Soru önergesinde, Türkiye'de üretilen 63 bin 580 ton kestanenin yüzde 42'sinin Aydınlı üreticiler tarafından karşılandığını ve resmi verilere göre 73 bin 433 dekar alanda yılda 27 bin ton kestane üretildiğini belirten Bülbül şunları belirtti:
“Aydın kestanesi, coğrafi işaret tesciliyle korunmakta olup bölge halkının önemli geçim kaynaklarının başında gelmektedir. Ancak hem Aydın’da faaliyet gösteren JES’lerin olumsuz etkileriyle hem de ilkim krizinin yansımaları nedeniyle kestaneden alınan verim düşmüştür. Daha önce aşırı sıcaklar yüzünden yaşanan kuraklık üretimi düşürürken bu yıl ise hem aşırı sıcaklar hem de düzensiz ve şiddetli yağışlar kestaneyi olumsuz etkilemiştir. Son olarak 6 Haziran 2022 tarihinde Köşk ilçesinde yaşanan şiddetli dolu yağışı ile birlikte kestane ağaçlarının dalları kırılmış, var olan kestanelerin tümü zarar görmüştür. Artan gübre, bakım ve mazot maliyetiyle ekonomik yönden zor durumda olan Aydınlı kestane üreticileri, kestane ağaçlarının zarar görmesiyle birlikte daha güç duruma düşmüştür.
Bu kapsamda;
1-Doludan sonra herhangi bir zarar tespiti yapılmış mıdır? Yapılmış ise Köşk ilçesinde yaşanan dolu yağışından kaç kestane ağacı etkilenmiştir?
2-Kestane üreticilerinin maddi zararı ne olmuştur? Vatandaşların kestane üretiminin desteklenmesi ve üreticilerin zararlarının karşılanması için herhangi bir acil eylem planı var mıdır?”