Didim Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Üstündağ, Oda Strateji Geliştirme Komisyonu Başkanı ve Oda Meclis Üyesi Hikmet Atila, Oda yönetim kurulu üyeleri Mekin Subaşı ve Celal Gümüş ile Oda Meclis Üyesi Veysel Ece, ilçede görev yapan gazetecilerle birlikte Dünyaca Ünlü Apollon Tapınağı, Milet Ören yeri ile Anadolu Beylikleri Dönemine ait İlyas Bey Külliyesini ziyaret edip, ören yerleriyle ilgili UNESCO’ya neden başvurduklarına ilişkin bilgiler verdi. İlk olarak Hisar Mahallesi sınırları içerisinde bulunan Dünyanın en büyük ve en görkemli tapınağı olan Apollon Tapınağını ziyaret eden Ticaret Odası heyeti, Tapınağın neden UNESCO’ya alınması gerekliliği dile getirildi.
Apollon Tapınağında konuşan Ticaret Odası Başkanı Şaban Üstündağ Oda bünyesinde kurulan Strateji Komisyonu tarafından bu önerinin dile getirildiğini belirterek “Komisyon çalışmalarında böyle bir netice çıktı. Bu konuyu Bakanlığa götürüp elden teslim edeceğiz. Önemli olan küçük otelleri kurup kış sezonunda açık tutabilirsek buraya çok sayıda turist geliyor. UNESCO’ya başvurunun altında yapılması amaçlardan biri de bu…” dedi.
Üstündağ “İlçemiz sınırları içerisinde bulunan bu listeye girmeye layık olan üç eserimiz bulunmaktadır. Birincisi Miken ve Aka dan sonra Arkaik, Klasik, Helenistik, Roma, Bizans, Menteşe beyliği ve Osmanlı dönemi yaşanmış Milet Ören Yeri, ikincisi, aynı ören yeri içerisinde yer alan Anadolu Beylikleri Dönemine ait olan camii ve yanındaki medrese ile hamam yapıları grubunu içeren İlyas Bey Külliyesidir. Bir diğeri ve belki de en önemlisi Antik coğrafyacı Strabonun ifadesi ile, dünyanın en büyük ve en görkemli tapınağı, Apollon Tapınağını içinde bulunduran Didyma Ören Yeri. Bu eserlerin UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesine eklenmesini için Strateji Geliştirme komisyonumuzun tavsiyesi ve yönetim kurulu kararı ile T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne talep yazımızı ilettik. Dünya genelinde Dünya Miras Listesine kayıtlı 1007 kültürel ya da doğal varlık bulunmaktadır. Türkiye UNESCO Dünya Mirası Listesinde 13 alan ile yer almakta ve 52 alanıyla da adaylığını devam ettirmektedir.” Diye konuştu.
“HERKES BU OLAYA SAHİP ÇIKMALI”
Didim Ticaret Odası Strateji Geliştirme Komisyonu Başkanı ve Oda Meclis Üyesi Hikmet Atila, UNESCO’ya yapılan bu başvurunun Didim’deki herkes tarafından sahip çıkılması gerektiğini belirterek “Bizler başvuruda bulunduk. Kabul edilmesi için Kamunun ve siyasi partilerin ve Sivil Toplum kuruluşlarının ortak çalışma yapması lazım. Burası TÜRSAB tarafından işletiliyor. Burada küçük oteller gelişmesi lazım; artınca şayet bu tür yerlerin değeri artacak. Çalışmalarımızda odamızın destek oluyor; yerel yönetimde destek olacaktır.”dedi.
MİLET VE İLYAS BEY KÜLLİYESİ GEZİLDİ”
Ziyaretler kapsamında Didim Ticaret Odası heyeti daha sonra Didim sınırları içerisinde Balat Mahallesi yakınlarında bulunan Anadolu Beylikleri Dönemine ait İlyas Bey Külliyesi ile Arkaik, Klasik, Helenistik, Roma, Bizans, Menteşe beyliği ve Osmanlı dönemi yaşanmış Milet Ören Yerini gezerek basın mensuplarına bilgiler verdi.