İsmail Efe, 1882 yılında Aydın merkez Danişment Köyünde dünyaya gelmiştir. Askerlik çağı gelince silah altına alınmıştır. Topçu sınıfında askerlik yaptığı söylenir. Askerlik dönüşü köyünde tarla-bahçe işlerinde meşgul olduğu gibi dere içinde su değirmenleri de varmış. İlk evliliğini Dudu adındaki bir kadınla yapmış. Bu kadından olma İsmail, Galip, Bedriye, Esma ve Huriye adında çocukları dünyaya gelmiş. 1931 doğumlu olan kızı Huriye halen hayatta olup Aydında yaşamaktadır. Babası Milli Mücadeleye katıldığı için Milis Binbaşı itibari rütbe de verildiğinden, 1946 yılında ölmesi nedeniyle kızı Huriye bu rütbeden yetim maaşı almaktadır.
Dudu ile evli iken Fatma (Fadime) ile ikinci evlilik yapmıştır. Kuma olan bu eşler aynı çatı altında gürültüsüz bir yaşam sürmüşlerdir. İsmail Efenin bu eşten İsmet ve Hafize adında iki evladı dünyaya gelmiştir.
Milli mücadelede bulunan Kuva-yi Milliyeci Efeler düzenli orduya geçildikten sonraki aşamada, askerlik yapabilecek ve eli silah tutabilecek olanlar ordu içine alıkonulduğu için, Danişmentli İsmail Efe, artık 40 yaşında bulunduğundan aileleri ve çocukları ile birlikte Bozdoğan üzerinden o tarihlerdeki ismi Kıroba olan Çine ilçesine yerleşmiştir. Hafize ismindeki kızı Çinede dünyaya gelmiştir. Huriye Doğan adındaki kızından başka tüm evlatları öldüğü için bugün torunları yaşamaktadır. 1930-1940 yıllarda kış günleri dahi tabakhane deresindeki buz gibi soğuk su ile yıkanmayı adet haline getirmiştir.
Daha sonraki yıllarda, İncirliovadan Fikriye adındaki bir kız ile üçüncü evliliğini yapmış, onunla Aydın Muammer Ülgen Caddesi üzerinde ve Çarşı Karakolu alt köşesinde bulunan iki katlı bina içinde yaşamını devam ettirmiştir. Burada yaşadığı süre içinde binanın alt kısmında zahire alım satımı ile uğraşmış üst kısmını mesken olarak kullanmıştır.
1946 yılında hastalanmış, Aydındaki doktor tedavisi ile birlikte İzmirden gelen askeri doktorların kontrolünde de tedavi görmüş ise de sağlığına kavuşamamış ve vefat etmiştir.
Danişmentli İsmail Efenin binbaşı rütbeli kılıçlı fotoğrafı, Efe kıyafetli gümüş işlemeli mavzerli fotoğrafı ve daima yanında bulunan efe kıyafetli beş kızanıyla çekilmiş bulunan fotoğrafı, tüm torunlarında bulunmaktadır.
Mavzeri, kılıcı, Milis Binbaşı rütbeli elbiseleri ve efe elbiseleri ile bazı eşyaları, önceleri en büyük erkek evlat olan İsmail Efede iken onun ölümü ile bu eşyalar, diğer kardeş İsmet Efeye devredilmiş onunda 1994 yılında ölmesiyle Danişment Köyünde ikamet eden torunu 1964 doğumlu Sedat Efeye teslim edilmiş olup onun tarafından muhafaza edilmektedir.
İsmail Efenin mezarı, Danişment köy kabristanlığındadır.
İsmail Efenin, pek çok torunu olmasa Milli Mücadele yıllarında canları feda etmek için Yunan işgal kuvvetlerine karşı göğüslerini siper eden Aydın çukurunun diğer efeleri gibi unutulup gidecektir. Bereket torunlar dedelerinin fotoğraşarını iş yerlerinin duvarlarına süslemişlerdir. *** Devam edecek