█ Gerçek Gazetesi
Yılmaz ÖLMEZ
Aydın"ın bereketli topraklarının yanı sıra baraj havzaları ve akarsularında da artık son 10 yıldan bu yana bereket fışkırıyor. Zira başta Kemer barajı olmak üzere Akçay havzasında kurulan toprak havuzlarda Alabalık üretiliyor.
Akçay"dan gelen sular, oluşturulan toprak havuzlardan geçerek tekrar Akçay"a dökülüyor. Böylece su israfı olmuyor. Su sürekli akar halde olduğu için de balıklar oksijeni yüksek suda ürüyor. Akçay Sağ Sahil Sulama Birliği başkanlığı görevini de sürdüren Bozdoğan Belediye Başkanı Tümer Apaydın, Alabalık üretiminin ilçelerinde önemli bir sektör haline geldiğini ve her yıl da Alabalık Hasat Şenliği"nin düzenlendiğini söyledi. Apaydın, Gerek Kemer baraj havzasında, gerekse Akçay havzasında kurulu bulunan balık çiftliklerinde ciddi oranda balık üretiliyor. Akçay havzasında, Türkiye"deki Alabalık üretiminin yüzde 7"si gerçekleştiriliyor. Burada üretilen balıklar iç ve dış piyasaya sunuluyor. İlçe ekonomisine büyük katkı sağlanıyor. İstihdamda oluşturuyor. Su sürekli aktığı için de çevre kirliliği de söz konusu değil. Havuza giren su açık kanallardan akıp, tekrar Akçay"a ulaşıyor. Böylece su israfı olmuyor dedi.
Toprak havuzlarda üretilen Alabalıkların daha lezzetli olduğunu söyleyen balık çiftliği yöneticileri, iç piyasaya sürülen balıkların başta Avustralya olmak üzere değişik Avrupa Ülkelerine ihraç edildiğini söylüyorlar. Kemer barajı ve Akçay Havzası"nda 14 tane Alabalık üretme çiftliği olduğu öğrenildi. Çiftliklerde toptan ve kiloyla balık satılıyor. Ortalama 4 adet alabalığın 1 kilo geldiği öğrenilirken,1 kilo balığın fiyatının ise 9 lira olduğu öğrenildi. Yani,4 kişilik bir aile bir öğün de kişi başına 2 lira 25 kuruşa balık ziyafeti çekebilirler.
Pidesi ile meşhur Bozdoğan"a yolunuz düşerse mutlaka Akçay havzasında ki balık üretme çiftliklerine uğrayın. Balıkları alıp evinize götürebilir, ya da mesire alanlarında yakacağınız mangalla hem piknik yapabilir hem de kendinize balık ziyafeti çekebilirsiniz.