█GerçekGazetesi
Çiftçi primlerinin ödenme tarihi değiştiği için bir açıklama yapan Söke Ziraat Odası Başkanı M. Kemal Kocabaş, bu değişikliğin tarım kesiminde büyük sıkıntı yaratacağını kaydederken, Resmî Gazetede 19 Mart 2013 salı 28592 sayılı kanunda yapılan değişiklik yayınlanmıştır. Bu değişikliğe göre Türkiye tarım havzaları üretim ve destekleme modeline göre fark ödemesi son başvuru tarihi 01.04.2013 iken başvurular 31 Mayıs 2013 tarihine uzatılmıştır. Bölgemizde pamuk ekimi ve tarla hazırlığı için gün sayan çiftçilerimiz mayıs ayı içerisinde topraklarını sürmüş, gübrelemelerini yapmış, tohum ve ilaçlarını satın almış olmaları gerekmektedir dedi.
Kemal Kocabaş geciken primlerin hiçbir işe yaramayacağını, çünkü gecikmenin Ağustos ayına kadar uzayacağı anlaşıldığından bakanlığın bu duruma acil olarak el koyması gerektiğini vurguladı.
Kocabaş, Çiftçilerimiz artan girdi maliyetleri, pamuk fiyatlarının düşüklüğü ve primin yetersizliği sebebiyle zaten büyük bir maddi sıkıntı içindedirler diyerek, Geçen sene de aynı sıkıntıları yaşayan çiftçilerimize Sayın Başbakanımız 2013 yılı için primlerin tam zamanında ödeneceği konusunda bir beyanda bulunmuş ve bir söz vermişti. Başvuru tarihinin uzatılması prim ödemelerinin gecikmesine neden olacak, sıkıntı içerisinde olan çiftçimize ekim zamanı geçtikten sonra gelen primlerin hiçbir faydası dokunmayacaktır. Tarım Bakanlığımızdan acilen bu sıkıntının giderilmesini istiyoruz şeklinde konuştu.
Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş, açıklamasının devamında şunları söyledi, Ayrıca Türkiye Tarım Havzalarının Belirlenmesine İlişkin Kararda belirlenen havzalarda 2012 yılı üretim sezonunda üretilerek satışı yapılan; yağlık ayçiçeği, kütlü pamuk, soya fasulyesi, kanola, dane mısır, aspir, zeytinyağı, buğday, arpa, çavdar, yulaf, tritikale, çeltik, kuru fasulye, nohut ve mercimek ürünlerine, daha önce TÜİK verileri dikkate alınarak yapılan destekleme ödemesi, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü tarafından tarımsal veriler ve uydu görüntüleri kullanılarak oluşturulan Uydu Tabanlı Parsel Tanımlama Modelinde belirlenen verimlere göre yapılacak. Başvuru dilekçesi ve 2012 yılı çiftçi kayıt sistemi kayıtlarında farklı il ve ilçelerde üretim yaptığını beyan eden üreticilerin, üretici ve ürün bazında ekim alanları cins tastiğine göre ''Uydu Tabanlı Parsel Tanımlama Modeli''nde belirlenen verimleri dikkate alınarak değerlendirilecektir