E-Kayıt esnafı olumsuz etkiledi

Geçen yıl pilot illerde bu yıl ise ülke genelinde ilk defa uygulanan üniversitelere e-kayıt uygulaması esnafı ve işletmeleri zor duruma düşürdü. Ülke genelinde pek çok ilde gerek yurtlar gerek otel işletmeleri kayıt sezonu yoğunluğu yaşayamadı.

Aydın’daki işletmecilerden Gündüz Sarıoğlu, şu anda öğrenci ve velinin lehine gözüken e-kayıt sistemi aslında hem öğrenci hem de şehirlerdeki işletmeler açısında bir kayıp olduğunu belirtti. Bunun üniversiteler için de bir kayıp olacağını belirten Sarıoğlu, “Öğrenci hiç gelip görmediği bir okula kayıt yaptırıyor. Örneğin Aydın ile Bozdoğan ilçesi çok farklı bir şehir. Öğrencinin kafasındaki Aydın denize kıyısı olan, sosyal aktivitesi yüksek, ılık ve güzel bir şehir. Örneğin öğrencinin düşlediği Aydın ile Aydın’a yaklaşık 90 kilometre mesafedeki Bozdoğan arasında çok farklılıklar var. Mevcut sistemde e-kayıt ile okula kaydını yaptıran bir öğrenci, okumak için geldiğinde yaşayacağı yeri gördüğü an bu kararından vazgeçebiliyor. Bu hem okul hem de öğrenci için ciddi bir zaman kaybına neden olduğu gibi, bu sistem nedeniyle esnaf ve ekonomi de olumsuz etkileniyor” dedi.
“ÖĞRENCİNİN YÜZDE 70’İ OKUYACAĞI OKULU İNTERNETTE GÖRDÜ”
Yapılan bir çalışmayı da değerlendiren Aydın’da konaklama sektöründe faaliyet gösteren işletmecilerden Gündüz Sarıoğlu, “Yaptığımız bir araştırmaya göre bu yıl üniversiteye kayıt yaptıran 100 öğrenciden 70’i okula yaşayacağı yere gidip görmeden kayıt yaptırmış. Temennimiz kayıt yaptıran öğrencilerin yıl kaybı yaşamdan kayıt yaptırdıkları okul ve şehirde severek isteyerek okuması. Bunun yanında e-kayıt nedeniyle bu yıl ülke genelinde kayıt döneminde ciddi bir ekonomik kayıp yaşandı. Şu anda yurtlar öğrenci kaydı için bekliyor. Ulaşım firmaları kayıt dönemini boş geçirdi. Konaklama ve diğer hizmet sektörleri de yaz döneminde ümitle bekledikleri üniversite kayıt dönemlerini boş geçirdiler. Yetkililerin hem bu kayıpların önüne geçilmesi, hem de öğrencinin okuyacağı yeri bizzat görmesi bakımından bu konuda tedbir almasını bekliyoruz” diye konuştu.
Özellikle yurtlarda ciddi bir belirsizlik olduğunu belirten Aydınlı işletmecilerden Yiğit Olur, “Eskiden her öğrenci belgesini elden teslim etmek zorundaydı. Bu yıl sadece öğrencilerin yüzde 20’si geldi. Bu yıl sadece Aydın Efeler’e yaklaşık 4 bin 500 öğrenci kayıt yaptıracak. İl genelinde yaklaşık 12 bin öğrencinin kayıt yaptıracağına varsayarsak e-kayıt olduğu için öğrenciler gelmedi. Eskiden KYK başvuruları da kayıt sırasında belli olurdu. Şimdi KYK başvuruları yeni başladı sonuçlar da 1 Eylül’de açıklanacak. Şimdi kimse ne ev tutuyor ne yurda kayıt yaptırıyor. Ciddi bir belirsizlik var. Bu durum ekonomiyi de olumsuz etkiliyor” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

GENEL Haberleri