CHP Aydın Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu CHP Grup Sözcüsü Süleyman Bülbül, yerel basının yaşadığı zorlukları gündeme getirerek, “Dünya genelinde yerel basın teşvik edilirken, Türkiye'de yerel basının durumu içler acısı. Bırakın destek verilmesini, engelleniyor” dedi.
Dolar kurunun önlenemez yükselişiyle masrafların arttığını ve yerel basının çıkmaza sürüklendiğini ifade eden CHP’li Bülbül, “Çok sesli ve özgür basın sisteminin korunması ve güçlendirilmesinde önemli bir unsur olan yerel basın yayın kuruluşları günümüzde oldukça zor dönemlerden geçiyor. İktidara muhalif olan yerel medya kuruluşları mali ceza, tehdit ve ambargo ile oto sansüre zorlanırken gazeteciler gözaltı ve tutuklamalarla sindirilmeye çalışılıyor. Bunun bir kanıtı Türkiye’nin 2023 yılı Basın Özgürlüğü Endeksi’nde 180 ülke arasında 165’inci sırada yer alması” dedi.
YEREL BASINA KÖSTEK DEĞİL DESTEK OLUNMALIDIR
Yerel basın desteklenmezse çoğu medya kuruluşu kapanacaktır diyen CHP’li Bülbül, “30 Haziran 2021 tarihinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzası ile yayınlanan 'tasarruf genelgesi' ile kamu kurum ve kuruluşlarına gazete alınmaması, zorunlu ilânlar dışında ilân yayımlatılmaması yönünde verilen, halkın haber alma hakkı için çalışan basına ciddi bir darbe vurdu. Yere basın devletten destek beklerken bu genelge ile nefes alamaz hale geldi. Gazete sayısı 2019’da bin 75, 2020’de bin 51, 2021’de 996, 2022’de 964 iken 2023’te 872’ye düştü. Dünya genelinde yerel basın teşvik edilirken, Türkiye'de yerel basın engeller konularak, destek verilmeyerek bitirilmeye çalışılıyor. Toplumun haber alma özgürlüğünü sağlayan yerel basının maddi kaynaklarının güçlendirilmesi gerekir. Basın İlan Kurumu yerel basına gerekli reklam ve ilan desteğini vermelidir. Aksi takdirde basın kuruluşları kapısına kilit vuracak, halkın haber alma hakkı ortadan kalkacaktır. Bununla birlikte yüzlerce basın emekçisi işsiz kalacaktır. Yerel basına köstek değil destek olunmalıdır” ifadelerini kullandı.
KANUN ÇALIŞMALARI YAPACAĞIZ
CHP’li Bülbül, yerel basının sorunlarının çözülebilmesi için gerekli kanun çalışmalarını yapacağını belirterek, “Yazılı ve görsel basının sorunların bir kısmı kanunlarla aşılabilir. Gerekli yasal düzenlemeler, özellikle yerel basına nefes aldırabilir. Bunun için gerekli çalışmaları yaparak Meclis Başkanlığına sunacağım” dedi.