Gerçek Gazetesi / Arif AKÇAY
Söke Kaymakamı Mehmet Demirezer, Söke'de başta Ticaret Odası, Ticaret Borsası, Esnaf Odaları gibi sivil toplum kuruluşları, Söke Belediyesi ve hayırsever vatandaşların katkılarıyla üniversite binaları yapımı konusunda çok büyük işler başarıldığını belirterek, "Öncelikle Ziraat Okulu denilen TAYEM arazisi ve binaları komple üniversiteye devredilmeli, burası Söke Üniversitesi'nin merkez kampüsü haline getirilmelidir. İkinci kampüs ise binaların olduğu yerde oluşturulabilir. Cumhuriyetimizin 100 yılı olan 2023'e kadar bu mutlaka gerçekleşecektir. Sizler de buna inanın. Bu konunun konuşulduğu her yerde her kesime eninde sonunda Söke Üniversitesi'nin kurulacağından bahsedin. Söke'de sivil toplum kuruluşlarımızın destekleriyle çok güzel işler başarıldı. 1900 öğrencili MYO binası, 6000 m2.lik İşletme Fakültesi binası nasıl bitirildiyse şimdi de Mimarlık Fakültesi binası bitirilecektir. Mimarlık Fakültesi binasını 4 kattan 5 kata çıkardık. Bunu giriş katını Yabancı Diller Fakültesi yapabilmek için yaptık. Kim ne derse desin Sökeliler hakkını savunduğu sürece kimse Söke'ye verilenleri geri alamaz. Böyle bir şeyi asla kabul etmeyiz. Bu konuda kimsenin de konuşmaya hakkı yok. Hangi irade Söke'ye kurulan fakülteleri ve yüksekokulları geri alabilirse, buyursun gelsin alsın. Bunlar kanunla kurulmuş okullardır. Şimdi mimarlık fakültesi inşasını tamamlamak için 2.5 milyon liraya ihtiyaç var, az veya çok olabilir. Bunun 1 milyon lirasını kalkınma Bakanlığı'ndan mayıs ayında sağlanacağı yönünde Bakanımız sayın Mustafa Sait Yazıcıoğlu söz verdi. Benim Kaymakam olarak önerim, kalan kısmını da STK'larca karşılanmasıdır. Yapılacak işlere göre parça, parça da üstlenilebilir. Söke'ye yapılabilecek en büyük hayır bu binanın bitirilmesidir. Söke Üniversitesi ve Söke için yapılacak en büyük katkı budur" dedi.
Söke Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Salih Deniz Günal da mimarlık fakültesi inşası için Borsa olarak daha önce kaynak aktardıklarını belirterek, "Biz bugüne kadar Mimarlık Fakültesi için 350 bin lira kaynak aktardık. 2015 yılı için de 100 bin lira aktarmayı planlıyoruz. Bütçemiz belli" dedi.
Söke Ticaret Odası Başkanı Reşat Anya da Oda olarak 2015 bütçelerine üniversite için 100 bin lira koyduklarını, Söke Ticaret Odası olarak bugüne kadar üniversite için 1 milyon lirayı aşan miktarda yardımda bulunduklarını belirtti.
Söke Belediye Başkanı Süleyman Toyran da "Biz Belediye olarak çeşitli işlerin yapımını üstlenebiliriz. 600-700 bin liralık yapım işini üstlenebiliriz. Ben hayırsever vatandaşlarımızı da fakülte inşaatına katkıda bulunmaya davet ediyorum" dedi.
MÜTEAHHİT MEHMET ÖZ: MİMARLIK FAKÜLTESİ İNŞASINI 2.5 MİLYON LİRAYA TAMAMLARIZ
Fakülte binası inşasını üstlenen Mehmet Öz de yapımı süren inşaat hakkında bilgiler vererek özetle; "Adnan Menderes Üniversitesi yönetimi benden geçen hafta içinde sürmekte olan inşaat hakkında bir sunum istedi. Bunu önümüzdeki günlerde yapacağız. Mimarlık Fakültesi binası baştan 9.600 metrekare olarak ihale yapılmıştı şu an 13.200 metrekareye ulaştı. Bina 4 kattan 5 kata çıkarıldı. Birinci katının Yabancı Diller Fakültesi olarak yapılması planlanıyor. Eski Rektörümüz sayın Mustafa Birincioğlu her hafta geliyor, bir-iki saat inşaatı gezip, son durumu hakkında sürekli bilgi alıyor. Şu anda hiçbir sorumluluğu yok ama manevi olarak destek vermeye devam ediyor. Kendisine Sökeliler olarak son derece müteşekkiriz. Mimarlık Fakültesi heryıl 4 bölümüne 300 öğrenci alırsa 4 yılda 1200 öğrenciye ulaşır. Yabancı Diller Fakültesi'ne de her yıl 1200 öğrenci gelebilir. Binanın şu anda tek katı 2200 metrekare, toplam 54 sınıf var. Bunlardan 4 adeti çok büyük. Temelini attığımız ancak şu anda yapma imkanımız olmayan B bloğu da bitirilince öğretim görevlilerine ayrılabilir. 2014 yılı hesaplarına göre inşaatın maliyeti 2 milyon 769 bin lira olarak hesaplandı. 2.5 milyon liraya tamamlanacağını sanıyorum" dedi.
ŞEHİRİÇİ TRAFİK SORUNU
Sivil toplum kuruluşlarının toplantısında Söke merkezde yaşanılan trafik sorunları da ele alınırken, Kaymakam Mehmet Demirezer "Söke trafiğini yıllardır konuşuyoruz. Eskiden İl ve İlçe Trafik Komisyonları gereken önlemleri alıyor, Zabıta ve Trafik denetliyordu. Aydın'ın Büyükşehir olmasıyla bu komisyonlar kapandı. Şimdi en büyük sorumluluk Aydın Büyükşehir Belediyesi'ne ait. Büyükşehir bünyesinde Aydın Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi oluşturuldu gereken önlemleri bu birimin alması gerekiyor" dedi.