in 33 seçkin üyesiyle Kuşadası"nda yaklaşık 2000 kişiye istihdam sağladığını belirten KUGİAD Başkanı Ertan Sönmezer, Kuşadası"nda 2003 yılından bu yana, en iddialı projeleri hayata geçirerek, Kuşadası markasına, sosyal ve ekonomik hayatına katkılar sağlamaya çalışıyor. Kuşadası"nda özlemi duyulan, eksikliği hissedilen her konunun üzerine cesaretle giden derneğimiz, azim ve irade ile her alanda çalışmalarına devam ediyor. KUGİAD, yaşadığı topluma olan sorumlulukları doğrultusunda yaptığı ulusal konserler, paneller, konferanslar, dinletiler, üyelerin bireysel gelişim programları, uluslar arası derneklerle müşterek faaliyetler, kamu kurumları arasında özellikle öğretim kurumlarının eksikliklerinin tamamlanması ve benzeri pekçok faaliyetleri gerçekleştirmiştir dedi.
EGAFED Başkanı Efkan Ceylan ise Kuşadası"nda gördükleri misafirperverlikten dolayı teşekkür ederek, EGAFED olarak, üye derneklerimizin ev sahipliğinde yönetim kurulu toplantılarımızı düzenli bir biçimde hayata geçirmeye devam ediyoruz. Ekonomi ağırlıklı sivil toplum kuruluşlarının düzenli olarak bir araya gelmeleri, görüş alışverişinde bulunmaları; üyeler arasındaki diyaloğun istikrarı açısından son derece önemlidir. Çünkü sivil toplum örgütlerinin varlık nedeni; değişen ve sürekli yeni biçimler alan ekonomik, sosyal ve toplumsal gelişmeleri ıskalamadan gerekli planlamaları yapmaktır. Özellikle ekonomi ağırlıklı sivil toplum kuruluşları; her an farklılaşan iktisadi gelişmeleri zamanla yarışarak değerlendirmek, doğru analizleri yapmak ve üyelerine yeni ufuklar açmak durumundadırlar.
EGAFED ve üst çatı örgütümüz TÜGİK olarak bizler bu doğrultuda, sizlerin de desteği ve gayretleriyle çalışmalarımıza devam ediyoruz. Son aylarda ne yazık ki millet olarak zor ve üzücü bir süreçten geçiyoruz. Önce terörle mücadelede kaybettiğimiz, şehit verdiğimiz askerlerimiz; ardından Van"da yaşanan deprem hepimizi derinden sarstı. Vatan savunmasında şehit olan askerlerimizi bir kez daha rahmet ve minnetle anıyorum. Ülkemizin birliği ve bütünlüğü için, teröre asla taviz vermeden mücadelemize devam etmek durumundayız. Daha önce de ifade ettiğim gibi; ülkemizi bölmeye çalışanlar, askerlerimize kurşun sıkanlar, masum insanları hedef alanlar; hiçbir biçimde amaçlarına ulaşamayacaklar.
Diğer yandan Van depremi bizlere inkar edilemez bir gerçeği, acı bir şekilde yeniden hatırlatmıştır. Ülkemiz hareketli bir deprem kuşağında yer almaktadır. Ve bizler depremle birlikte yaşamayı öğrenmek zorundayız.
Van"da hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah"tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Bildiğiniz gibi bu depremde 75 öğretmenimize de kaybettik. 2 gün önce kutlanan öğretmenler günü bu yüzden hepimiz için son derece buruk bir şekilde kutlandı.
Ayrıca belirtmek isterim ki; Van depremi sonrasında ülkemizin her köşesinde sergilenen yardım seferberliği, zor zamanlarda ortaya konulan bu kardeşlik göğsümüzü kabartmıştır. Bizler de işadamları olarak elimizden geldiğince deprem bölgesine yardım ettik. Bu seferberlikte yerini alan işadamı dostlarıma bir kez daha teşekkür ediyorum.
Gündemin her an değiştiği bir ortamda başta ekonomi olmak üzere birçok konuyu aynı dikkatle takip etmemiz, değerlendirmemiz gerekmektedir. Sadece kendi iç sorunlarımıza ve tartışmalara odaklanarak bir yere varamayız. Dünyamız ve özellikle ve bölgemiz istikrarsız günlerden geçmektedir. Kuzey Afrika"daki ve komşumuz Suriye"deki gelişmeler endişe vericidir. Fakat tüm bu sorunların dışında asıl dikkatimizi yöneltmemiz gereken alan Avrupa"dır. Son birkaç yıldır Avrupa merkezli seyreden ekonomik belirsizlikler; Yunanistan, İtalya ve İspanya"da iktidarları düşürecek kadar etkili olmuştur. Artık iyice belli olmuştur ki; Avrupa Birliği derin bir borç krizine girmiştir. Bizzat Avrupa Birliği"nin yetkili ağızları, bu krizin çözülmemesi durumunda birliğin dağılabileceği uyarısını yapmaktadırlar. En iyimser tahminler bile, Avrupa"nın bu krizi atlatmasının 20 yıl süreceği yönündedir. Adını koymak gerekirse, Avrupa"daki krizin adı borç krizidir. Bu krizin elbette Türkiye"ye de olumsuz etkileri olacaktır. Her şeyden önce Türkiye"nin ihracatının önemli bir kısmı Avrupa ülkelerine yapılmaktadır. Avrupa"daki kriz devam ettiği sürece bizim de ihracat potansiyelimiz doğal olarak zayıflayacaktır. Sadece iç taleplerle büyüyemeyiz. Dolayısıyla istikrarlı bir ihracat ortamına mutlak surette ihtiyaç duymaktayız. Bu kriz, sadece ticari açıdan değil, finansman açısından da Türkiye"nin aleyhinedir. Çünkü ülkemiz yurtdışı finansman ihtiyacı olan bir ülkedir. Krizin devamında, Türkiye"ye gelen sermaye de azalacaktır.
Özetle ifade etmem gerekirse; partnerimiz olan ülkelerde kriz varken, bizim bu süreçten avantaj sağlamamız çok zordur. Türkiye artık kısır tartışmaları, yıpratıcı ve sonu gelmeyen gündelik tartışmaları bir yana bırakmalıdır. Türkiye enerjisini kısır tartışmalar içinde heba etmemelidir. Ekonomi başta olmak üzere, reel sorunların çözümüne odaklanmak zorundayız. Zaten bizler gibi sivil toplum kuruluşlarının bir amacı da budur. Yani bizler somut sorunlar karşısında, hiçbir çıkar ve ayrımcılık gözetmeden somut çözümler ve projeler ortaya koyarak yolumuza devam ederiz.
Türkiye"nin genç işadamları olarak doğruları destekler, yanlışları eleştirir, çözüm yollarını gösteririz.
EGAFED yıllardır bu amaç etrafında toplanan işadamlarının ortak çatısıdır. Ve öyle olmaya da devam edecektir şeklinde konuştu.