Devremülk tezgahına dikkat!

Devremülk projeleriyle vatandaşın nasıl kandırılarak mağdur edildiğini araştırıldı. Anlatılanlar, kurulan tezgahın, kandırma ve dolandırmanın boyutlarını gözler önüne seriyor.

Çokça reklamı yapılan, projesi, hatta ruhsatı dahi olmadan satışları yapılan devremülk projeleriyle insanların nasıl kandırılarak mağdur edildiğini, yaptığı satışlarla insanların mağduriyetine neden olmuş eski satış temsilcisi Remzi Çağlar Vahdet gazetesine konuştu.

TABELAYLA SATIŞ

Boş araziye asılan tabelalarla ortada hiçbir şey olmadan 500 adet ve üzerinde yapılan satışlarla aslında insanların kötü, bazen de iyi niyetli olarak kandırıldığını belirten Çağlar, “İkili ilişkiler ve güvene dayalı olarak proje-ürün-firma-satıcı çemberinde; ‘ben aldım sen de al, yer güvenilir, insanlar güvenilir’ söylemleriyle satışlar yapılıyor. Böyle olunca belki proje, hatta ruhsat dahi olmadan tabelayla satışlar gerçekleştiriliyor” dedi.

PARA KONTROLSÜZ

Projelerin başında art niyetli, dolandırıcı insanlarında bulunduğunu belirten Remzi Çağlar, şöyle konuştu: “Böyle olmayan insanlar bile gelen parayı kontrol edemiyor, nasıl olsa paranın arkası gelecek diye para başka alanlara kaydırılıyor ve işler tıkanıyor. Velev ki proje sahibi iyi niyetli dahi olsa etrafına birkaç şakşakçı geldiği zaman sorunlar başlıyor.”

KALBURA DÖNEN HESAP

"Para akıllıca yönetilirse proje kendini kurtarıyor" diyen Çağlar, şunları kaydetti: “2 senede şu kadar satış yaparım' diyen proje sahibi, yeterli satışı yapamayınca bu sefer proje 5 yıla kadar sarkıyor. Çünkü ortada öz sermaye yok. 5 bin satışla burayı bitiririm diyorsun, 2 senede 4 bin satış yapıyorsun. Bunun bini iade ya da iptal oluyor, elinde 3 bin satış kalıyor. Bunun yarısını zaten gelen insanlara harcamışsın. Anlayacağınız hesap kalbura dönmüş. Bugün Afyon’da bu durumda olan bir sürü sorunlu ya da batmış proje var ve insanlar mağdur. Yani tapu alamıyorlar, tatil haklarını düzenli kullanamıyorlar.”

‘SATIP YAPACAĞIM' DİYOR

Türkiye’nin birçok bölgesinde başlayan, reklamı yapılan projelerin çoğunun sorunlu olduğunu ifade eden Çağlar, “Örneğin Afyon’daki projelerin yüzde 90’ı sorunludur. Kızılcahamam’da bitireceğiz denilen yerler satışa dayalı bitirilecek yerler ve birçok firmanın yapmaya gücü yok. Bu firmaların çoğunun öz sermayesi dahi yok. Adam satıp yapacağım diyor, satış gelmeyince de gümlüyor” dedi.

TEZGAH NASIL İŞLİYOR?

Bölgeye götürülen, proje, bölge, termal su ve özellikleri hakkında sunumlar yapılan insanların yapacakları tatilin hayallerinde canlandırıldığını söyleyen Çağlar, kurulan tezgahı şöyle anlattı: “İnsanlar orada dolaştırılıp; ‘böyle güzel, muhteşem olanaklar sizin olacak’ denilerek hayali bir tatile çıkarılır. Bir de götüren insana güven vardır. En son aşamada müşteri dirense, 'param yok' dese de ‘canın sağolsun, biraz peşinatla başlarız, 25-30 ay vadeyle ödersin’ şeklindeki taktiklerle sözleşmelere imza attırılır.”

BEKLENTİ SATILIYOR

Çoluk çocuk tatil yapılabilecek, sağlıklı kaplıcanın bulunduğu yerlerin vaat edildiğini, projeyi tanıtma amacıyla insanların sosyal tesise yada örnek daireye götürüldüğünü anlatan Remzi Çayır, “Biz insanları Afyon’a götürdüğümüzde eski hamamları, kaplıcaları kullandırırdık. Sıcak suda insanlar gevşiyor ve satışa hazır hale geliyordu ve böylece insanlara beklentiyi satın aldırıyorduk" bilgisini verdi.

DENETİM YOK

Bir sorun yaşandığında insanların yasal bir güvencesi olmadığını belirten Çağlar, “Devlet inşaat firmalarını nasıl denetliyorsa, öz sermaye istiyorsa ya da onlardan nasıl güvence alıyorsa, bu projelere de aynı şekilde yaklaşmalı ya da satışı garanti altına almalı. Gerekirse proje bitirilemediği takdirde vatandaşın parasını geri alabileceği teminatlı satış yapılmalı. Hem firmayı hem de müşteriyi koruyacak bir formül bulunmalı. Anlayacağınız denetim, kontrol ve takip yok. Bu boşluktan faydalananlar olduğu gibi benim gibi iyi niyetli olarak başlayıp öngörülemeyen durumlardan dolayı işin sonucunda insanlara zarar ettirenler de var” diye konuştu.

 

ACİL ÇÖZÜM BULUNMALI

"Şimdi su basmanı çıkmayan yerlerin satışı yapılamayacak' deniliyor. Peki gerisini yapmazsa ne olacak?" diye soran Çağlar, “Su basmanı ve kat irtifakını kurarak arsa paylı satış yapılır. Adam tapusunu aldı. Eğer firma tamamlamazsa ne olacak? Bu soruna acil bir çözüm bulunmalı. Hafta sonu Afyon Gazlı Göle ya da Ayaş’a gidin, düğün dernek yeri gibidir. Satışlar devam ediyor ve belki de insanlar mağdur ediliyor” dedi.

BiTMiŞ PROJELERi TERCiH EDiN

Devremülk projelerinde mağdur olmuş ve haklarını almaya çalışanların bir araya gelerek kurduğu TERMA-DER Başkanı Aziz Tekdoğan ise kendisiyle birlikte yüzlerce insanın mağdur edildiğini, verilen sözlerin yerine getirilmediğini, kimi katılımcıların tapusunu dahi alamadığını ifade ederek, “Bu tür devremülk projelerine katılanlar iyice araştırsın. Yakını dahi olsa kimseye güvenmesin ve bitmiş projeleri tercih etsin” uyarısında bulundu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

GENEL Haberleri