Yılmaz Ölmez
Gerçek Gazetesi
Sarıkemer beldesi yakınlarında bulunan Davas İpliğe ait pamuk depolarında yangın çıktı. Önceki gece 22.30 sıralarında preselenmiş pamukların depolandığı 1. hangarda çıkan yangına başta Sarıkemer olmak üzere Söke, Güllübahçe, Akyeniköy, Yenidoğan, Kuşadası ve Davutlar Belediyeleri’nin itfaiyeleri müdahale etti. Davas İplik Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Davas henüz yangının çıkış nedenini tespit edemediklerini ifade ederken, zarar gören preselenmiş balya sayısı hakkında da bir açıklama yapmadı. Söke Belediye Başkanı Necdet Özekmekçi ve Söke Belediyesi İtfaiye Amiri Vural Salman Çırçır işletmesine gelerek ekiplerin sevk ve idaresiyle bizzat ilgilendiler.
HANGARI
DUMAN KAPLADI
Davas İplik, Davas Pamuk ve Davas Çırçır İşletmesinin aynı alan içerisinde bulunması heyecanın artmasına yol açtı. Preselenmiş pamukların dökme pamuk gibi alev alıp yanmadığını dikkat çeken itfaiye Amiri Salman, “Bu durum işimizi daha da zorlaştırıyor. Yüzlerce adet preselenmiş pamuk balyası var. Bu preseli pamuklarda için için yandığı için kapalı alanı duman kaplar. Biz de aynı anda birkaç arozözle balyaları suya boğmak zorunda kaldık. Hangarda bulunan pamukların tamamına yakını sudan zarar gördü. Fakat biz hangara su basmak zorundayız. Aksi taktirde yangın bir süre sonra tekrar başlar ve hatta başka depolara da sirayet eder” dedi.
İşletme sahibi Hakkı Davas’da itfaiye ekiplerinin zamanında müdahale ettiğini dikkat çekerek, “Yangının çıkış nedenini henüz tespit edemedik. Fakat işlenmiş ve iplik imalatına elverişli hale getirilmiş pamuklar büyük zarar gördü. Şu anda hangarda ne kadar preselenmiş pamuk var ve ne kadarı yandı bilemeyiz. Bir rakamda vermemiz yanlış olur. Yarın sabahı bekleyeceğiz. Şimdiki tek tesellimiz ölen ya da yaralananın olmayışı” dedi.
Hangar dumanla kaplandığı için içeride çalışan itfaiye ekipleri ve fabrika işçilerine bol bol ayran verildi.
Öte yandan sabah saat 09.30 sıralarında yapılan zarar tespit çalışmasında korkunç bir bilânço ortaya çıktı. İtfaiye Amiri Vural Salman, “1.200 ton işlenmiş mahlıç pamuk, gerek yanma sonucu, gerekse su bocalaması sonucu zarar gördü ve işlenemez hale geldi. Bir prese pamuk 200 kilo geliyor. Bu nedenle zararın maddi boyutu 500 milyar liranın üzerinde. Yangının çıkış nedenini henüz tespit edemedik, ama büyük bir ihtimalle prese makinesinden çıkan bir kıvılcım pamuğun içerisinde kaldıysa, bu alev pamuğu için için yakar. Bu nedenle kıvılcım en az 3–4 gün önce yapılan preseleme çalışması sonucu pamuğun içerisinde kalmıştır” dedi.