CHP Aydın Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu CHP Grubu Sözcüsü Süleyman Bülbül, TBMM Genel Kurulu’nda; "Memur maaşı, emekli maaşı, motorlu taşıtlar vergisi gibi konulara bir de cezaevini eklemeseniz bu torba yasa eminiz ki eksik kalırdı. Çünkü size göre cezaevleri, hükümlü ve tutuklularla ilgili kanunlar Plan ve Bütçe Komisyonu'nun işi. Peki, madem öyle düşünüyordunuz da bu konuyla ilgili yapılan düzenlemeler ve son olarak 2020’de dördüncü yargı paketinde Covid nedeniyle izinli sayılmalarına ilişkin yapılan düzenleme neden Adalet Komisyonu üyesi olarak bizlere, benim de bulunduğum Adalet Komisyonu'na geldi, neden geldi?" dedi.
CHP Aydın Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu CHP Grubu Sözcüsü Süleyman Bülbül, TBMM Genel Kurulu’nda dün gündem dışı söz alarak torba kanunu eleştirdi. Bülbül, şunları söyledi:
"SİZLERE GÖRE CEZAEVLERİ, HÜKÜMLÜ VE TUTUKLULARLA İLGİLİ KANUNLAR PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU'NUN İŞİ"
"Memur maaşı, emekli maaşı, motorlu taşıtlar vergisi gibi konulara bir de cezaevini eklemeseniz bu torba yasa eminiz ki eksik kalırdı. Çünkü size göre cezaevleri, hükümlü ve tutuklularla ilgili kanunlar Plan ve Bütçe Komisyonu'nun işi. Peki, madem öyle düşünüyordunuz da bu konuyla ilgili yapılan düzenlemeler ve son olarak 2020’de dördüncü yargı paketinde Covid nedeniyle izinli sayılmalarına ilişkin yapılan düzenleme neden Adalet Komisyonu üyesi olarak bizlere, benim de bulunduğum Adalet Komisyonu'na geldi, neden geldi? Yani bunun cevabını önceki dönem Adalet Bakanı, Sayın Grup Başkan Vekilimiz Abdülhamit Bey’den ve Sayın Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Mehmet Muş’tan merak ediyorum arkadaşlar; neden geldi? Bir milletvekili arkadaşımız 'Neden Adalet Komisyonu’na bu yasa düzenlemesi gelmedi?' diye bir soru sordu ve ona verilen cevapta Mehmet Muş Başkanımız 'Bize geldi ve işleme koyduk' dedi. Böyle şey olabilir mi? İlk 15 maddede böyle bir düzenleme yok. 15 artı yürürlük, yürütme maddesini, 2 maddeyi eklediğimiz zaman 17 madde. 14 yeni madde ekleniyor ve bir bakıyorsunuz, 7 Temmuz 2023 Cuma günü saat 22.32’de İzmir Milletvekili Yaşar Kırkpınar ve Ankara Milletvekili Orhan Yegin 'Görüşülmekte olan (2/1264) esas numaralı Kanun Teklifi’ne aşağıdaki maddenin eklenmesini ve diğer maddelerin buna göre teselsül ettirilmesini arz ve teklif ederiz' diyor. Bakınız, arkadaşlar, maddenin teselsüllerine bakınız. Bu geçici maddede 8 tane koşullu salıverilme dâhil infazla ilgili açıklamalar var. Bir baktım bu meslektaşlarımıza yani milletvekili arkadaşlara, Yaşar Kırkpınar hukukçu mu diye baktım, Orhan Yegin hukukçu mu diye baktım; hayır, hukukçu değiller. Saygı duyuyorum mesleklerine."
"BU YAPILAN ANAYASA'NIN 7'NCİ MADDESİNDE BULUNAN YASAMAYA VE ANAYASA'NIN 11'İNCİ MADDESİ OLAN ANAYASA'YA BAĞLILIK MADDESİNE AÇIKÇA AYKIRIDIR"
Adalet Komisyonu'nda bulunan hukukçu arkadaşlara ve bu konuda asıl komisyon olması gereken, 2020'de Adalet Komisyonu'na çıkan bu kanun düzenlemesine niye Plan ve Bütçe Komisyonu’na saat 22.32’de getiriyorsunuz? Nereden, ne kaçırıyorsunuz? Böyle şey olabilir mi? Biz, o görüşmelerde bunun kısmi af olacağını, bunun Anayasa’nın 87'nci maddesine göre af niteliğinde olabileceğini ve Anayasa’nın 10’uncu maddesine göre eşitliğe aykırı olduğunu, bazı suçların ayrıştırıldığını ve ayırımcılık yapıldığını ileri sürmüştük. Bu konuda Anayasa Mahkemesi’ne gitmiştik ve bu konudaki tartışmaları Adalet Komisyonu’ndaki AK Partili, MHP’li, İYİ Partili ve HDP'li arkadaşlarla gece 12.00'ye kadar iki gün boyunca tartışmıştık. Neyi, nereden kaçırıyorsunuz? Adalet Komisyonu gibi bu konuda görev yapacak bir komisyonun daha önce gelen bir maddeyi niçin Plan ve Bütçe Komisyonu'na gece yarısı taşıyorsunuz? Böyle şey olmaz, böyle bir yasama faaliyeti olamaz, böyle bir nitelikli, kaliteli yasama faaliyeti olamaz arkadaşlar. Neden yapıyorsunuz biliyor musunuz, neden yapıyorsunuz? Bu Adalet Komisyonu’na geldiği zaman ne yapacağız biz? İtirazlarımızı hukukçu arkadaşlar olarak net yapacağız, orada da arkadaşlarımız yapmış komisyonda. Şunu diyeceğiz: Bu 87’nci maddeyi içeren bir af teklifi gibi gelebilir, bunlarla sıkıntı duymuyoruz. Türkiye'de, Türkiye'nin ikinci yüzyılında toplumsal mutabakat için, toplumsal barış için, toplumda bulunan adalet çığlıkları için gelin hep beraber 87’nci madde gereği bir af konusunda ya da infaz indirimi konusunda beraber tartışalım. Bunun yeri Plan ve Bütçe Komisyonu değil, Adalet Komisyonu. Niye getirmiyorsunuz? Getirilen maddelere, getirilen düzenlemelere bakıyoruz yani uyuşturucudan, cinsel saldırıyla ilgili suçlardan farklılık birçok madde var. Yani cezaevinde bulunan muhaliflere, cezaevinde bulunan 'tweet' atıp da ceza alan, cezaevinde bulunan, ifade özgürlüğünü kullanan muhaliflere bu izinlilikle ilgili Covid-19'u uygulamayacaksınız ve diğerlerine uygulayacaksınız, burada bile eşitsizlik var. Bu nedenle, bu yapılan Anayasa’nın 7’nci maddesinde bulunan yasamaya ve Anayasa’nın 11'inci maddesi olan Anayasa’ya bağlılık maddesine açıkça aykırıdır arkadaşlar. Bu nedenle, bu düzenlemenin buraya getirilmesinden dolayı yasama yetkisinin aşıldığını düşünüyoruz."
"AKP'NİN YARGI REFORMU STRATEJİSİ BELGESİ VE İNSAN HAKLARI EYLEM PLANI'NA NE OLDU?"
AKP'nin Mayıs 2019’da getirdiği bir Yargı Reformu Stratejisi Belgesi vardı, daha sonra ise Mart 2021'de açıklanan İnsan Hakları Eylem Planı vardı. Bunlar ne oldu arkadaşlar? Ne oldu? Bunlar o zaman geldiğinde biz 'Sürekli geleceğe yönelik niyet açıklamasıdır bunlar. Bunlar demokrasi ve özgürlüklerle ilgili, hukuk devletinin inşasıyla ilgili açıklamalar değildir' demiştik. Ne oldu? İçi boş reform söylemleriyle, demokrasi ve özgürlüklerin olmadığı, anayasal hak ve özgürlüklerin kullanılmadığı bir Türkiye'de vatandaşlar, muhalifler cezaevlerine dolduruldu. Cezaevine giren muhalifler de bu tür infaz indirimlerinden yararlanamadı Anayasa 10 gereği. Ayrımcılık yapıldı, hasta tutuklular, hasta hükümlüler cezaevlerinde çürümeye terk edildi. İşte, Türkiye'de demokrasi ve özgürlükler olmazsa, Türkiye'de hukuk devleti olmazsa Türkiye'de ekonomide, vergide, sağlıkta hiçbir zaman adalet olamaz."