Depremde yıkılsaydı!

Aydın’da yeni yapılacak inşaatların yıkımları sırasında, ortaya çıkan görüntüler Aydın’da ve bölgemizdeki eski yapıların kalitesini de gün yüzüne çıkarıyor.

Gerçek Gazetesi
Girne Mahallesi"nde kat karşılığı inşaat yapımı nedeniyle yıkılan eski bir beto-narme yapının kolonlarında sadece çimento ve ince kumun kullanıldığı tespit edildi. Demirlerin betonla iyi kaynaşmaması, betonun içinde bağlayıcı ve dayanımı arttırıcı kırmataşların bulunmaması nedenleriyle aynı Marmara deprem bölgesindeki dayanıksız yapılara benzeri görüntüler açığa çıktı.
Yıkılan inşaatlarda incelemelerde bulunan İnşaat Mühendisi ve Emekli Bayındırlık ve İskan Müdür Yrd. araştırmacı Mehmet Özçakır "Kat karşılığı inşaat için yıkılan eski yapılarla karşılaştığımda özellikle durup izliyorum. Yıkım sonrası bundan 10 yıl önceki Büyük Marmara deprem felaketi sonrası manzaraları andırıyor. Basit iş makinası darbeleri ile hemen dağılan beton ve demirleri kolayca sıyrılan kolonlar çok dayanıksız inşa edilmiş. Aydının eski yapılarının kat karşılığı müteahhitlere verilerek bir çeşit "RANTSAL" ve "KENTSEL DÖNÜŞÜM" uygulanıyor. Aydının yenilenmesi için, bu uygulama hem şehrimizin hem de arsa sahiplerinin elbette menfaatinedir. Bu binalar iyi ki olası bir depremde yıkılmadı. Yoksa içinden sağ çıkabilmek mümkün değildir. Ancak Aydın"ı bekle-yen en büyük tehlike, elle dökülen ve beton kaliteleri bu eski yapıdakinden farksız çok katlı apartmanlarımızdır. Çok daha fazla kat çıkılması da mümkün olmadığından eski apartmanlarda "KENTSEL DÖNÜŞÜM" uygulanamadığından, Aydın"ın mevcut çok katlı Yapı Stokları birer "mayındır". 1970"li yıllarda İmar Planında yapılan tadilatla, birer ikişer kat arttırımı ile ilave edilerek yapımına izin verilen ve betonları ince kum ve elle hazırlanarak dökülen eski çok katlı apartmanların olası bir depremde görüntüleri bu fotoğraftakilerden farksız olmayacaktır. Bu nedenle olası ve beklenen bir orta şiddette depremin yerle bir etmesini beklemeden, eski apartmanların acilen değişen yönetmeliklere göre deprem dayanımlarının mutlaka yaptırılması gerekir." dedi.
Depreme karşı Doğal Afet Sigortası (DASK ) yaptırılmasının da tek başına bir çözüm olmadığını, DASK'ın sadece yapıyı hasara karşı teminat altına aldığını, ancak kişilerin sağlığının garantisi olmadığını, önemli olanın yapıdan sağ olarak kurtulmak olduğunu belirten Özçakır "Aydın"ın ve Ege Bölgemizin birinci derece riskli bölgede yer alması nedeniyle Bayındırlık Müdürlüğüne, Meslek Odalarına, Beledi-yelere çok önemli görevler düşüyor. İlgilileri ve Bayındırlık Müdürü ise bu tehlikenin hala farkında değil" dedi. (iha)

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Genel Haberleri