Gerçek Gazetesi
Kuşadasında en küçük yağmurda bile su baskınlarının yoğunlaşması üzerine, Devlet Su İşleri tarafından üstü kapatılan derelerde yapılan incelemenin ardından rapor yayınlandı. Acı gerçeği ortaya çıkaran rapora göre, Kuşadasında sık görülen su baskınlarının nedeni üstü kapatılan dere yatakları.
Bilindiği gibi, kış sezonu boyunca aralıklı şekilde fırtına ve sağanak yağmurların meydana geldiği Kuşadasında bir çok eve işyerine su basmış, yollar göle dönmüştü. Kuşadasındaki su baskınları ve selin dere yataklarının kapatılmasından kaynaklandığını ileri süren Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği(EKODOSD)nin yaptığı başvuru üzerine DSİ uzmanları, geçtiğimiz ay içerisinde dağlardan Kuşadası şehir merkezine doğru inen ancak yoğun yapılaşma nedeniyle kimi kapatılan, kiminin ise yatağı değiştirilen dere yataklarında kapsamlı bir inceleme yapmıştı. Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü 21. Bölge Müdürlüğü Etüd ve Planlama Şube Müdürlüğü DSİ uzmanları tarafından Kuşadasında yapılan incelemenin raporunu açıkladı.
DSİ 21. Bölge Müdürü Halil İbrahim İndap imzasıyla Kuşadası Belediyesi, EKODOSD ve Kuşadası İkiçeşmelik Mahallesi Muhtarlığına gönderilen rapora göre, EKODOSDun başvurusunda şikayete konu olan dere yataklarıyla ilgili iddiaların tamamen gerçek olduğu ortaya çıktı. DSİ 21. Bölge Müdürü H. İbrahim İndap, uzman teknik heyetin Kuşadasından denize dökülen Zincirli ve Damlacık derelerinde gerekli incelemeyi yaptığını belirterek, Araştırma sonucu bazı bölümleri menfez haline getirilen Zincirli ve damlacık derelerinin bu bölümlerinde su taşkınlarının kontrol edilmesi mümkün olmamaktadır. Dere yataklarına kaçak olarak dökülen ve kontrol edilmeyen çöp, hafriyat, moloz ve çeşitli atıkların dere yataklarını daraltmakta ve bazı bölümlerde de tıkamaktadır. Bu durum, ciddi tehlikeler oluşturmaktadır. Damlacık deresi yanında bulunan işletmeler tarafından dere yatağının kasten doldurularak, işyerine alan kazandırıldığı ortaya çıkmıştır. Dere yatağını yok etmeye yönelik bu girişim, ciddi bir felaketin habercisi durumundadır. Ayrıca, Kuşadası şehir merkezindeki alt yapı eksikliği de yüzey sularının dahi yerleşim alanlarında taşkın ve zararlara neden olmaktadır dedi.
Kuşadasını dere yataklarında yaşanan sorunlar yüzünden büyük bir çevre felaketinin beklediğini kaydeden DSİ 21. Bölge Müdürü İndap, gerekli tedbirleri alınmasında ve çalışmaların yapılması yetki ve sorumluluğun Kuşadası Belediyesine ait olduğunu söyledi.
2002 yılında Kuşadasında yaşanan sel felaketinin ardından yapılan inceleme ve araştırma sonucu Kuşadası Belediyesinin resmi yazıyla uyarıldığına dikkati çeken DSİ Bölge Müdürü İndap, Ayrıca, 2003 yılında da dere yataklarıyla ilgili alınması gereken önlemler konusunda Aydın Valililiğini de bilgilendirdik. Ancak, bugüne kadar geçen zamanda hiçbir önlem alınmadığı ortaya çıkıyor diye konuştu.
Bu arada, DSİnin acı gerçekleri ortaya çıkaran raporunun ardından Kuşadası Belediyesi tarafından da EKODOSDa dere yataklarının durumuyla ilgili bir yazı yazıldı. Kuşadası Belediye Başkanı Fuat Akdoğan imzasıyla gönderilen yazıya göre, dere yataklarına moloz, hafriyat ve çöp dökenlere yönelik denetimlerin yapıldığı ve yakalananlara cezai işlem uygulandığı vurgulandı. Kuşadası Belediye Başkanı Fuat Akdoğan ayrıca, dere yataklarının bahsedildiği gibi dar olmadığının son yağmurlarla birlikte ortaya çıktığını vurgulayarak, Dere yatakları ve menfezleri sürekli temizliyoruz. Ekiplerimiz, kontrollerini rutin olarak ve ihbarlar üzerine sürdürüyor. Yaşanan tüm olumsuzlukların ortadan kaldırılması için de çalışmalar devam edecek dedi.
Kuşadasının dere yataklarında yaşanan sorunları gündeme getiren EKODOSDun Başkanı Bahattin Sürücü ise Türkiyenin en önemli turizm merkezlerinden biri olan Kuşadasının doğasıyla, çevresiyle, deniziyle, alt yapısıyla çağdaş yaşanabilir bir kent olmasını istediklerini söyledi..
Sürücü ayrıca daha önce söyledikleri şeylerin DSİnin raporu ile belgelendiğini de belirtti.
(iha)