Toplantıya Ticaret Odası’nın avukatının görevden azledilmesi, Odanın akredite olmasına yönelik danışman firmanın çalışmaları ve üye aidat borçlarından dolayı icra takibi başlatılması konuları damga vurdu.
Didim Ticaret Odası Meclisi üyesi Ömer Vela’nın Ticaret Odası Meclis Başkanlığı’na verdiği dilekçesi üzerine gerçekleştirildi. Meclis toplantı salonunda gerçekleşen toplantıya Oda Meclis Başkanı Hilmi Yıldırım, Oda Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Üstündağ ile 12 Oda Meclis Üyesi katıldı.
Tek gündem maddesi ile gerçekleşen toplantıda Oda Meclisi üyesi Ömer Vela, olağanüstü toplantı için verdiği dilekçede, son günlerde Didim Ticaret Odası ile ilgili kamuoyundaki konuşmalar ve basında çıkan yazıların odayı ve aynı zamanda oda meclisini rahatsız edecek boyutlara ulaştığını belirtti. Dilekçesinde, Ticaret Odası’nın akreditasyonu ile ilgili danışman firmanın bir yıldır hiç mesafe alamadığını, bu firmaya ödenen para ve ayrılan zamanın boşa gitmesine sebep olduğunu ifade eden Ömer Vela, “Bir yıl boyunca danışman firmanın geldiği nokta, üyelerin yüzde 50’sine ulaşamamak ve ticaret odası girişine “buraya siyaset giremez” tabelası asma aşamasındadır. Ben akredite olmayalım demiyorum ama bu adam bir şey vermiyor ki? Hangi akla bu odanın kapısına “buraya siyaset giremez” yazısı asılacak; burada öle bir şey mi var.” sözleriyle sert çıktı.
“ÜYELERİN AVUKATLA YÜZ YÜZE BIRAKILMASI DOĞRU DEĞİL”
Vela, üyelerin Didim Ticaret Odası’ndan memnuniyetsizlikleri hat safhada iken, üye aidat borçlarından dolayı icra takibi başlatıldığını dile getirerek, şöyle dedi: “Bunu öğrendiğimde tarafımdan konu meclis gündemine getirilmiş ve icraların durdurularak üyelerin rencide edilmemesi söylenmiştir. Buna rağmen çok çirkin bir şekilde bazı üyelerimizin tüm hesap ve gayrimenkullerine bloke konulmuştur. En acısı ve kötüsü hesaplarına bloke konulması kesinleşen bazı üyelere Başkan Şaban Üstündağ’ın talimatıyla bloke işlemlerinin yapılmadığı, bu üyelerin bir tanesinin Şaban Üstündağ’dan alacağı olduğu ve borcunu Şaban Üstündağ’ın ödeyeceği olduğudur. Bunu ilgili avukatla yaptığım görüşme sonrasında öğrendim. Odadan aldığım bilgiler doğrultusunda da icra işlemi durdurulan bu üyelerin hala borçları ödenmemiştir. Odaya yılda 60 bin lira aidat yatıran şirketin tüm banka hesaplarına ve gayrimenkullerine bloke koydurulurken, petrol işletmesi yapan bir üyemizin blokeden dolayı tankerine yakıt verilemez iken, sırf oda başkanının keyfi kararlarıyla aynı şartlardaki başka üyelere işlem yapılmaması, Ticaret Odası’na yakışmamaktadır. Kimsenin odamızı bu durumlara düşürme lüksü yoktur. Bizim en başından beri söylemimiz, hiçbir üyemizin bırakın icrayı avukatla bile yüz yüze bırakılmaması doğrultusundadır.” dedi.
Didim Ticaret Odası Meclisi’nin olağanüstü toplantısında zaman zaman meclis üyelerinin karşılıklı diyalogları tartışmalara neden olurken, Ticaret Odası’nın avukatının görevden azledilmesi, odanın danışman firması ve üye aidat borçlarından dolayı icra takibi başlatılması konuları görüşüldü. Ticaret Odası avukatının görevine son verilmesiyle ilgili noter azilnamesinde “Didim Ticaret Odası sözleşmeli avukatı olmanıza rağmen Söke 2.Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki bir dosyada kurumumuzu mağdur kurum vekili olarak temsil etmeniz gerekirken, dosyada sanıklar vekili olarak bulunmanız nedeniyle, avukatlık sözleşmesindeki görevleri yerine getirmemeniz, görevinizi kötüye kullanmanız ve ayrıca işinizi layıkıyla yapmamanız kurumumuzu zarara uğratması nedeniyle yönetim kurulu kararıyla vekillikten azil ediyoruz.” ifadeleri yer aldı.
“AVUKAT YANLIŞ YÖNLENDİRMİŞ”
Konuyla ilgili konuşan Oda Yönetim Kurulu ve Meclis Üyesi Celal Gümüş Oda avukatının azledilmesi olayıyla ilgili şunları söyledi; “7 tane yönetim kurulu arkadaşla bu karar alındı. Avukat bizi yanlış yönlendirmiş. Azledilme olayının icralarla bir alakası yok. Avukat hem mağdur hem de sanık olanların avukatlığını nasıl yapar; avukatın görevden alınması yanlış bilgi vermesi ve odayı oyalamasıdır.” dedi.
Konuyla ilgili TOBB hukuk müşavirliğinden ve diğer odalarında bilgi alınması için 20 günlük bir sürenin geçtiğini de belirten Gümüş icra olaylarıyla ilgili de üyelerin hesaplarının bloke konmasının güzel olmadığını söyledi.
“1,5 YIL ÖNCE UYARMIŞTIM”
Avukat ile ilgili olarak 1,5 yıl önce yönetim kurulu başkanlığına uyarıda bulunduğunu, avukatın kendilerini kandırdığını ve takip edilmesi gerektiğini söylediğini ifade eden Ömer Vela, akreditasyon konusuyla ilgili olarak ise akreditenin şart olduğunu, ancak ilgili danışman firmanın kendilerine fayda sağlamadığını ve boşuna para ödediklerini bildirdi. Üye aidat borçlarından dolayı icra takibi başlatılmasıyla ilgili olarak da “Bazılarının hesaplarına bloke konuluyor. Bazılarının hesaplarına bloke konulmuyor” diyen Vela, "Burası 2 bin 500 üyesi olan tüzel kişiliğe sahip Ticaret Odası. Ahmet’e ayrı Mehmet’e ayrı uygulama olmaz.Burada ayrımcılık yapılamaz. Her üyeye aynı tavır sergilenmeli. Burası kimsenin babasının çiftliği değil” diye konuştu.
ÜSTÜNDAĞ VELA’NIN İDDİALARINI KABUL ETMEDİ
Hakkındaki iddiaları kabul etmeyen Didim Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Üstündağ ise ayrımcılık yapmadıklarını savundu. Kendisinin petrol işletmesi yapan bir üyenin blokesinin kaldırılması için avukatı aradığında kendisinden resmi yazı istediğini dile getiren Üstündağ, “Biz üyelerimize icra takibi başlatılması taraftarı değiliz. Geçmiş dönemde petrol işletmesi yapan bir üyemizin blokesinin kaldırılması için avukatı aradığımda benden resmi yazı istedi. Resmi yazı verseydim suç işlemiş olacaktım. Bundan sonra bir başkası için avukatı arayıp, bloke kaldırılması talebinde bulunmadım. Hakkımdaki iddiaları kabul etmiyorum. dedi.
Didim Ticaret Odası Meclis Başkanı Hilmi Yıldırım da herkesin hatalarının bulunduğunu belirtti. Yıldırım, icraya verirken insaflı olmaları gerektiğini vurgulayarak, “Bizim avukatımız üyelerimizi aramamış. İşlemler hep aksak gitmiş. Burada hepimizde eksiklikler var. Bundan sonra hepimiz birbirimizle danışalım. Hatalar yapmamaya gayret edelim” ifadesini kullandı.