ÇİFTÇİ TARLA OKULU FAALİYETE GEÇTİ

 

Dün yayınlanan “Narenciye Toplantısı” adlı yazımı tamamlar, tamamlamaz, İsmail Akıntürk’ün bahçesinde yapılacak “Çiftçi Tarla Okulu” Toplantısına katıldım. Çok güzel bir ortamda gerçekleştirilen toplantıda, narenciye üreticisi ile İl ve İlçe Tarım Müdürlüğü’nün Uzmanlarından oluşan ekip, yan yana oturarak çok güzel bir görüntü sergilediler. Uzmanlar, çiftçileri gübreleme, budama ve bitkilere dadanan zararlılara karşı nasıl mücadele edileceğini bir bir anlattılar. Eskiden bu uygulamalar yoktu. Çiftçi tarlasında, bahçesinde bir sorun olduğunda tarım müdürlüğüne gidip sorardı. Ancak genellikle o sorunun uzmanını bulamadığı için sorun çözücü ve tatmin edici cevaplar alamazdı. Bu gerçeği gören Bakanlık, “Çiftçinin bizzat üretim yaptığı yere gidin” demek olan her ilde “Çiftçi Tarla Okulları” nı kurmuş. İl Tarım Müdür Yardımcısı Hasan Ünal toplantıda yaptığı konuşmada, Çiftçi Tarla Okullarının görevlerini anlattı. “Eskiden bu tür toplantılar konferans salonlarında yapılırdı. Şimdi ise çiftçimizle yan yana oturarak toplantı düzenliyoruz” dedi.

Ancak sırası gelmişken belirteyim. Eskiden Söke’de fazla toplantı yapılmazdı. Son yılarda Ziraat Odası’nın gayretleriyle peş peşe tarım toplantıları yapıldı. Tarım kesimi birçok konuda bilgilendirildi. Şüphesiz ki bu toplantılar, özellikle son yıllarda Söke Ziraat Odası’nın çabasıyla gerçekleştirildi.

Ancak gördüğüm kadarıyla Gıda ve Tarım Bakanlığı’nın her ilde kurduğu “Çiftçi Tarla Okulu” çiftçi kesimi ile kendi üretim alanında buluştuğu için tarım kesimine daha iyi hizmet verilebilir.

“Çiftçi Tarım Okulu”nun programı ve devamlılığı var. Mesela bir hafta içinde çiftçi kesimiyle biri buğday tarlasında olmak üzere iki kez buluştu. İl Tarım Müdürlüğünün belirttiğine göre çiftçi kesimine tarla okulu aracılığıyla sürekli bilgi aktarılacak. Yani, “Entegreli uygulamalı ürün denetimi” sağlanacak. Denetimin büyük faydası var. Denetime tabi ürünler sınır kapılarından veya ihraç edilen ülkelerden geri gönderilmez.

Bu açıdan “Çiftçi Tarla Okulu” çalışmalarını tüm yurt sathına yaygınlaştırması ve Tarım kesimi ile daha yakın iletişim içinde olmalıdır. “Çiftçi Tarla Okulu” yetkilileri toplantıya katılan üreticilere katılım belgesi vererek onları onurlandırdılar.

BELEDİYE BAŞKAN ADAY ADAYLARI

Yerel seçimlere 10 ay var. Ama “Söke Belediye Başkanı kim olur?” sorusu sıkça sorulmaya başlandı. İlçemizde faaliyet gösteren sosyal medya sayfasının sürdürdüğü kamuoyu araştırmasında elde edilen sonuçlar, insana geleceğe dair az çok ipuçları veriyor. Mesela Tempo Radyo’ya ait sosyal medyada yapılan ve hâlâ devam eden oylamada ortaya ilginç sonuçlar çıktı. Bence en ilginç sonuç Söke Kaymakamı Mehmet Demirezer’e verilen oylar.

Neden en ilginci? Bu soruyu şöyle yanıtlayabilirim: Pazartesi günü saat 17.00’den itibaren başlayan oylamada Söke Halkı Mehmet Demirezer’e 1484 oy vermiştir. Sayın Demirezer, bu oyu alırken bazı tanıdıklarını devreye sokmamış ve özel gayret göstermemiştir. Bu açıdan perşembe günü sabah saatlerine kadar aldığı 1484 oy, gelecek için çok şey ifade ediyor.

Pazar günü saat 17.00’de sona erecek olan oylamada, her siyasi eğilimden 1. sıradaki adaylarla devam edilecek.

Oylamada durum şöyle;

CHP Necdet Özekmekçi    : % 6,26 -     371 oy

CHP Menmet Semerci       : % 1,21 -      72 oy

AKP Mehmet Demirezer    : % 25,04 -1484 oy

MHP M. Ali Oklay                : % 46,71 -2768 oy

MHP M. Mutafoğlu              : % 18,07 -1071 oy

Bağ. Turgut Türkoğlu                   : %  2,53 -   150 oy

 

Oylamalar pazartesi günü siyasi partilerin birincileri ile devam edecek.

Siyasi partilerden aday gösterilen Belediye Başkan Aday Adayları, önümüzdeki hafta içinde dost ve yakınları aracılığıyla özel çaba göstermesinler, aksi halde ortaya sağlıklı sonuçlar çıkmaz ve Belediye Başkan Aday Adayları yalnız halkı değil, kendilerini de kandırmış olurlar.