Gerçek Gazetesi
Ege Akdeniz Bölgesi Genç İşadamları Federas yonu (EGAFED)"nun 66. Yönetim Kurulu Toplantısı Kuşadası"nda gerçekleşti rildi.
Kuşadası Genç İşadamları Derneği (KUGİAD) merkezinde gerçekleştirilen toplantıya başta EGAFED Yönetim Kurulu Başkanı Efkan Ceylan olmak üzere EGAFED Yönetim Kurulu üyeleri katıldı.
Toplantı KUGİAD Başkanı Tufan Asrav"ın açılış konuşmasıyla başladı. Asrav"ın ardından KUGİAD üyelerine destek amaçlı olarak Kuşadası"nda olduklarını belirten EGAFED Yönetim Kurulu Başkanı Efkan Ceylan, Girişimci bir ekonominin en önemli unsurudur. Ekonomi, girişimcinin yörüngesinde cereyan eder. Aynı zamanda dünyanın en kıt kaynağı girişimcidir. Dikkat edilecek olursa ülkeler en çok birbirinden girişimci çalmaya çalışırlar. Avrupa Birliği ülkelerinin en büyük özelliği sermaye ve tasarruflarının olmasına rağmen girişimci potansiyellerini kaybetmeye başlamalarıdır. Türkiye"nin ve Türk girişimcisinin, Avrupa"daki bu kaybı çok iyi değerlendirmeleri gerekmektedir. Girişimci ülkedeki tüm unsurları; yani emek sermaye ve toprağı bir araya getirerek hem kendine, hem çalışanlarına istihdam imkanı sağlar. Aynı zamanda piyasaya mal ve hizmet üretir. Fakat bir ülkede emek, sermaye ve toprak var diye kalkınma olmaz. Girişimci varsa kalkınma olur. Dolayısıyla bir ülkede uygulanacak ekonomi politikasının hedefinde girişimci yaratmak ve girişimcinin önündeki tüm engelleri kalkındırmak mutlak surette yer almalıdır diye konuştu.
CEYLAN:
GİRİŞİMCİLİĞİN ÖNEMİ KANUOYUNDA VE OKULLARDA
VURGULANMALI
Ceylan Ülkemizdeki mali sistem insanlarımızın kendi kaderlerini belirlemeleri için giriştikleri çabada onları yalnız bırakmaktadır. Halbuki doğru ekonomi politikası harekete geçenlerin, yani girişimcilerin önünü açan politikadır. Kamuoyunda ve okullarda girişimciliğin önemi vurgulanmalı, girişimcilerin hem kendilerinin hem de toplumun sorumluluğunu alan önemli insanların oldukları hafızalara kazınmalıdır.
Ege ve Akdeniz"in genç işadamlarına hitap ederken koynu girişimcilikten açmamın nedeni; bu salonda beni dinleyen herkesin gi rişimci olması ve beni anla yacaklarına, hak verecekle rine olan inancımdandır. Her birimiz Türkiye"nin en fazla ihtiyaç duyduğu alanda, yani girişimcilik alanında kendimizi, sermayemizi riske atan, risk alan insanlarız. Üretim yapan vergi ödeyen istihdam yaratan kişileriz. İşte bu yüzden; ülkemizin en temel dinamosu olan ekonominin her şeyin temelinde yer aldığına inanıyorum. Kalkınmanın da, gelişmenin de, ilerlemenin de, hatta toplumsal barışın temelinde de ekonomi vardır.
Bildiğiniz gibi geçtiğimiz günlerde EGAFED olarak Suriye"ye iş gezisi düzenledik. Burada bulunan bazı arkadaşlarımız da bu geziye katıldılar. Bir başka ülkeden, yani dışarıdan kendi ülkenize baktığınız zaman çok farklı düşünceler içine giriyor, çok farklı deneyimler kazanıyorsunuz. Suriye örneğini şunun için veriyorum; Paranın sınır tanımadığı, sermayenin ve girişimin sınır tanımadığı bir rekabet ortamında, Türkiye ve dolayısıyla biz iş adamları yeterince rekabet edemiyor, ülkemize yurt dışından yeterince kaynak aktaramı yoruz. Bu durumda kendimize bazı sorular sormadan edemiyoruz. Örneğin Irak"ta sadece Basra Bölgesi"nde 750 bin konut projesi bulunmaktadır. Yumurtalık"tan petrol akarken ve bu petrolü biz satın alırken, bu konut projelerinin ülke mizce alınmamasını anlayamıyoruz. Keza Cezayir"den yılık milyonlarca metreküp LNG gazı alırken ülkenin 3 milyonluk konut yapımından Çin ve Fransa"nın aslan payını almasını anlamıyoruz. Örneğin her yerinden bereket fışkıran Anadolu"da hayvancılığın nasıl olup da bittiğini yurt dışından canlı hayvan almak zorunda kaldığımızı anlamı yoruz. Tüm bunlar bir yanıyla, hatta önemli bir yanıyla siyasetin, politikanın konusudur. Makro ekonomik politikaların üretilmesi önemli bir tarafıyla elbette politik süreçlerin bir konusudur. Fakat bu politikaların cefasını çeken, yükünü omuzlayan ve bedelini ödeyen; bütün bir toplumdur, bütün bir millettir. Bu yüzden bizler sadece Ege"nin, Akdeniz"in genç işadamları sıfatıyla değil, bu ülkenin vatandaşları olarak da çok daha ciddi ekonomi politikaları talep ediyoruz. Somut önerilerimizi bazen GİAD"larımız, bazen de TÜGİK vasıtasıyla kurumlarla ve kamuoyu ile paylaşı yoruz. Çünkü genç işadamları örgütlenmeleri olarak sadece kendimize karşı değil, çok daha önemlisi topluma karşı da sorumluluklarımız olduğunu biliyoruz. Bu sorumlulukla hareket etmeye devam edeceğiz diyerek sözlerini tamamladı.
Konuşmaların ardından yönetim kurulu toplantısı basına kapalı olarak devam etti.