CHP’Lİ BÜLBÜL DEPREME DAYANIKSIZ OKULLARIN PEŞİNİ BIRAKMIYOR

CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, Milli Eğitim Bakanlığı bütçesi görüşmelerinde Aydın’daki depreme dayanıksız okulları yeniden gündeme getirdi.

Plan ve Bütçe Komisyonunda dün Milli Eğitim Bakanlığı bütçesi görüşüldü. CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, Aydın’daki depreme dayanıksız okullar ve Adnan Menderes Üniversitesi hakkında konuştu. 

 

DEPREME DAYANIKSIZ OKULLAR NE OLDU? 

Aydın’ın birinci derecede deprem bölgesi olduğunu belirten Bülbül, “Depreme dayanaksız okullar meselesi artık bu yüz yüze eğitimden sonra etkin bir şekilde yer almaya başladı. Nazilli'de depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle bir yıl önce öğretmen evi boşaltılmıştı. Fakat bırakın yeni binayla ilgili bir çalışma yapılmasını, depreme dayanaksız olduğu belirtilen mevcut bina bile henüz yıkılmış değil. Gazi Mustafa Kemal Ortaokulunun binası depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle boşaltılmış, binaysa Nazilli Devlet Hastanesine devredilmişti. Bu okulun kapatılmasıyla birlikte 13 bin 500 nüfuslu Yeşil Mahalle'de 2 adet imam-hatip ortaokulu haricinde ortaokul kalmadı. Öğrenciler adeta imam-hatiplere gitmek zorunda bırakılıyor. Didim Cumhuriyet Mahallesinde bulunun Selçuk Özsoy Ortaokulunun depreme dayanaksız olduğu gerekçesiyle onarım işlemleri yapılacaktı fakat henüz bir çalışma başlatılmadı. İncirliova'da Cemal Gürbüz Atik Ortaokulunun ve 50.Yıl Ortaokulunun depreme dayanaksız olduğu ifade edilmişti, herhangi bir çalışma yapılmadı” dedi. 

 

DAYANIKSIZ 160 OKULUN İSMİNİ SORDU

Konuyla ilgili daha önceki Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a soru önergesi verdiğini ancak yanıt alamadığını söyleyen Bülbül, “Sayın Bakan, sizden önce görev yapan Sayın Ziya Selçuk'a yöneltmiştim ama maalesef cevap alamamıştım. Size sormak istiyorum: Aydın'da depreme dayanaksız olarak belirtilen 160 okul hangileridir? Aydın'da depreme dayanaksız olduğu tespit edilen Söke Nebahat Alpan Ortaokulu, Ahmet Yesevi İlkokulu, Orhangazi İlkokulu, 50.Yıl Mesleki Teknik ve Anadolu Lisesi, Nazilli Anadolu Lisesi, Şehitler Ortaokulu ve Yavuz Selim İlkokulu hakkında yürütülen çalışmalar ne aşamadadır?” diye sordu. 

 

ÖZEL EĞİTİM OKULLARI YETERSİZ

Aydın’ın Nazilli ilçesindeki özel eğitim uygulama okullarından da bahseden Bülbül, mevcutta bulunan Süleyman Efendi ve Güzel Köy Özel Eğitim Okulları yeterli olmadığını, Nazilli'de özel eğitime ihtiyaç duyan öğrencilerin mağdur olduklarını söyledi. Bülbül, “Bir yıl önce 700-800 öğrencinin eğitim gördüğü Bozdoğan İsmet Sezgin Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi yeni yapılmak üzere yıkıldı ama hâlâ yeni okulun yapım çalışmalarına başlanmadı. Karacasu'da Çok Programlı Lisesi yıkıldı neredeyse bir yıl önce, inşaatı başlamadı” diyerek diğer okulların sorunlarını da aktardı.  

 

ADÜ’DEKİ MEMNUNİYET 101’İNCİ SIRADA

Aydın Adnan Menderes Üniversitesinin tüm üniversiteler arasında genel memnuniyet kriteri içindeki sıralamasının da düştüğünü vurgulayan CHP’li Bülbül, “2018 yılında 60'ıncı, 2019 yılında 78'inci, 2020 yılında 94'üncü, 2021 yılındaysa 101'inci sırada olduğu tespit edilmiştir. Adnan Menderes Üniversitesinin memnuniyet kriterlerinin hızla düşmesinin nedenleri konusunda bir çalışmanız var mıdır?” dedi ve Üniversitesinden 30 profesör ve pek çok hekim ve sağlık çalışanın istifa ettiğine dair 4 ay önce verdiği önergesinin de yanıtlanmadığını, bir an önce yanıt beklediğini belirtti.

 

ADRESE TESLİM KADRO!

Bülbül, üniversitelerde açılan kadrolarla ilgili de Anayasa’nın ihlal edildiğini belirterek şunları söyledi:  

 “Anayasa'nın 70'inci maddesi kamu hizmetine girme hakkında ‘Her Türk, kamu hizmetlerine girme hakkına sahiptir. Hizmete alınmada, görevin gerektirdiği niteliklerden başka hiçbir ayırım gözetilemez’ diyor. Ama bakıyoruz nokta atışı, torpili olana adrese teslim ilanların ardı arkası kesilmiyor. Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesinin yayınladığı akademik personel ve öğretim üyesi alımı ilanında ‘simülasyon ve deneysel optimizasyon tasarımı alanında çalışmalarda bulunmak’ şartı aranıyor. Başka bir ilan ‘Modern Özbek şiirinde dil, üslup çalışması’ yapmış olmak. Başka bir ilan, ‘Risk haberciliği çalışması’ yapmış olmak. En son örneğini Trakya Üniversitesi rektöründe gördük, baldızını üniversiteye kadro açarak işe aldı. Bir de utanmadan, sıkılmadan da bunu savundu. Sayın YÖK Başkanı, adrese teslim ilanlara ne zaman dur diyeceksiniz? Gençlerin hayatlarını çalmaya daha ne kadar devam edeceksiniz? Sonra en önemli sorunlardan birisi "beyin göçü" deyip duruyoruz çünkü bırakın iş bulmayı, üniversitelerde bile kadro bulamıyor insanlar. Arkadaşlar, ayıptır, yazıktır.” 

 

SÖZ TARTIŞMASI 

Komisyon Başkanı Cevdet Yılmaz’ın bir daha söz vermemesi üzerine Bülbül duruma itiraz etti. Bazı milletvekillerinin birkaç kere söz altığını belirten Bülbül, “Bizi tamamen kesiyorsunuz. İki dakikalık soru sorsak ne olacak? Yapmayın” dedi. Tartışmanın üzerine söz alan Bülbül, yaz saati uygulamasını gündeme getirdi. Bülbül, “Yaz saati uygulamasıyla ne tasarruf edildi ne de verimlilik sağlandı. Öğrenciler, veliler, eğitimciler kalıcı yaz saati uygulaması nedeniyle çok zorluk yaşadıklarını söylediler” diyerek Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’e “Yaz saati uygulamasında Bakanlığınız ne düşünmektedir?” sorusunu yöneltti. 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SİYASET Haberleri