Dikkat! Bankamatik fareleri Söke’de pusuya yattı

Dikkat! Bankamatik fareleri Söke’de pusuya yattı

█Gerçek Gazetesi
Yılmaz ÖLMEZ
Bankamatik fareleri Söke"de ortaya çıktı. İstasyon caddesi üzerinde bulunan Yapıkredi şubesine gelen dolandırıcılar, hazırladıkları mekanizmaları ATM cihazlarına yerleştirdiler ve pusuya yattılar. Kartın gireceği haznenin üzerine kopyalama cihazını koyan kişi, ya da kişiler, ağlarına düşecek kurbanlarını beklemeye başladılar, ancak olay kısa sürede fark edildi.
Banka görevlilerinin olayın farkına varmasıyla emniyet güçlerine haber verildi. Pazartesi günü gerçekleşen ve sadece girişimde kalan dolandırıcılık olayı Söke Emniyetini harekete geçirdi, mobese kayıtları inceleme altına alındı. Olay yeri inceleme ekibi de bankamatiklerin bulunduğu bankanın önüne gelerek aparatları incelemeye alırlarken, ilçedeki diğer banka şubeleri de seri şekilde söz konusu dolandırıcılık olayına karşı uyarıldı, bankamatiklerin kontrol edilmesi istendi.
KREDİ KARTI SAHİPLERİNİ BEKLEYEN TEHLİKELER!
1- Sahte kartlar: Sahte para gibi önce sahte kredi kartı basılıyor. Dolandırıcılık, kartın arkasında bulunan manyetik şeride, encoder (kodlayıcı) adı verilen bir cihazla gerçek kredi kartı bilgilerinin kodlanması suretiyle gerçekleştiriliyor.
2- Manyetik şerit sahteciliği: Dolandırıcı, kendisine ait kredi kartının arkasındaki manyetik şerit bilgilerini siliyor ve encoder cihazıyla başkasına ait bilgileri yüklüyor.
3- Kart kopyalama: Alışveriş yapan müşterilerin kartları müşteri görmeden encoder cihazından geçirilip kopyalanıyor. Sonra bu bilgiler, üretilen sahte bir kartın şeridine aktarılıyor. Bu, en tehlikeli dolandırıcılık olarak nitelendiriliyor, karttaki bilgiler gerçek olduğu için yolsuzluğun ispatlanması zor oluyor.
4- ATM dolandırıcılığı: Dolandırıcı, bankaya gelen müşteriden önce ATM"nin kart giriş haznesine bir cisim yerleştiriyor. Sonra gelen müşterinin kartı ATM cihazında kalınca, dolandırıcı, yardım etmek bahanesiyle şifreyi öğreniyor. Müşterinin bankadan ayrılmasından sonra da kartı ATM cihazından çıkarıp kullanıyor.
5- İnternetle mal siparişi: Dolandırıcı, internette şirket ve kişilerin güvenlik şifrelerini aşarak, kart numaraları ve özlük bilgilerini çalıyor ve bu bilgilerle sipariş veriyor.
6- Hesap yönlendirme: Kart sahibinin kimlik bilgileri, kredi kart bilgileri öğrenilerek bankaya telefonla veya başvuru formuyla müracaat ediliyor. Eldeki bilgilerle kartın adresi değiştiriliyor ve bir süre sonra kaybolma bahanesiyle yeni adrese yeni kart isteniyor. Gelen kartın arkasına imza atan dolandırıcı kartı kullanmaya başlıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Genel Haberleri