CHP Aydın Milletvekili ve Adalet Komisyonu üyesi Süleyman Bülbül, Avukatlık Kanununda değişiklik öngören teklife tepki gösterdi. “Bu yasalar Sarayda hazırlanıyor buraya geliyor. Virgülünü bile değiştiremiyoruz. Böyle nitelikli yasama mı olur?” diye sordu.
Kanun teklifinin avukatlık mesleğinin itibarını bitireceğini vurgulayan Bülbül şunları söyledi:
“Bu kanun avukatlık mesleğinin sorunlarına çözüm bulmuyor. İşçi avukatlara çözüm bulmuyor. 60 bin avukatın 50 bini bağlı avukat. İşçi avukat asgari ücretle çalıştırılıyor bu avukatlar zor durumda bu avukatların emekleri sömürülü yor. Bu kanunun içinde avukatların sosyoekonomik sorunlarıyla ilgili bir madde var mı? Avukatların üstlendikleri emek ve sorumluluğa karşılık denk olmayan düşük ücretlerin ortadan kaldırılmasıyla ilgili var mı? Yaklaşık iki yıl geriden gelen adli yardım ödemeleriyle ilgili bir çözüm geldi mi? Hiç bir şey gelmedi. Eskişehir'de dövülerek öldürülen 19 yaşındaki Ali İsmail Korkmaz'ın şiddet sonucu öldürüldüğünü tespit eden mesleğini titizlikle yapan CMK avukatıydı. Arkasından Soma davasında arkasından adil yargılama hakkı için uğraşan birçok avukat… Yani birçok olayda kutsal olan insan hakları için mücadele eden avukatların mesleklerine saygı duymamız lazım.”
AMAÇ KENDİ BAROLARINA PARA AKTARMA
Kanun teklifinin maddelerinin gerekçeleriyle uyumsuz olduğuna da değinen Bülbül teklifin çoklu baro sisteminden sonra var olan barolara para aktarma yolu olduğunu şöyle anlattı:
“Burada olay vatandaşın baro seçmesini sağlamak. Yani burada esas baroları bölmüyorsunuz vatandaşı bölüyorsunuz. Bu teklif yasalaşırsa İstanbul 2 No’lu adli yardım bütçesinden 1 milyon lira alırken 4,5 milyona çıkacak. 2 No’lu İstanbul, İstanbul’un payı da aynı miktarda azalacaktır.
Başka bir açıdan 3 milyonu aşkın nüfusu ve 5 bin üyesi olan Bursa Barosu senelik 4,2 milyon lira adli yardım alacak 15 milyon nüfusu olan İstanbul’un 2.500 üyesi olan 2 numaralı barosu ise 4,5 milyon lira alacak. Bu arada 54.500 üyesi olan İstanbul Barosu ise 20 milyon alacak. Bu adalet mi?”
NİTELİKLİ YASAMA LAZIM
CHP’li Bülbül, “Bırakalım artık yamalı bohça gibi yasa yapmayı nitelikli yasama yapalım. Hukukun üstünlüğünü nasıl sağlarız? Adaletin tesisi için eksikler ve yanlışlar neler onları tespit edip bunlar üzerine çalışalım. Zaten kanunla düzenlediğiniz ve sorunlu olan çoklu baro uygulaması yanlışken bu yanlışı diğer yanlış düzenlemelerle devam ettirmenin hiçbir faydası yok.” açıklamasını yaptı.
BU DÜZENLEME AVUKAT YARARINA DEĞİL
CHP’li Bülbül, “Avukatlık stajı yapan kişinin aynı zamanda başka bir işte çalışmasının önüne açan maddeye de itiraz eden Bülbül, “Kişilerin sigortalı bir işte çalışabilmesinin kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapanların da görevlerinden ayrılmadan avukatlık stajı yapabilmenin yolu açılmış durumda. Bu düzenleme her ne kadar bu pozisyonlarda bulunan ve avukatlık stajı yapmak isteyen kişiler için olumlu gibi görünse de avukatlık mesleğinin itibarını azaltacak. Bu düzenleme, işini terk etmeden avukatlık stajını yapacak kişilerin de yapacakları staj sonunda sahip olacakları avukat unvanının içinin açıkça boşaltılması anlamına geliyor. Bu düzenleme hiçbir avukatın yararına olacak bir düzenleme değil.” dedi.