DEMOKRASİ VE SÖKE

ABDULLAH ZİYA KABAK

Demokrasi denilince, akla ilk Söke gelir. Demokrat Partisi, Türkiye İşçi Partisi ve Milliyetçi Hareket Patisi'nin temelleri Söke’de atılmıştır. Demokrat Partisi'nin temelleri, Ekrem Karakaş ve arkadaşları ile atılmıştır. Türkiye İşçi Partisi'nin temelleri, Halil Özmen ve dava arkadaşları ile atılmıştır. Milliyetçi Hareket Partisi'nin temelleri de merhum Mahbup Kılıç ve arkadaşları ile atılmıştır.

Bu partilerin genel başkanları, Söke’ye defalarca gelerek gündem tutmuşlardır. Dolaysıyla Söke, demokrasi merdivenin ilk basamağıdır. Söke, liderlerin gönlünde ayrı bir yeri vardır. Doğu Perinçek ve Alpaslan Türkeş, Söke’ye defalarca gelmişlerdir. Üç parti lideri, batının batısında yer alan Söke ilçesini, rehber almışlardı. Bu tutku, Osmanlı Devleti'nde de görülür.

 Osmanlı devleti, yanlış hatırlamıyorsam, bin sekiz yüz elli yıllarında, ilk tren yolunu, İzmir-Söke ve Aydın arasına yaptırmıştır. Bu ilkler, batının batısına yapılması; batı devletlerine benzer olmasındandır.

Bu ay içinde, kuruluşunun 41. yılını kutlayan Milliyetçi Hareket Partisi, doktrin partisi olmasından dolayı, her geçen gün, iktidara yakın bir parti durumundadır. Şuanda, Atatürk'ün ilke ve inkılâplarına sahip çıkan ve bağlı olan partilerden birisidir. Öte yandan, on altı imparatorluk kuran bir ırkın devamı olan Türkiye Cumhuriyeti'ne ve dokuz Türkî devletlerine sahip çıkan tek siyasi parti sıfatında olması, Türküm diyenlerin sığınma limanı olacaktır.